Thursday, December 30, 2010

Demam Tak Abis Lagi!!

*blogging @ my hometown yeaaahhhhh...x tau abah bc luahan hati saya ke apa, dia ajak balik kampung nak tgk ayah. thanks a lot to the PM oso sbb isytihar cuti hari ni, kalau x mmg confirm x blk kmpg*
terasa nak buat ulasan pasal final aff piala suzuki 2 hari lepas. dah basi, tp yg penting KITA dah menang hoooyeeeeaaaaaa!! eh, i am not a football fan. cuma kenal a few names je - national & international (setakat tau nama je tau, player kelab mana, negara mana, negeri mana x sure sgt hehe...). saya x selalu tgk bola. even utk temankan abah tgk bola pun, boleh la sekadar teman tp saya tido depan tv. lagipun abah bukan fanatik bola. so, x de la sgt pun menghadap tv tu. cuma utk piala suzuki nih saya sgt2 teruja nak tgk & saya la yg plg kuat jerit kat rumah sampai budak2 pun tercengang2 tgk saya hehehe...

sekrg nih saya dah kenal a few malaysian football players wpun seblm ni saya x amik port pun pasal diaorg hehehe...dah tau dah saf*e sali sbb dia jaringkan byk gol, musl*m sbb dia hensem (saya minat yg ala ala chinese look sket), nor*hahrul i*lan tal*ha sbb saya suka dia gelecek bola masa malaysia menang 3-0 kat bkt jalil, tp kat bung karno dia x brp menyengat - still saya ingat dia, sab*e mat ab* sbb muka dia sgt familiar, ala ala seorg lelaki yg saya minat masa zaman kat uni dulu opsssss..., ku*alan & sa*iq sbb saya tensen giler tgk diaorg main semalam (tp saya dah lupakan sbb KITA dah menang kan?), iz*aq sbb dia masuk lagi berapa minit je perlawanan nak abis - cuma saya rs kalau dia pakai jersey br saya kenal, kalau x saya x ingat hehehe...jersey kan ada nama, am*i ya*yah mmg saya "kenal" sejak dulu hahahaha...pemain senior yg mmg saya minat dulu2 & x sangka dia still lg ada dalam skuad negara, as*ari pun saya ingat - abah kata, muka dia mmg terang2 muka org ganu hehehe...

eh, ni dah macam semua saya kenal nih hahaha...tetiba lepas aff nih terrer terus semua nama. sambil tgk bola sambil hafal nama diaorg hahaha...(eh, saya mmg camtu...sbb tu saya kenal david backham & dia x kenal saya hehe..). tp yg saya paling "minat" buat masa ni ialah...



yessssss....k*airul fa*mi!!!!
saya rasa kalau x kerana keterreran dia nih, confirm kita susah nak menang. indonesia mmg main pulun habis hari tu. byk sgt aksi2 dpn pintu gol. kalau bukan kerana keeper yg sgt terrer macam dia nih, isssss...x tau laaaa. so, sementara demam bola masih melanda, fa*mi la pemain kesukaan saya hehehe...
harap2 "demam" nih cepat baik...nak tukar minat org lain plak!!!

Wednesday, December 29, 2010

Keluarkan Apa Ada Dalam Fikiran...

bzzzz...tp for future reference, kena jugak coret sikit2 kat sini hehehe...

birthday baby irin 22.12.2010. beli kek, the whole family tiup lilin sekali ngan irin (kecuali saya sbb sebok snappo sana sini hehe...). x de hadiah dr saya & abah, tp irin dapat 2 presents dr ibu bbsitter. syok si kecik tu main benda bulat2 yang ibu bagi. 1 lagi doll (mcm barbie) dah selamat jadi hak kakak. doa saya - agar baby irin sentiasa dikurniakan dgn kesihatan yg baik, membesar dengan sempurna & cerdik. her development - 9 mons old br tumbuh gigi tp dah boleh menapak sikit2 @ 11 mons old. sekarang ni, dah berjalan dgn jayanya.

ayah x sihat. sakit kaki dia dah kembali menyerang + this time around, paling teruk berbanding sebelum2 nih. hr tu dah ok sikit, tp semalam teruk balik sbb dia byk sgt bergerak. sepatutnya ayah kena byk berehat. x de kesempatan lagi nak blk kampung jenguk ayah. mak kata, x pe tp rasanya dalam hati saya x tau. saya tau, mmg x boleh bg alasan x sempat. ada la alasan lain, tp saya rasa semua tu alasan saja. saya cuba, saya cuba, saya akan cuba huhuhu...

something turned up in the department. x nak fikir sgt, tp sentiasa terfikir sbb ia memberi kesan kepada saya & semua. adoiiii...tp itu mmg lumrahnya di mana2 saja sbb saya rasa sebelum nih, keja kat tmpt lain pun ada jugak problem lain yg menimpa. cuma boleh bermohon agar saya diberikan kesabaran & kekuatan utk terus bekerja kuat. enough said...

apa lagi ye...

next week the kids nak mula sekolah dah. saya saja beli beberapa buah buku utk diaorg saja2 nak fresh up balik apa yg dipelajari sebelum2 nih. maklum lah sepanjang cuti sekolah nih mmg diaorg main je. tp x sempat lg nak luangkan masa dgn diaorg utk buat latihan tu. teruk betul saya...saya tukarkan diaorg kat tadika lain, harap2 tadika nih (+ the kids jugak) lagi ok dr tadika sebelum nih. persiapan sekolah x de sgt sbb beg masih ok lagi, stationaries dah termasuk dalam skul fees, kasut sekolah pun ok lagi. cuma 1st day of school tu kena tgk diaorg naik van. next year ada leceh sket sbb new skul tu x de nursery. so, kena naik van g rumah bbsitter skali ngan bb irin. ok jugak la sbb x perlu saya pergi 2 tempat nak amik diaorg petang2.

nanti saya sambung lagi...

Thursday, December 16, 2010

What For Dinner?

apa yg korang makan untuk dinner ek? nasik or lain2 yang bukan berunsurkan nasik?

saya dan family selalunya kalau weekdays, dinner mmg jenis yang sempoi2 je. nasik putih & lauk senang2 macam telur or ayam goreng + sayur sejenis, tu pun dah kira sempoi. tapi since budak2 lagi suka makan mee/ kue tiow, saya lagi suka masak apa yang diaorg suka. nasik mmg jarang sangat2 la kalau weekdays nih. abah plak bukan jenis yang makan banyak. so, kalau goreng2 tu pun dia ok (itu yg dia bagitau la, maksud2 tersirat saya x tau hehe...). so, untuk dinner, mmg menu tu lebih kurang sama la. yang penting abah & budak2 x komplen...it will either be mee/ bihun/ kue teow goreng/ berkuah with fish/ chicken/ crab nuggets, sausages, egg or apa2 je lah yg saya rasa nak masak. tak pun, roti with sambal sardin or roti gulung telur + sausages. tak pun, jemput2 bilis or cucur udang. tak pun, kalau saya letih giler2 sgt or baby irin mengalami fasa mengamuk dia sometimes - abah will tapau something. yang penting, saya x akan biarkan budak2 lapar hehehe...ada skali tu mmg x larat sgt, saya suruh je budak2 makan biskut. diaorg x nak tp x plak bising2 suruh saya masak. tapi, kesian punya pasal, saya masak jugak akhirnya.

antara sebab saya masak sempoi sbb mmg confirm abah & budak2 dah makan nasik during lunch. dah check with bbsitter (+ nursery sebelum cuti sekolah hari tu) mmg semua sediakan nasik utk budak2. fine la kan. at least dalam sehari ada makan nasik. x de la perut tu kosong sangat. maklum la, org melayu nih mesti ada nasik. lagipun, saya selalunya mmg akan tny budak2, diaorg nak makan apa (malas nak tny abah sbb jawapan dia mesti "apa2 je lah..."). kalau diaorg nak mee goreng, mee goreng lah saya akan buat. utk saya, saya x kesah sgt. x dapat makan nasik dalam sehari pun saya x brp nak heran sgt. macam2 saya boleh makan kalau lapar.

& saya rasakan, x de problem sangat kalau makan sempoi2 nih. cuma masa weekends saya akan pastikan abah & budak2 akan dapat menikmati nasik with lauk2 yang saya masak for the whole day hehe...kalau cerita kat parents saya, diaorg ok je sbb diaorg pun jenis yang x brp nak amik dinner/ dinner hanya yang sempoi/ not heavy. tp kalau cerita kat in laws, adoiiiiii...saya sangat bersalah sbb macam x bagi makan plak kat "anak kesayangan". camne ek? everytime kalau abah call in laws, soalan wajib adalah "makan apa malam nih?". errrrr...kalau abah yg jawab, ada jugak la cover2. tp kalau budak2 yg jawab, confirm jawapan adalah sejujur2nya. bayangkanlah kalau malam tu dinner hanyalah roti, utk org yang mmg menjadikan nasik sebagai makanan wajib selama nih, x ke saya nih akan dipandang serong huhuhu...

p/s ini luahan perasaan je hehehe...x de apa pun. terasa sendiri je sbb ada org tu kesian kat abg dia x makan nasik. kalau saya masak nasik x de org makan, camne? kat kampung, lain ceritanya, nasik mmg dicarik2 sbb itu je makanan yang mmg sentiasa ada hehe...

Monday, December 13, 2010

Trip To Fraser's Hill

weekends lepas saya kena attend bengkel kat bukit fraser. saya tau, abah mmg x suka nak ikut kalau saya ada kursus2 macam nih. but this time around, saya pujuk2 jugak abah utk ikut. takut jugak nak drive sorang2 ke sana. saya x penah jejak lagi ke atas bukit tu, jalan nak pegi tu pun saya x sure - sgt2 x confident utk drive sorang2. seb baik abah memahami. boleh jugak la sambil2 tu bwk budak2 berjalan walaupun saya tau schedule mesti packed punya.

sebelum pegi, ada jugak saya check2 sikit info pasal bukit fraser kat internet. ada jugak saya dimaklumkan, ada jadual naik & turun kat bukit fraser nih - waktu ganjil utk naik & waktu genap utk turun. terlepas waktu naik pukul 11 am, kena beratur kat GAP lebih kurang sejam jugak la untuk gate bukak pukul 1 pm plak.


sempat jugak ambik2 gmbr bunga2 yg ada, walaupun saya x jumpa sgt banyak2 bunga kat sana. mungkin rasanya perlu jugak pegi jungle tracking kalau nak tgk flora & fauna. org kata, bukit fraser mmg tmpt pencinta alam. tp saya dengan anak kecik, rasanya x dapat la kot nak mencinta2 alam nih hehehe...sempat jugak bawak budak2 g main2 kat taman awam bukit fraser. boleh la jugak menghilangkan kebosanan diaorg terperuk dalam bilik.


2nd day bengkel, abis awal sikit dr yg dijadualkan. dapat jugak ajak abah round2 sekitar bukit fraser. ada air terjun yg jauhnya 4km dari hotel. tp sebab dah petang, saya rasa x perlu nak ke sana sbb ada baby irin. sempat jugak ke allen's water - boleh naik bot. sampai sana dah pukul 515 ptg & dah nak tutup dah tmpt tu. kesian budak2 x sempat nak naik. ke the paddocks jugak, kot la budak2 boleh naik kuda. frust jugak sbb dah tutup jugak. kat fraser's nih, kebanyakan tempat mmg tutup around 430 - 530 ptg.

3rd day or the last day tu abis pukul 1130 am. terus check-out & terus ke allen's water semula. frust lagi budak2 sbb queue panjang sangat & rasanya mmg x sempat la nak naik sbb tempat tu tutup pukul 1230 tghr & setiap 1 trip boat tu mengambil masa 15 minit. next time la anak2 ye, boat tu kat titiwangsa pun ada, saja la kan nak mengayuh di bukit fraser hehe...tp alhamdulillah, sempat budak2 naik kuda @ the paddocks. x de la diaorg frust sangat.


utk 2 hari tu, kami bermalam kat shahzan inn. x tau nak kata ok ke x tempat tu. tp utk bilik berharga rm190 semalam, the quality is much lower than seri malaysia. seri malaysia pun x mahal camtu. kira ok je la in terms of bilik. malas nak complain byk2 (walaupun saya mmg x puas hati). tp dah namanya tempat sejuk, air-cond & kipas mmg x de. 1 je x puas hati sgt2 ttg servis dia. peserta bengkel mmg semua dapat makan & saya dah siap tanya, utk adult in case abah nak makan, it will be rm23 sekepala & budak2 semua free sbb bawah 6 tahun. 1st day g makan tu, saya bwk irfan & farah sbb abah x nak makan. lepas makan, terus je saya chiow & masa smpi kat lif tu, tetiba mamat cashier nih kejar saya dgn bil, bgtau saya x byr. amaun bil = rm23. pelik jugak saya sbb kata budak2 free. rupa2nya dia ingat saya outsider. helllooooo...kot ye pun, tanya la dulu. nih main kejar saya sampai ke lif, macam la saya nih pencuri makan x bayar. abah dah siap lodge complain on behalf of me, tp tempat macam tu, saya rasa mmg jenis x layan complain org. perlu upgrade servis tu, at least bg la kupon utk peserta bengkel ke, or kalau teruk sgt pun, ada list participants. x de la ko main serbu serkap jarang je org x bayar. errgghhh...i'm still mad at this as it was a shameful incident. bodohhhh!!!rasanya nih 1st & the last time saya pegi situ (kecuali la kalau ofis saya buat bengkel kat situ lagi, no choice la kan hehe...).


ada org kata bukit fraser nih sejuk. saya baca kat internet, dia lg sejuk dr CH. tp saya rasa biasa je. x la sejuk sgt waktu siang. tp malam, mmg sejuk. walaupun saya pakaikan sweater, siap ngan stokin lagi utk baby irin, tetap dia selsema jugak + sekrg nih dah mula batuk2. x hujan pun kat fraser's. 2nd day tu je hujan setgh jam. 3rd day tu mmg panas. tgk la pic kat menara jam fraser's yang famous tu, mata semua x boleh nak bukak sbb panas sgt.

food @ fraser's - x de pilihan sgt, tp setakat nak makan boleh la. ada food court dkt2 ngan masjid. dinner mmg kami beli kat sana. lunch makan kat hotel je & breakfast budak2 makan cake/ biscuits/ roti yg mmg dah siap2 bwk dr rumah.

note : saya ada beli key-chain & fridge magnet utk kenang2an sbb saya cakap kat abah, rasanya saya x nak dah g fraser's nih (kalau diberi pilihan la kan...) hehehe...

Monday, December 6, 2010

JJCM 5

lately nih asik JJCM je kan? mesti ada yang tertanya2 apa jadik ngan my diet scheme yang diwar2kan sebelum nih hehehe...utk makluman, diet still on for breakfast during weekdays (nesvita + biskut/ kadang2 kuih). on jugak utk lunch (nasik seciput + sayur banyak2). tapi sekali sekala kalau abah ajak makan luar/ saya yang nak makan kat luar bila malas masak, saya tetap makan cuma bukan nasik la or kalau tmpt tu mmg kena makan nasik, makan jugak la seciput nasik. tapi jogging x start2 lagi huhuhu...kan selalu hujan ptg sekrg nih. so, mmg terbatas la aktiviti keluar rumah.

weekends lepas, tetiba abah ajak makan kat bagan lalang. dah a few times dah makan kat sini, tapi kali ni test makan kat kedai yang x pernah makan. selalu makan kat kedai hujung belah kiri. kali nih makan kat kedai pertama belah kanan. ramai org bgtau kedai nih sedap jugak & murah sikit berbanding yang lain. nama kedai dia SENANDUNG MALAM.

silap la pegi makan kat bagan lalang time cuti2 sekolah nih. sampai sana kul 630pm dah penuh giler orang & susah sgt nak carik tempat duduk. nak pilih ikan pun beratur panjang. kul 7pm dah siap order & solat maghrib bergilir2 ngan abah. dua2 dah siap solat pun makanan x dpt lagi. mana x nya, setiap sorang yang order mau untuk 20-30 orang makan. waiting time dalam 35-40 minit time2 ramai orang nih kira acceptable jugak la utk kitaorg.

jenahak sweet sour

pepahat sweet sour + telur

udang sambal

sotong goreng tepung (sebnrnya nak amik gmbr sotong, abah perasan nak amik gmbr dia amik kuah hehe... tu yg tetiba ada sudu menyebok kat situ)

budak-budak enjoy makan kerang rebus

semua skali yg kitaorg makan nih + 3 pinggan nasi + 1 jug fresh orange + 2 gelas air sirap (punya lah banyak minum kan hehe...) berharga rm89. ok ke x ek? rasanya yg nih portion dia lagi banyak drp yg kitaorg makan sebelum nih (kat kedai lain dgn hrg yg lebih kurang sama). puas hati la makan, cuma mungkin kesilapannya sbb pegi time cuti sekolah. mmg packed giler!

Friday, December 3, 2010

JJCM 4

sempena MAHA2010, JJCM 4 adalah di sini...

tapi bukanla kitaorg pegi makan time2 MAHA nih hehe...ni masa awal nov10 hari tu & it was a steamboat buffet dinner.

menggelegak di atas dapur...

dah tinggal sikit, baru teringat nak amik gambar hehe...
kerang & udang...


the sauce...

irfan mesti nak makan mee/ bihun...

besides steamboat, ada jugak bihun goreng, nasik goreng, fries, nuggets, fruits (2 jenis) & kuih/ jelly (rasanya 2 jenis jugak kot).

mine...best makan sup cendawan + mee nih panas2!

minah ni bukan nak makan sangat.
abc & some kuih je kot. rugi2...


mine jugak!!

irfan & his ice-cream!

ok la makan kat sini. yang paling best sebab diaorg mmg akan refill semua makanan. so x de la kalau kita datang lambat, semua makanan dah abis. saya suka segala jenis balls yang ada kat sini - ketam/udang/ ikan. so, yang itu paling saya banyak makan. udang & ketam pun ada. tp udang & ketam tu kecik2, x best sgt. cuma kalau rasa nak makan byk, boleh amik banyak hehe...

the price - RM19.90 seorg utk dewasa & RM9.90 seorang utk kanak2 above 5 years. kitaorg cuma bayar RM39.80 & the kids semua free. x la berbaloi sgt sbb farah & izryn bukannya makan sgt pun. irfan pun x byk makan macam selalu. mungkin dia kenyang makan kat rumah bbsitter (klakar sbb abah kata, dia ingat nak ckp kat bbsitter jgn bg budak2 makan petang hehe...punya la nak dpt pulangan maksimum mkn kat sini). tp ok la.

facilities - yang nih paling x syok. surau sgt x best sbb x de yang proper utk perempuan. dah le kitaorg dtg sebelum maghrib, so mmg kena jugak solat maghrib kat tmpt yang x proper tu. sedikit susah sbb dia share ngan lelaki & tmpt solat utk perempuan tu plak muat2 utk sorang 2 je. helloooo...ingat lelaki je ke yang solat? toilets pun x ok. plak tu farah nak yak yak plak. ergggghhh...terus saya moody! seb baik dah abis makan...

cuba teka siapa yang hanya makan jelly & kuih?

"
"
"
"
"
ye betullll...

budak kecik nih dah ngantuk!

abah kata boleh la g makan kat sini lagi. in fact, dia dah pegi dah utk kali ke2 dgn geng2 dia. saya rasa, saya nak cuba makan kat restoran steamboat kat subang jaya (nih sbb abah penah ajak pegi dulu, tp x terpegi2 lagi) & steamboat q-thai kat nilai (nih sbb saya tgk sentiasa ramai org, mesti best) nih dulu hehehe...

Wednesday, December 1, 2010

Bau Bangkai...

dalam rented house kitaorg sekarang nih, mmg diperuntukkan 1 bilik utk letak semua kotak2 masa pindah hari tu. menyewa kan, so definately lepas nih mesti nak pindah lagi. mana2 barang yg saya rasa x brp nak guna, saya simpan je dalam kotak. rumah pun kecik je kan, so kalau keluarkan semua barang pun x tau nak letak mana. kotak2 nih mmg disusun kat 1 sudut je dalam bilik tu. mana yang betul2 x akan dibukak sepanjang duduk kat rumah nih, abah letak kat hujung2 & bertingkat2, & pemandangan yang menyemakkan nih ditutup dengan kabinet buku. hanya 1/4 bilik sahaja yang menempatkan kotak2 nih, selebihnya letak 2 almari baju budak2, komputer & my barang2/ peralatan dapur (my oven pun dok dalam nih sbb x de space nak letak hehe...bila rasa nak baking baru bawak keluar. sbb tu sekrg nih malas nak buat kuih. alasan sbb leceh nak bwk kluar oven).

salah satu kotak adalah kotak tempat simpan beg2. kotak nih letak kat tmpt yg senang dicapai untuk memudahkan saya ambik & simpan beg2 nih bila nak digunakan spt masa nak blk kampung ke, nak g jalan mana2 ke.

masa balik dari cuti Raya Haji hari tu, bila masuk bilik nih je - pergggghhhhh, bau busuk giler2 sgt. mmg rasa nak termuntah. saya imagine ada bangkai je dalam bilik tu walaupun x tau nak kata bangkai apa sbb binatang apa plak yang masuk kat bilik yang tertutup camtu. abah kata, ada tikus mati kot. macamana la tikus masuk dalam tu (kalau betul la sangkaan abah tu). saya suruh abah selongkar semua. jenuh la nak punggah semua kotak, so abah kata biar je la sampai dia reput & sementara tu, tahan je la nafas bila masuk bilik tu.

masalahnya, sampai ke sudah bau tu x hilang walaupun makin lama semakin berkurangan la tusukan bau ke hidung tu. 2 hari lepas, saya nak ambil beg kecik dalam kotak beg tu & bila saya bukak kotak tu je, bau busuk tu terus menusuk hidung saya. rupanya bau busuk tu datang dari kotak beg. terus saya x jadi amik beg sbb saya kan takut/ geli ngan tikus. kalau betul ada bangkai tikus dalam tu, yaikkksss...

semalam, abah dah selamat mengeluarkan "bangkai" dari dalam kotak tu. abah kata, ada "bangkai ayam" dalam tu. saya yg lurus bendul nih mati2 ingatkan ada burung mati dalam tu sbb kadang2 mmg ada burung kecik yang tersesat terbang masuk rumah. rupa2nya saya silap. bau bangkai itu datangnya dari...

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

"

TELUR AYAM REBUS YANG DAH BUSUK!!

ni irfan punya kerja la nih. masa balik kampung abah seminggu sebelum raya haji hr tu, mmg ada kenduri kat kampung. irfan kan peminat telur & mungkin dia nak bwk blk telur2 tu. ada ke dia simpan beberapa bijik telur dalam kocek beg baju tanpa pengetahuan saya?! masa saya kemas2 hr tu, dah keluarkan dah 2 bijik telur. x sangka plak tertinggal lagi sebijik. hamikkk...bau semerbak harum. baru saya tau kebusukan bau telur busuk. adoiiii...in this case, telur ni dah dibiarkan selama 3 minggu huhu...beg tu dah diletakkan kat blkg rumah. agak2nya kalau basuh beg tu hilang x bau dia? cuma x tahan bau je la bila nak membasuh tu. tp alhamdulillah, bilik dah x de bau lagi! ye la kan, dah la saya mmg tiap2 hari kena masuk bilik tu utk amik/ kemas baju budak2...kesian hidung saya hehe...

Friday, November 26, 2010

Cendol Di Sana Sini...

CENDOL 1

cendol nih favourite abah. kalau area bangi & nilai, mmg dia expert la jugak kat mana ada cendol yang sedap (pada tekak dia). masa balik kampung deepavali hari tu, tetiba dia request cendol buatan sendiri. mil mmg terrer buat cendol, cuma masa blk kampung tu mil sebok merewang (tolong2 kat kenduri kawin jiran sekampung). sil plak sanggup memenuhi permintaan abang tersayang. maka dapat la makan cendol buatan sendiri hehe...

abah menunjukkan kepakarannya mengisar ais

uniform lengkap nih, siap berkain pelekat mcm kat kedai mamak cendol hehehe...rumah mil mmg ada mesin pengisar ais nih. kalau rajin mmg boleh buat abc or cendol sendiri. kalau rajin la kan, selalunya mmg malas sbb kat kampung ni mmg ada org jual abc. beli je kalau rasa nak makan hehe...

ais yang telah siap dikisar

cendol yang x jadik hehe...tp belasah je asal boleh makan
aik irfan...muka mcm x suka je. x sedap ke?

peaceee!!

boleh la kita perbaiki lagi lain kali ye caq hehe...

CENDOL 2

kebetulan ada 1 weekend tu (rasanya 3 minggu lepas kot), pegi visit kawan abah kat area bangi lama. dekat plak dgn kedai cendol nih. pekena cendol (lagi) la, apa lagi! kedai ni betul2 tepi jalan menghala ke bangi lama & sentiasa penuh orang. kami nih pun kena queue tggu turn. selain cendol, tempat nih famous ngan laksa dia jugak. tp masa kami sampai (around 4+pm), laksa dah abis huhuhu...

cendol @ redup rimba cendol corner

sahsiah setelah dikacau (or digodak2 - bhs org johor)

ok la, boleh tahan jugak cendol kat sini. mangkuk dia besar, puas hati makan. saya la paling puas hati sbb budak2 x abis makan, saya jugak la yang jadik "tong".

CENDOL 3 (+ x de gambar) adalah cendol yang berdekatan ngan rumah aka dkt area nilai nih hehehe...bila dkt ngan rumah tu, selalu la pegi. dah 3 kali beli cendol kat sini (errr, mana boleh makan cendol selalu2 sgt ye tak? kata nak kurus hahaha...). sempoi je, jual cendol & rojak guna van je. tp sempoi2 tu yang best. dah byk kali nak try rojak dia pulak tp asik x kesampaian. ada je halangan - tutup la, saya kenyang la. tp cendol dia mmg sedap. kalau saya, cendol biasa je yang sedap. x minat sgt yang campur2 kacang or pulut.

cerita pasal cendol nih, terasa nak minum cendol plak. ni favourite abah ke, favourite saya sebenarnya nih hehe...

Tuesday, November 23, 2010

Concert!

the concert was held on the 15th of nov 2010. principal kata tempat dah fully booked during weekends. so terpaksa la dia buat konsert hari isnin pukul 2 ptg. terpaksa la saya & abah amik cuti jugak utk bagi moral support kat anak2. it was farah 1st concert & a 2nd one for irfan.

ready to go!

the opening!

pakai t-shirt sekolah & baca all the doas & rhymes yang diaorg belajar kat school. irfan kat blkg tu, sebelah girl bert-shirt putih. panjang jugak part nih. sempat gaduh2 lagi budak2 ni kat atas stage sebab ada yang marah kawan2 salah baca/ nyanyi hehehe...nak tergelak tgk diaorg nih!

tarian melayu yg sgt sweet. pandai budak2 nih. rsnya yang nih budak2 6 yo.

farah menari twist, couple ngan budak nih. pic blur sket sbb saya zoom dari jauh. x de sgt pic menari nih sbb saya & abah sebok rakam video hehehe...dua2 sekali sebok merakam sebab x sangka anak dara selamba je menari & enjoy herself. maklum la, farah ni pemalu. so, bila dia boleh bawak diri masa konsert nih, saya plak rasa cam nak nangis hehehe...abah kata, group farah nih yg paling best perform!

performance irfan plak tajuk dia "crazy frog". irfan & gang ni kiranya frog la kot, tu yg siap bertopi askar warna hijau tu. saya memang dah tau irfan ni jenis serius bila buat satu2 benda sbb dah pernah experienced masa last year's concert & sports day. so, this time nih pun sama. confident je atas stage, tp nmpk pelik la kan sbb orang lain cam teragak2, dia plak menari bersungguh2 hehehe...bravo irfan!!

ni pun best - african dance. budak yang tengah tu pandai sgt menari.

hawaiian dance.

farah on stage - amik hadiah utk good attendance for PH2.

irfan dapat consolation prize hehehe...semua budak dapat hadiah sebenarnya. sekolah ni x de exam. so, x de la hadiah untuk best student ke hape. tensen je time nih. nak amik pic irfan amik hadiah tp x sempat sbb mc cepat sgt panggil the next name. irfan x sempat amik hadiah lagi, budak tu dah naik stage.

kesimpulan : saya happy bila tgk anak2 happy. walaupun concert nih lambat bermula, tggu dari pukul 2pm, 3pm++ baru nak start, tp sangat enjoy tgk performance diaorg. next year irfan & farah saya tukarkan ke sekolah lain. so, graduation & concert kat sekolah lain plak la jawabnya tahun depan.

opssss...saya lupa farah ada masuk satu lagi acara - fashion show!

budak2 sebelah farah tu semuanya dah 6 yo. so, nampak la farah sgt kecik hehe...

Tuesday, November 9, 2010

JJCM 3

kalau balik ke/ dari kampung abah @ rompin mesti lalu restoran warisan nih (dekat area kuala pilah/ terachi/ seri menanti). mmg selalu tgk ada banyak kereta tp untuk kitaorang singgah makan tu mmg x pernah la. abah pernah kata, boleh la kita try singgah makan bila2. kebetulan balik rompin last weekends (sempena cuti Deepavali) & on the way balik lalu kat area situ +- kul 1pm. singgah la jugak untuk lunch. kesian kat the kids yang nak makan. macam saya, x berapa nak lapar sebab sebelum balik MIL dah hidangkan nasik (mmg kalau balik rompin, kalau kami kata nak balik pagi, mesti MIL suh makan nasik dulu. tu yang jadiknya pagi2 dah mkn nasik putih & kari ikan).

specialty kat sini memang lauk2 negori. masak lemak cili padi dia orang kata sedap. tp x de sapa plak yang terasa nak makan nasik putih with all the lauks. semua orang order masakan panas goreng2 je sbb irfan mmg dah request awal2 lagi dia nak kue tiow goreng.

irfan menikmati kue tiow gorengnya. kue tiow goreng siap ngan telur mata = rm6.
mak njang tu order abc je. mangkuk besar tu = rm4

nasik goreng ikan masin untuk abah = rm7. sambil makan sambil bebel kata x de ikan masin.
blkg tu mek farah order mee goreng = rm6.

saya makan bubur nasik je sbb share ngan baby izryn.
mmg kalau g kedai makan yg ada jual bubur, saya akan order menu nih je.


bubur nasik makan ngan ikan bilis goreng = rm8.50.
foods - ok & sedap. saya rasa nasik goreng abah tu sedap je. cuma abah komplen ikan masin x de.
harga - mahal gak la pada saya. tp restoran dia mmg nampak eksklusif so mmg boleh agak la. cuma bubur nasik & ikan bilis berharga rm8.50 tu je yg saya macam x boleh terima. & sepatutnya saya x order ikan bilis goreng tu. boleh je bubur nasik makan ngan lauk lain. salah saya jugak.
persekitaran - best!
servis - ngoi & lems. panggil byk kali kata nak order, baru terhegeh2. abah dah macam nak marah je, terus rasa cam x best je nak makan.

x tau la abah nak singgah lagi ke x lepas nih. banyak sangat komplen dia. tggu saya mengandung la kot baru dia nak layan kehendak saya hahahaha...teringin plak nak rasa ikan keli lemak cili padi dia.

Wednesday, November 3, 2010

Kerana Nila...

zaman saya sekolah2 dulu, apa yang saya tau, kalau baju sekolah kawan2 saya berwarna biru, tu maknanya mak diaorg basuh guna nila. tapi, mak saya x penah guna nila. so baju2 sekolah saya & adik beradik yang putih tu, x penah la bertukar jadik biru (bertukar jadik hitam ada la sbb kotor sgt hehehe...).

x sangka zaman sekrg nih pun org masih menggunakan nila. to be specific, the bbsitter. bbsitter ni rajin. kalau weekdays, mmg dia basuh semua baju baby izryn. rajin plak tu dia menggunakan nila, bukan sahaja untuk baju2 putih, tp yg ala2 ada setompok putih pun dinilanya. kalau putih cam baju sekolah tu, saya x kesah. tp ni yang bunga2 pun, yang ala2 cream pun semua dinila jugak hmmmmm...mungkin disebabkan saya x terbiasa dengan nila2 nih menyebabkan saya rasa cam x best tgk bj anak saya biru2.

i have no problem with nila2 nih sebenarnya & definately x akan tegur apa2 (org buat baik lagi mau demand, bukannya mati pun pakai bj bernila). terima kasih lagi ada kat bbsitter sbb rajin membasuh. kalau ikut saya, baju bb izryn tu saya kumpul seminggu baru basuh. dah la baju x banyak, lagi mau kumpul2.

saja google tadi, terbaca petua ni:

untuk mengubati - DEMAM KUNING
Ambil seketul nila baju dan rendam di dalam air mandian anak anda. Setelah ia larut mandikanlah anak anda dengan air nila itu. Di samping itu anda hendaklah juga menila lampinnya. Cubalah, insya Allah.


saya x penah dengar pun pasal nih. kalau x, lama dah saya cuba petua ni untuk izryn yang kena prolonged jaundice dulu. berguna jugak nila nih rupanya hehehe...

Tuesday, November 2, 2010

"Gumuk"

saya memang seorg yg "gumuk" sejak azali. memang x pernah beria2 pun nak kurus cekeding. cukup la saya mempunyai berat yg x begitu melampau.

sgt susah nak kurus sbb setiap kali saya pregnant, berat semasa pregnant itu akan naik sampai 20kg. lepas dah deliver tu pulak, hanya akan turun setakat 10kg je. maknanya, setakat 2 anak berat saya dah naik 20 kilo ishhhh ishhhhh...

disebabkan berat yang giler2 melampau nih, saya pernah join Fitness First (F1) +- 2-3 years back. lebih kurang 5-6 bulan saya join F1 nih berat saya turun 10kg (tetap ada lagi 10kg untuk at least sipi2 ke berat asal huhu...). tu pun, sambil bersenam, saya kurangkan makan nasik. nasik hanya saya ambil masa weekends je sbb mmg nak kena masak untuk family. saya terpaksa terminate membership saya kat F1 nih bila saya pindah nilai. mana ada F1 kat nilai nih. kalau dulu, F1 adalah bersebelahan ofis saya. maka, balik keja boleh singgah dulu F1. tp alhamdulillah, saya masih maintain berat yang sama selepas turun 10 kilo tu. kalau x, mesti saya kena marah sbb membazir duit join F1 dulu.

bila saya pregnantkan izryn, alhamdulillah berat saya x de la naik sampai 20kg. rasanya naik +- 10kg je kot. so, bila lepas bersalin, berat saya masih lagi maintain mcm sebelum saya pregnant. masa saya fully bf izryn pun, even saya makan banyak camne pun, berat tetap maintain sehinggalah bila saya timbang balik berat saya 2 hari lepas.

saya dah x fully bf dah sekarang sebab kilang pengeluaran dah x brp produktif. tp still jugak bf izryn di waktu malam. makan mmg berselera giler. saya pun takut tgk cara saya makan hehehe...hasilnya berat telah naik sebanyak 4 kilossss!!patut la baju saya cam ketat je. ingatkan shrinking sbb asik basuh je (hahahaha...alasan poyo).

untuk itu, beberapa perkara telah saya putuskan:

1. breakfast jgn nak ngada2 beli mee/ bihun/ nasik goreng or apa2 yang sewaktu dengannya. serius, lepas raya hari tu, sakan giler breakfast saya. x cukup ngan segala mala makanan berat tu, saya kadang2 beli kuih jugak. gilos sungguh. saya dah beli setin biskut weetameal & sebungkus nesvita for breakfast. for a start, semalam & hr ni saya breakfast dgn segelas nesvita & 5 keping weetameal (hari ni 8 keping weetameal sbb cam lapar je). semalam, kul 10 dah lapar, tp saya tahan. minum air kosong je.

2. sebelum puasa, ofis saya ni anjurkan senamrobik wanita setiap hari rabu. start bulan puasa, break kejap sampai ke hari nih x de pun dianjurkan lagi. kalau ada, mmg saya akan join. control makan x guna kalau x bersenam. untuk saya, at least seminggu sekali nih dapat jugak saya keluarkan peluh sikit.

3. lunch time, saya kena makan sbb breakfast dah terlalu ringan pada saya (ingat, saya seorang yg "gumuk". kalau org kurus perut kecik, nesvita tu boleh kenyang sampai ke malam hehehe...). start semalam, saya dah kurangkan ambil nasik. nasik hanyalah setengah senduk je & saya amik sayur2 je 2 jenis.

4. dinner, mmg dah dipraktikkan x ada nasik kalau weekdays. selalunya balik keja, saya lagi suka masak yg simple2 je. kalau masak nasik, dgn lauk pauk lagi, confirm kul 8pm baru makan. so, ok la. 2 hari lepas makan ubi rebus + kelapa + sambal tumis bilis for dinner, semalam keropok lekor + buah2 + getuk ubi (balance ubi rebus semlm). by 7-715pm, pinggan2 makan semua dah siap dibasuh.

4. abah kata, weekends pegi la jogging kat taman. biar dia jaga budak2 & saya berjogging hehe... setakat hari nih, belum berjalan lagi plan yg nih sbb weekends bukannya lekat kat rumah pun. tapi insyaAllah...sbb abah kata dia menyokong saya dari belakang hahaha...

saya bukan la taksub sangat bab2 kurus nih. lain org lain caranya. saya masih tetap mengekalkan konsep kekeluargaan & "menjaga hati" hehehe...so, weekends saya tetap akan makan nasik kalau x pegi mana2 sebab saya mmg memasak utk family saya, kalau balik kampung jugak kena jaga hati org tua, kalau ada jemputan kenduri ke apa saya tetap makan. konsep saya, nak kurus bukan sesuatu yg menyeksakan (mati la saya x kurus2 hahaha...). penyokong saya aka abah pun cakap - "jangan la drastik sangat nak kurus pun. pelan2"...hehehe, maknanya dia boleh terima lg ke"gumuk"an saya.

caiyok caiyok!!!harap2 bukan hangat2 taik ayam la kan hehehe...

p/s abah x sokong kalau saya nak kurus dengan cara mengeluarkan duit. so, beli PB, beli basikal, beli ubat2 kurus, beli treadmill & apa2 je lah mmg x dibenarkan. saya join F1 tu pun, saya rasa ada dalam setahun jugak la saya pujuk dia. nasib baik menampakkan hasil jugak sikit hehehe...

JJCM 2 - Trip Ke Utara...

ingat nak tulis pasal trip ke perak, to be specific beruas (for an engagement) & zasss terus ke penang last weekends. tp malas la plak. bagi brief info je la kot (for personal notes).

the weather masa trip tu was not so ok, hujan lebat & perlu jugak berlari2 bersama hantaran + budak kecik. tp nasib baik, foods were very nice. bermula dengan makan2 secara berjemaah @ r&r rawang - nasik lemak + sambal bilis + sambal udang + ikan bilis + kacang tanah + timun (mak yg buat) & ayam goreng + telur rebus (by me yg kena bgn kul 430 pg huhuhu...). then, lunch kat kenduri pertunangan tu. macam2 lauk & kuih muih. thanks to atie & family for the warm hospitality! terasa macam keluarga sendiri plak hehehe...walaupun masa makan tu semua org tah ke mana2, tinggal lah the whole BP clan makan tanpa segan silu sampai abis semua kuih ishhh ishhh...

penat giler travel jauh2 dalam masa 2 hari je. mmg x plan nak amik cuti. kebetulan pegi engagement kat perak tu, dah dekat sgt ngan penang. so, pegi je la. kesian plak kat opel lama x jejak ke rumah dia. lagi sekali, foods mmg superb! dinner malam tu kat a place called mutiara cafe (kalau x silap la) @ kubang semang area. macam dalam hutan tp servis sgt cepat & sedap.

ni specialty dia - beriani paha kambing ordered by abah & oca.
baru tau, makan x abis...


saya punya - chicken chop with blackpepper sauce.
portion besar, makan sampai nak pengsan.

opel's chicken bolognese

ada macam2 yg diorder - fish grill la, si irfan pandai2 je order sotong goreng tepung makan macam tu je (anakku diet rupanya hehehe...), banana split pun ada & juga...

cendawan mutiara

sedap cendawan mutiara aka cendawan goreng tepung nih sampaikan si baby izryn tercengang2 tgk saya makan hahaha...specialty kat tmpt ni mmg kambing sbb dia ada ladang kambing sendiri kat sini. special drinks adalah bandung susu kambing. yukkkkssss...dengar pun saya rasa cam x sedap.

x lengkap g penang kalau x makan pesembur. tapaued pesembur for rm35 (erggghhh) untuk dimakan beramai2 @ along's, beli jeruk2 sikit untuk bbsitter, naik feri atas request budak2, berenti @ r&r bukit gantang for some fruits - alhamdulillah selamat sampai rumah along ngam2 maghrib. serius penat tp happy tgk budak2 bergembira jumpa cousins masing2. banyak gambar diaorang tp lupa nak transfer from abah.

ehhhh kata brief tadi, ni dah macam karangan beratus2 perkataan nih hehehe...

Friday, October 29, 2010

Murtabak Uniten...

sms di antara seorang suami dan seorang isteri di suatu petang. si isteri kat ofis, si suami dah kat rumah...

S: td minum kat uniten, teringat mertabak hang, tp org ramai sgt.
I: klu teringat patutnya beratur pun sanggup.
S: beratur pnjg tengah2 panas tu, gilos ke hapa. klu bercinta blh la lautan api ku renangi, ni dah anak 3 dah...

maka, kempunan lagi la si isteri nak makan murtabak uniten. x tau la sedap sgt ke apa murtabak nih. tp penah pegi stalls depan uniten ni a few times jugak, mmg beratur giler2 punya. kalau dah beratur x kira hujan ke panas pun sanggup, confirm sedap la kan...

rupa2nya sms itu hanyalah 1 penipuan. si suami belikan jugak murtabak utk si isteri tercinta hehehe...

rupa sahsiah murtabak itu...

pada saya, ok la murtabak nih, boleh tahan sedap. harga rm4 untuk setebal & sebesar nih sgt2 berpatutan sbb yg kecik kat pasar malam tu pun dah rm2.50. penat jugak nak menghabiskan murtabak nih semalam sbb abah makan sikit, irfan x minat (dia dah request suh buat jemput2 ikan bilis je utk dia), farah kalau makan 2-3 kunyah je dah kenyang, last2 saya jugak la yg gemuk.

baru saya tau, ada orang yg dah biasa dgn penjual murtabak nih main call je utk booking. patut la hr tu saya pegi, penjual tu kata dah abis padahal ramai org beratur. kebetulan, abah kenal plak dgn org yang main call je tu hmmm...apa2 pun tetap x boleh lawan muratabak batu pahat, sampai saya boleh mengidam murtabak batu pahat nih, request mak saya tlg belikan masa dia dtg sini dulu (saya x ingat masa saya pregnantkan siapa, rasanya izryn kot).

Wednesday, October 27, 2010

Konvoi Jelajah 1Malaysia

250 peserta konvoi Jelajah 1Malaysia dilepaskan



JOHOR BAHRU 26 Okt. - Seramai 250 ahli kelab Persatuan Bermotosikal Negeri Johor menyertai siri kedua program Jelajah 1Malaysia 'Kami Prihatin Dengan Anak' menggunakan 180 motosikal berkuasa tinggi berlepas dari Hotel New York, di sini, hari ini.

Konvoi yang merupakan kesinambungan kempen Kami Prihatin yang digerakkan Utusan Malaysia dilepaskan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Md. Jais Sarday.

Turut hadir Pengerusi Persatuan Bermotosikal Negeri Johor, Abdul Rahim Ahmad, penyanyi terkenal dan duta kempen Kami Prihatin, Fauziah Latiff serta Timbalan Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Rosdi Amir.

Konvoi yang dijadual tamat Ahad ini bergerak ke Universiti Teknikal Melaka (UTeM) dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sebelum bermalam di Kuala Lumpur.

Keesokannya ekspedisi itu meneruskan perjalanan ke Kolej Islam Antarabangsa (KIA) dan hari berikutnya singgah di Kolej Komuniti Kepala Batas (KKKB) dan Universiti Utara Malaysia (UUM).

Pada Jumaat pula mereka menuju ke Universiti Malaysia Kelantan (UMK) dan hari terakhir ke Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah (KIPSAS) sebelum kembali ke Johor.

Menerusi siri jelajah itu, ahli konvoi akan menyerahkan risalah mengenai kempen Kami Prihatin kepada penuntut di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) yang terlibat untuk bersama-sama membanteras kes pembuangan bayi kepada warga IPTA dan masyarakat.

Program itu adalah anjuran bersama MHM Excellents (M) Sdn. Bhd., serta turut mendapat kerjasama Jabatan Belia dan Sukan Johor dan GPMS.

Sementara itu, Fauziah yang mengiringi ekspedisi tersebut ke semua universiti terlibat berharap kempen Kami Prihatin akan diteruskan ke IPTA lain pada masa depan.

Menurutnya, ia merupakan satu tanggungjawab sosial dan memuji langkah persatuan itu yang prihatin dengan keadaan sosial masa kini.

"Kita harap semua komuniti dan masyarakat akan terlibat dengan kempen seperti in

i, bukan sahaja golongan artis, persatuan bermotosikal, penuntut IPTA tetapi semua pihak," katanya.

Dalam pada itu, Abdul Rahim berkata, peserta konvoi tersebut telah melakukan pe

rsiapan rapi sejak sebulan lalu dari segi mental dan fizikal.

"Selain itu, kita juga membawa seorang mekanik khas untuk mengiringi ekspedisi jika berlaku sebarang kemungkinan," ujarnya sambil memberitahu konvoi itu akan menjelajah sejauh 3,200 kilometer membabitkan kos RM25

0,000.

Utusan Malaysia, Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan Sinar.FM adalah media rasmi ekspedisi tersebut selain turut mendapat kerjasama jabatan serta agensi kerajaan.

Kempen Kami Prihatin merupakan inisiatif Utusan Malaysia bersama Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Astro serta Karyawan untuk meningkatkan kesedaran dan menangani kes pembuangan bayi.

DI SEREMBAN, konvoi tersebut tiba di USIM, Nilai kira-kira pukul 4 petang ini dengan disambut Naib Canselornya, Profesor Datuk Dr. Muhamad Muda serta lebih 200 pelajar universiti berkenaan.

Dr. Muhammad ketika berucap di Foyer Pavilion Pusat Sukan USIM berkata, peranan dan tanggungjawab USIM terhadap penglibatan aktiviti sosial dan kemasyarakatan tidak pernah diabaikan.

"Kami menyokong penuh pembinaan dan penonjolan bakat serta sahsiah bertera

skan pembangunan insan bertaraf global melalui penyertaan dalam pelbagai aktiviti dan persatuan yang diiktiraf," katanya.

Turut hadir Penaung Program Jelajah 1Malaysia, Tunku Hassan Tunku Mohammed Archibald.


saya amik berita nih dr utusan online!

sebabnya saya menyaksikan sendiri konvoi ni...

dr tingkap bilik ofis saya...

macam best je berkonvoi naik motor. tapi kena la naik motor besar mcm diaorg nih. kalau naik motor abah, x nak la saya hehehe...x perasan plak saya fauziah latiff pun join sekali (mana nak perasan kan, semua pakai helmet).

Tuesday, October 26, 2010

Si Kecik Lagi...

x abis2 cerita pasal budak kecik nih kan hehehe...hr tu cerita pasal dia main bakul baju. kali nih, ada 1 lagi kemahiran dia iaitu...

bukak laci & punggah semua barang di dalamnya huhuhu...

laci dalam bilik nih cam biasa la kan, saya letak macam2 khazanah saya. bila main bukak & punggah keluar nih, satu hal jugak la nak mengemas. itu x pe lagi, kalau malas sangat boleh campak2 je. cuma apa yg kena extra keja sikit ialah kena tgk2 jugak sbb si kecik nih - apa yg dia jumpa semua dia masuk mulut. benda besar2 kadang2 saya buat x kesah je. takut dia jumpa benda kecik2 je. setakat nih, saya ada korek2 mulut dia saya dapat cebisan ikan x tau mana dia amik, mungkin abg/ kakak makan bersepah, maruku (yg ni saya makan, dia tgk je. rupa2nya ada yg jatuh atas seluar saya, boleh plak dia amik & makan hehehe...) & semalam saya dapat duit syiling 10sen dalam mulut dia. terkejut giler saya mana dia kutip x tau. mmg kena mengadap dia je la 24 jam + kena pastikan jugak rumah sentiasa bersih (abah kata, tiap2 hari la kena sapu camni hehehe...). risau plak saya! pagi td ada kumbang kecik masuk rumah pun, boleh dia kutip & nak masuk mulut jugak huhuhu...

sebenarnya irfan & farah dulu masa kecik2 bukan seorang yg suka kutip2 & bukan jugak seorg yang main bukak2 laci nih. ada la baca pasal babies yg suka kutip2 nih, tp x pernah experience lagi sampai la anak ke3 nih. betul la, setiap anak ada perbezaannya.

si kecik nih, cubit karang...