Wednesday, October 6, 2010

Dilema Lagi (Tak Abis2)...

x abis2 dgn dilema pasal education for my 2 kiddos. br je rasanya bulan 5 hari tu sebok2 survey for their kindergarten kat nilai nih. tup2 sekrg nih kena survey semula for another new kindergarten to enroll for next year. bukannya nak demand sgt pasal nih, tp nak la apa yang kita bayar tu berbaloi.

tadika yg the kids join sekrg nih is a new tadika yg baru je bukak awal tahun 2010. so, mmg x brp nak organize la. tp sebab principal dia yg ok jugak la (ni my 1st impression la kan, sbb tu terus je daftar my kids kat sini), environment tadika pun ok, kids pun x ramai (masa daftar hr tu ada dalam 25 org kot from 4-6 years), terus je daftar.

tgk2 towards the end of the year nih - the principal is the only tecer kat skul tu (since june hari tu, dah 3 org tecer bertukar2 & plg teruk - ada 2-3 months jugak la principal tu sorang2 handle 25 org. wonder camne dia bahagi2kan masa antara 3 kelas hmmm...). sekolah ni jugak x de nursery, tp ada beberapa org budak yg principal ni accept la utk nursery sbb dia kata kesiankan parents (termasuk la saya sbb my kids pun terus je stay kat situ smpi ptg, malas nak pikir2 pasal transport). tp kalau cuti sekolah kena carik sendiri nursery lain utk diaorg. masa tu saya ok je la sbb dah kautim ngan bbsitter baby irin utk cuti sekolah. tgk2 dia buat plak senang dia sendiri - untuk bulan 11 nih, sekolah will be from 1-14 nov tp nursery x de. abis tu camne? nak kena pikir plak transport dr sekolah ke rmh bbsitter for 2 weeks. adoiiii laaaa....

sekolah ni x penah bg homework for my kids. mmg saya x brp nak setuju klu bg homework byk2 kat budak2 4-5 tahun ni. tp kalau dah x de homework lgsg, mcmana la kita nak assess perkembangan anak2? plak tu, bila saya tanya x de exam ke akhir tahun ni? dia kata, x ada sbb macamana nak exam klu budak2 x tau baca lagi? abis tu, yg irfan ada exam kat sekolah lama dia tu, camne plak? bukan la utk membaca, tp test simple2 utk maths ke, alphabets ke, saya rasa boleh je kalau nak buat.

irfan, masa kat sekolah lama mmg byk yg dia belajar. kalau tny dia dulu, setakat tulis sikit2 tu mmg dia dah boleh. tp lps about 1-2 mons after dia kat sekolah baru nih, bila kita suruh dia tulis, dia macam x brp nak sure dgn alphabets (meaning that kurang latihan la tu kat skolah baru nih). aBah pun mcm dah x brp nak suka sekolah nih (tp dia senang la kan sbb nak deal dgn principal ni saya yg kena buat huhuhu...). so aBah kata dari 1-14 nov tu x yah g skolah (lgpun mmg x de exam). bila saya bgtau principal mmg dia x setuju la kan sbb dia kata effect duit dia nak byr kat tecer la (ada seorg tecer baru join sekolah tu this week), budak2 still x abis silibus la, siap gertak tu x nak terima budak2 nih daftar tahun depan. mmg saya nak cari skolah lain pun, cumanya malas nak bgtau dia apa2 sbb takut karang mana la tau x jadi ke.

sebenarnya saya dah abis survey dah tadika kat area rumah saya tu. so x tau camne lagi nak buat nih. nak kena buat 2nd survey plak la kot. adoiiii la saya nih, dilema sungguh. kalau bgtau aBah, dia main lepas ke saya je bab mencari2 nih. pening saya...nak kena amik cuti lepas siap semua report saya nih utk mensettlekan dilema ini (pastu ada plak dilema lain).

No comments: