Monday, October 11, 2010

Makan2 @ DI

masa baru pindah nilai, officemates sebok suh buat housewarming party. mmg x terpikir pun nak buat. dgn kelam kabutnya with si kecik, malas pun ada. tp bila a fren @ office suggest suh buat makan2 potluck among office collegues, came in the idea nak jemput diaorg ke rumah. mula2 mmg ingat nak buat potluck. tp bila musim2 raya nih, cam x syok pulak potluck2 nih. biar je la diaorg dtg makan & since mmg nak masak utk diaorg, ada jugak la jemput adik beradik & some kawan2 aBah. the makan2 session was held last sat 9.10.2010 (org kata dah abis raya, tp mine was not an open house - nama dia makan tghr/ ptg hehehe...).

since rumah saya kecik je, jemputan dibuat secara berperingkat. family members kul 12pm, my office collegues kul 2pm & aBah's frens kul 4pm. tp a few of kawan2 aBah ramai yg dtg around 2-3pm. mmg penuh la rumah time tu. bila kul 4 tu plak x ramai yang datang especially frens from bsp aka jiran2 lama. mungkin sebab jauh kot, & some ada occasions lain - so mmg majority x dtg. berapa kerat je yg dtg (thanks a lot adi & asni, zul & azwa, jamal & ann - walaupun jauh korang sampai jugak).

saya masak soto (nasi impit/ bihun, sup, taugeh, daun sup, begedil frozen mak, ayam siat & sambal kicap). for those invited in the afternoon, saya order nasi tomato, ayam masak merah, dalca & papadom sbb x best plak org dtg tghr tp x de nasik. saya buat rendang daging jugak, aBah order lemang from his fren, karipap, trifle yg x jadik, tembikai, kerepeks & marukus, air sarsi.

1st time buat trifle, kastard dia x jadik. tensen jek!
tp pastu buat lagi 2nd round baru ok, cuma lupa nak snap pic...


my rendang buatan sendiri using the recipe from internet.
kerisik plak x
brp nak sedap, spoil betul...

soto section, featuring my mom's begedil hehehe...

all in all, syok jugak jemput orang dtg makan2 nih. this is our 1st time handling a lot of people dtg rumah. walaupun baru jemput dalam 25 families, tp ok la for a start. belum rasa "mampu" fizikal & mental lagi kalau nak jemput semua orang. walaupun rasa sedih jugak sikit bila foods banyak x abis & ramai yang dijemput x dtg, tp ok la sbb my frens from office (including my boss) semuanya datang. yang dekat2 dok area nilai (aBah's frens) pun dtg sampai ada yg dtg waktu malam.

my observation - ramai org suka makan nasik (seb baik order nasik tomato. cumanya kesian kat diaorg sbb nasik tu hanya utk yg dtg tghr. nasik & dalca ada byk, tp ayam je la yg dah abis), ramai yang makan soto with bihun & not nasi impit (bihun tu sj je buat sikit, tgk2 kena celur lagi & nasik impit plak yg berlebih2), begedil x ramai org yg reti makan rasanya sbbnya walaupun ada sikit je begedil tu - x abis pun.

thanks a lot to frens yang datang (esp my officemates & fizah sbb bwk sate). makanan yg x abis selamat diulang makan pada 10.10.10...masa breakfast hidangkan bihun soto, farah kata "ni bihun sup yg semalam tadi ke?" hehehehe...jgn membazir anak2, kita makan je apa yg ada.

No comments: