Wednesday, January 12, 2011

Membaca Amalan Mulia...

nak kata saya nih "pembaca buku tegar", x jugak la. sbbnya saya jarang sgt beli buku. nak2 bila dah kawin & ada anak2 nih, lagi la saya kurang membaca (kecuali baca paper, tu pun sbb nak support abah hehe...opppss, untuk tau perkembangan semasa sebnrnya). tapi kalau dah beberapa bulan x membaca atau x membeli bahan bacaan atau x pinjam buku dari sesiapa (selalunya from al-ong la kan, tp ni jarang2 jugak sbb malas nak g rumah dia), saya akan rasa lain macam. mesti saya akan ke bookshop jugak mencari bahan-bahan bacaan ringan atau berat.

saya x ingat bila saya beli buku kat bawah nih, rasanya bulan lepas kot.




tapi sampai ke hari nih saya baru baca smpi chapter 3 je huhuhu...punya la lems (tp setakat malam tadi saya dah masuk chapter 10 yeaaahhh...). mungkin jalan cerita dia x brp nak menarik la kot (pada saya la...tp sekrg dah makin menarik...) + mungkin jugak byk hal lain yang saya nak kena buat. selalunya saya akan membaca time2 menyusukan izryn or time2 nak tido. tapi sekrg nih bila buat dua2 perkara tu, mesti saya akan tertido. end up, 1 mukasurat pun x abis baca hehe....mungkin saya ketinggalan zaman, tp buku nih merupakan buku ke2 cecilia yg saya beli selepas PS I LOVE YOU sbb saya jenis org yg memilih author. buku yg org kata best x semestinya best pada saya & x semestinya saya akan beli. tp kalau buku john grisham mmg saya ada semuanya.

buku cerita adalah bahan bacaan berat pada saya sbb dia tebal (hahaha...x ilmiah langsung) & bahan bacaan ringan saya adalah...


talking about magazines, mesti saya akan capai magazine nih bila saya terasa nak baca bahan bacaan ringan. tu pun, 1 magazine nih saya akan amik masa 2 minggu jugak la nak abiskan.

disebabkan itu, saya x akan membeli buku dalam kuantiti yg byk sekaligus. paling banyak pun 2 buah je. sebabnya 2 buah buku pun berkemungkinan akan mengambil masa setahun utk saya habiskan hahaha (mungkin la kan tp x semestinya - tahun 2010, saya baca lebih dr 2 buku tau!)...bila2 dah x de buku untuk dibaca, saya akan curi2 jugak masa in between nak balik rumah from office or time2 lalu dpn bookshop masa shopping2 ngan family untuk singgah jap amik sebijik buku. abah pun dah paham kot, ada la yg saya beli bila masuk kedai buku hehehe...ehhhh, tapi sekarang dah ada org jual buku online kan? harap2 saya x terjebak sangat, takut karang buku yg dibeli tu dibaca 2 atau 3 tahun kemudian. nayaaaaa....

erkkk...baru cakap, pagi td ternmpk buku john grisham yg saya belum ada ni dijual di alam maya...

pantasss...terjebak sudahhh!! abah, jangan marah tau hehehe...yg penting, beli online termasuk delivery pun tetap murah dr harga pasaran (+ some portion of the purchase amount goes to charity - harap2 betul la). note to self : sila habiskan dua2 buku dulu sebelum beli yg lain hehehe...tp this is a john grisham book. mmg kalau buku john grisham nih, x de duit pun saya korek2 jugak wallet tu hehehe...

1 comment:

Tyha said...

sebab tu saya suka beli buku masak,buku jahit,buku craft...buku yang x de penamat walaupon dh sampai page akhir!