Wednesday, March 30, 2011

Cuti-Cuti Langkawi - Day 3

bgn pg mcm day 2 jugak & tetiba jumpa plak gerai tepi jalan dkt dgn hotel, terus makan kat situ. abah siap tny owner kedai tu semalam x bukak kedai ke (motip : sbb x perasan plak ada kedai nih semlm hehe...). pakcik tu kata, x bukak semalam. patut laaaa...

lepas makan, terus menuju ke oriental village - cable car sbb semalam kan tutup. sampai2 parking dah penuh & dah ramai dah umat yg beratur. mmg dah tau, quite expensive jgk nak naik cable car nih. tapi kalau ada mykad, diskaun 50% tau. so, ok la.

mmg explore abis bila naik cable car nih. siap naik smpi atas sekali & berjalan jugak menyusur tangga untuk naik jambatan gantung. jmbtan nmpk mcm kukuh sbb dibuat drp besi, tapi kat atas tu, bila kena tiup angin bergoyang2 jugak. kesian kat irfan sbb dia kan penakut haha...turun tangga masa nak pegi jambatan nih laju je semua, tp bila bab nak naik tangga masa balik tu, fuhhhh...jenuh jugak. abah lagi la letih kan, sbb dia terpaksa dukung izryn. lepas naik tangga tu, ada 1 lagi level naik tangga lagi untuk ke atas (ada restoran/ tmpt makan kat atas tu). aku dah x larat, so duduk je kat bawah tu dgn izryn while abah & 2 budak lagi tu g naik sampai atas. turun bawah, bila lalu kat souvenir shop tu beli jugak la 3 helai t-shirt utk aku & budak2 (konon2 bukti dah naik cable car hahaha...).


keluar je dr oriental village, dah tghr. so, abah kata makan kat situ je la. nasik ayam lagi untuk aku sbb nak senang share ngan izryn. mmg confirm badan cam ayam gemuk dah nih hehe...eh, kat langkawi nih aku giler order air roselle. mana2 g makan mesti nak order roselle smpi abah pun pelik. sebenarnya, sejak tau yg roselle nih bagus utk org darah tinggi, mmg mana2 jumpa selalunya aku mmg order. best tau sbb kalau kat kedai nih dia mesti ada bunga roselle yg rasanya rangup2. air dia plak rasa ala ala macam air asam boi.

lepas makan, terus heading back ke area2 pantai cenang sbb nak pegi underwater world plak. tp sempat jugak la jengah2 kat mana atma alam. still jugak x jumpa wpun dah ikut map. tetiba terjumpa buffalo farm macam kat m3. punya lah meredah masuk jln kampung kecik2 nak g situ, bila sampai je tgk2 x de org dtg pun dtg situ (serius, 1 keta pun x de, padahal tgk kat m3 tu mcm best sbb boleh makan2 kat situ & dia jugak buat cheese drp susu kerbau), terus patah balik. kat area tu, banyak kedai2 makan tepi jalan & tetiba lepas roundabout tu ternmpk airport. aku & abah terus jakun tp happy giler sbb tau dah nak makan kat mana besok seblm naik flight hahaha...on the way tu, singgah kat van tepi jalan yg lain plak sbb x puas hati yg semalam haha...tpnya x order pun laksa sbb dah kenyang. order rojak buah je & abah order cendol. seb baik cendol kali nih ok drp semlm.


underwater world langkawi quite ok jugak, tp aku prefer lagi aquaria klcc. kebetulan masa pegi tu berpeluang jugak tgk sea lion punya show & tgk penguin feeding session, jadik laaaa.

abis jalan2 kat underwater world, terus balik hotel sbb petang tu nak sambung lagi mandi2 laut semalam. sempat jugak abah bwk g tgk2 awana porto malai kat hujung tu. frust sbb masa tu star cruise x de hehe...x de gambar mandi laut petang tu sbb kali nih, aku pun join berendam hehe...lama x mandi manda nih, so sekali sekala nih syok jugak!

trip ke langkawi nih x de sesi naik boat or island hopping bagai sbb mmg dah plan x nak naik. alasan : sbb izryn kecik lagi, so agak susah nak handle dia & diri sendiri di tengah lautan. may be next time kalau ada rezeki walaupun sedikit tergugat jugak masa kat cable car tu, ada org promote naik bot rm150 utk sefamily selama sejam utk pegi gua kelawar, fish feeding & apa tah 1 lagi. try jugak inform kat abah, tp x approved *sob sob...*.

dinner malam tu ulang makan kat kedai makan masa 1st day tu. tp kali nih x hujan so pilih duduk dalam bangsal kecik bwh pokok. balik hotel, lepak2 tgk tv. masing2 lmbt jugak tido sbb hr nih x penat sgt mcm semlm.




No comments: