Thursday, March 24, 2011

Cuti-Cuti Langkawi - Hotel & Tmpt Makan

nak share pasal hotel tempat kitaorg duduk masa kat langkawi, iaitu Federal Villa Langkawi @ Pantai Tengah. aku booking hotel nih sejak awal bulan 12 lagi. since keja gomen nih, ada jugak la org suggest suh booking kat hotel nih under bah. pengurusan hartanah, jpm. ada orang kata, tempat nih jauh. tapi, rasanya depends pada tujuan kita la kot. kalau org dtg langkawi sbb nak shopping, mmg jauh la tmpt nih dr kuah or tempat2 lain. mcm kitaorg, plannya mmg nak happykan budak2 je, mandi2 semua tu. so, jauh dr kuah tp dekat ngan pantai - sgt sesuai hehe...

federal villa nih diuruskan oleh holiday villa. mamat agen keta tanya hotel apa, bila jawab federal villa dia x tau, bila sebut holiday villa pantas je dia tau hehehe...tmpt nih sebelah menyebelah je, cuma bila federal villa = rumah persekutuan, mungkin dia x biasa dgr kot.

at the rate of rm77 semalam for duluxe room, mmg sgt2 puas hati. mana nak dapat rate camni kat langkawi. even chalet yg cam ok sket pun mau rm80 ke atas. lagipun, bukan lepak kat dlm bilik sgt pun. eh, aku check kat internet, federal villa nih kalau bukan gomen rate tu rm200++ jugak tau. so, boleh bayangkan la keadaan dia macamana. so, utk gomen staffs gunakanlah kemudahan kerajaan nih esp yg under federal gov. sbb macam aku nih keja kat bdn berkanun, susah sikit. ni pun disebabkan booking masa weekdays & bukan cuti sekolah. dia kata, kalau weekends & cuti sekolah, mmg x lepas la.

lupa nak snap keadaan bilik bila mula2 masuk sbb sebok kemas2 masukkan pasu & bakul smph dlm locker disebabkan si kecik yg rajin sungguh memunggah2. karang x pasal2 kena bayar plak pasu pecah. here's some pictures of us di dalam & di luar bilik hotel. hotel ni dekat je ngan pantai, so mmg syok la petang2 bwk budak2 main tepi pantai. basah2 lepas mandi tu terus je balik bilik hehe...


pasal tempat makan plak, pada aku la, susah jugak nak carik tempat makan yang memenuhi "kriteria" nih. bukan la memilih sgt. tapi area pantai tengah & pantai cenang nih ramai foreigners. tgk kedai macam ok, tapi rupa2nya chinese yg punya. kena pandai pilih jugak la. jauh2 sikit macam kat kuah mungkin banyak la tmpt makan kot. tapi, kitaorg nih bila dah malam tu x larat jugak nak drive jauh2 nih. makan je mana yg jumpa. 1st day tu terpusing2 jgk la carik kedai makan. last2 jumpa 1 kedai nih yg servisnya sgt pantas, terus kami pilih kedai tu je tiap2 malam (kecuali malam day 2 - makan kat kedai haji jelani tu). x ingat plak apa nama kedainya. tapi kat area2 pantai cenang tu la, dekat ngan aseania.

x abis2 lagi cerita langkawi ek. ada 2 lagi entries utk langkawi nih (kalau ada masa) : day 3 and day 4 (hari balik).



2 comments:

Hanim Najib said...

woaaaaaa..bestnyerrr jengjalan..anim ni nama je org kedah..tp x sempat bcoti2 msia lg ke langkawi..hehe..

elly said...

hehe nim, dia mmg camtu nim. kalau tmpt sendiri mmg susah sket nak pegi. elly pun, johor tu x menjelajah pun. jb pun lama dah x pegi hahaha...

p/s nanti baby dah bsr sket, bleh la plan g langkawi!