Monday, March 21, 2011

The Kids @ Kenduri Kawin...


suka sgt tgk pic nih. farah with her cousins [from left : syakirah (4 yo bulan feb hr tu), farah (will be 5 this coming aug, anis (kakak syakirah will be 6 next mth) & alif (birthdate dia selang 2 minggu dari birthday farah)]. nampak semua lebih kurang sebaya kan? cousins yang jarang sgt jumpa, kadang2 raya pun x jumpa, so bila sekali sekala jumpa, gamat jugak dibuatnya. sampai ada yg kena marah sbb bising sgt & main x hingat dunia hehe...

picture was taken last saturday, masa kenduri cousin aku kat kluang, johor. cousin mama maksudnya makcik sedara the kids la kot (aku mmg fail bab2 susur galur nih...). eh, pelamin kat blkg tu simple je, tapi cantik. sempat jugak aku posing duduk kat pelamin tu sbb masa tu x de orang hehe...

since mood sekrg nih mood kawin (hahaha...sbb adik aku nak nikah hujung minggu nih), nak cerita sket what i observe masa kenduri kawin yang aku attend kebelakangan ni...

1. bunga telur sekrg nih x main la telur rebus or telur pindang je. sekrg nih org dah guna telur masin jugak (
sampai ayah pun boleh terjebak nak bagi telur masin utk kenduri ucu nanti hehehe...)

2. kalau dulu, kenduri kawin cuma makan nasik with lauk pauk kenduri biasa. paling gah pun, ada oren or tembikai & agar2 biasa. tapi zaman sekrg, fuhhhh...pegi kenduri kawin mmg sgt meriah dengan makanan. kuih bermacam2 jenis, siap letak bekas2 atas meja lagi. pastu mesti ada bubur kacang ke, bubur pulut hitam ke...macam2. ada pernah g kenduri one of cousin jugak, siap dia panggil mamat jual putu bambu & putu piring bukak gerai lagi. syok makan putu bambu panas2. ada jugak selain nasik minyak semua tu, buat pulak sampingan mee rebus. mmg syok la jadik tetamu hehehe...

alhamdulillah, org zaman sekrg berkemampuan nak buat macam2 masa kenduri kawin. cuma diharapkan perbelanjaan tu biarlah berpada2, tidak boros dan tidak membazir.

2 comments:

Tyha said...

Kalau berkemampuan dan x berhutang untuk buat seme2 tu x kisah le...ni orang happy pi makan kenduri...pengantin dan mak pak pengantin yang seksa membayar hutang bertahun2 x habis.Pada saya kenduri sekarang banyak membazir dan nak menunjuk2 kemewahan. Kalau jamu org best2 tu oklah...dapat gak pahala...nikan wedding pelamin...konsep pelbagai...hiasan yang x meunasabah...errkkk....pengsan.

Tengok adik cukuplah...nak kahwin puluh2 ribu habis....untuk persiapan je. Cubalah wat muka rumahkekan...;)

elly said...

kan tyha? tu la mksd saya, kalau berkemampuan tu, alhamdulillah la. tp kalau nak berhutang2 bagai, rasanya pikir la masak2 dulu nak buat grand2 sgt nih.