Tuesday, July 19, 2011

Si Tepung Gomak...


si tepung gomak *or as i always pronounce - komak* hehehe...


tepung gomak minum air kelapa...
(ishhh...abah sape la nih bg anak minum camni!)


sedikit updates berkaitan anak-anak...esp si kecik izryn yg kena ciken pox (hr nih day hari ke-10 kalau x silap...). dah kering semuanya, alhamdulillah! tp org kata time2 nak kering ni lah dia berjangkit. so, still lagi "membataskan pergaulan" di antara adik ngan abg & kakak. x de lah batas sgt pun sbb macamana la nak halang adik yang tgh lasak tu. most of the time mmg memerap kat dalam bilik je la. bila aku or abah bosan or time nak makan, br la adik tu keluar dr bilik. ada jugak terpikir nak amik cp jab utk budak 2 org tu. tp bila dah expose ngan cp a few days, not advisable la kan nak amik jab. so, doc kata within 2 weeks selalunya akan jangkit. sabo je lah menunggu hehe...bukan la mengharap nak bg budak2 tu kena, tp tau cp tu contagious, so bersedia je lahhh...


as for us, aku quite risau la jugak kalau kena kat aku. mc 2 minggu tu mmg le suka kan, tp keja berlambak kat ofis nih kalau ada org nak cover ok jugak. kadang2 rasa mcm tensen jugak bila keja ada deadline nih. deadline untuk 1-2 keja tu, ok jugak...tp bila deadline thru out the year, rasa nak nangis ke x? smpikan si izryn kena cp nih pun, abah yg berkorban cuti 2 hari nak jg. nak harapkan aku, mmg x dapat la kan sbb tgh kejar deadline nih. tanya dah doc hr tu, tp doc kata jgn risau sbb kalau penah kena selalunya x akan kena lagi. tawakkal je la di samping mengambil langkah2 pencegahan sket2 macam basuh tangan selalu, asingkan bj izryn dgn yg lain2...insyaAllah la kan.


abah je la yg kelakar. dia x sure dah penah kena cp ke x sebelum nih, tp siap boleh share minum air kelapa ngan adik. possibility nak kena tu mmg tinggi la kan...sekrg nih je dia dah x share dah lepas aku bg "ceramah motivasi & kesihatan" haha...insyaAllah harap2 dilindungi oleh Allah.



*macamana izryn boleh kena cp, most probably adalah disebabkan oleh seorg budak yg dihantar oleh mak dia ke rumah bbsitter on his 5th day of having cp. masa tu aku tgk mmg dah kering dah cp dia (so betul la org cakap cp berjangkit time berkuping2 tu). selang 2 weeks+-, si izryn terjangkit & the next day tu ada sorang lagi jangkit (umur 1yr+) and 2 days pastu anak bbsitter pun jangkit jugak. puas hatikah mak budak itu setelah menjangkitkan kat semua org? ada jugak aku geram sebenarnya, tp sekrg nih aku amik positif je la - kena cp masa budak2 x la seteruk kena cp masa dah tua. aku letakkan jugak la diri aku kat tmpt mak budak tu. mungkin dia pun sama cam aku susah nak dpt cuti *eh, sejak bila aku berfikiran positif nih hehehe...ok mak budak, aku maapkan ko!*

2 comments:

azq said...

anak2 aku pun sama la, kena chickenpox ni kat tadika. sbb mak budak yg sakit tu dapat cuti seminggu aje... huhuhuhuhu.... takpelah, kena masa kecik, parut cepat baik..

elly said...

azq : tu la...look at the +ve side. berdebar2 plak tggu lg 2 org kena ke x. tiap2 hari check tgk diaorg demam ke x hehehe...