Wednesday, July 20, 2011

Tok Som a.k.a Tok Itam

kitaorg ni kalau nak balik kampung, mesti jadi isu. bukan isu apa pun. cuma abah, bila nak balik kampung belah dia, dia x nak la balik cuma 2 hari weekends tu je. dia kata x berbaloi sbb jauh. so selalunya mmg kena amik cuti sehari or 2 hr kalau nak balik kampung dia. whereas aku, x kesah pun blk for 2 days, asalkan dapat blk kmpg hehe...sebg isteri mithali, ikut je la kehendak abah kan (mithali la sangat huhu...). bila dah mengikut kehendak tu, mmg jarang la kan dpt balik kampung. kena tgk time x byk keja br la blh plan nak balik (aku kan keja asik kena kejar deadline jek...menyampahhh!!).


last month kitaorg balik kampung abah & sempat jugak la menjenguk tok. rumah tok from rumah mil adalah jarak dia lbh kurang setgh jam. kalau dah lepak2 rumah mil tu, amat la jarang nak keluar g rmh tok sbb malas. tp sbb dah lama sgt x jenguk tok, menjengah jugak la ke sana.

tok sgt rajin meredah pokok2 & semak2 mengutip pelam2 & kuini nih utk kitaorg. tq tok!!


tok sebenarnya tinggal sorang je kat kampung nih. bila mil ajak dok sekali, mmg dia x nak. nasib baik rmh pak lang ada kat depan tu je. boleh la menjenguk2 dia. kat rumah tok ni la dulu abah main kejar2 itik time aku mengidam nak makan itik dulu. sekrg nih sekor itik pun dah x de kat rumah tok (so paham2 je la kan, pasni kalau mengandung jgn ngada2 nak makan itik hahaha...).

yg lelaki tu cucu kesayangan tok hehe...


rumah tok kat tgh2 sawah bendang & kalau nak mandi dulu2, kena mandi kat perigi. tok dah moden sikit dah sekrg, dah ada wash room dalam rumah hehe...kalau x dulu, nak be*rak, kena angkut air sendiri. terus terbantut haha...

budak2 nih mmg seronok kalau blk rumah tok. seronok kejar ayam!


tahun nih abah x dpt cuti raya. so, mungkin dpt jenguk tok pun lepas 2-3 minggu raya huhu...suka g rumah tok masa raya sbb kuih karas tok sgt superb. kerangupannya x boleh jumpa kat mana2. ngan tok ni takkan aku nak order2 plak kan. kesian tok dah tua. yg penting dapat makan. eh, apa kes cerita raya nih. puasa pun belummmmm...

abah kata, perempuan dlm gmbr nih mmg mcm perempuan kampung.
sbbnya menyinsing baju smpi lengan hahaha...panas la wehh!

No comments: