Wednesday, November 23, 2011

Puas Hati Ko...

x pernah meluahkan perasaan kat sini,
& x plan pun mengadakan entry luahan perasaan kat sini...
tp mungkin sbb unstable hormon sekrg nih, aku terpaksa melepaskan segalanya kat sini setelah puas melepaskannya kat abah semlm hehe...

to Ms Melly (bkn nama sebenar & sbb aku tgh geram ngan Melly - Tentang Dhia hehe...),
please don't be selfish.
ok la, aku admit aku pun ada jugak kadang2 pentingkan diri.
tp man man la kan kalau nak sabotaj plan org lain tu.
aku bgtau ko plan aku, klu ko rs ko mcm x puas hati ngan plan tu or ko pun nak "tiru" plan aku tu, ko bgtau la kan (plan ni general beb, semua org blh tiru, i don't mind. tp consider la sape yg buat plan dulu OR at least INFORMMMMMMM).
ni, bila aku bgtau plan aku tu, ko mcm suka...ko sokong...ko kata (lbh kurang la...) "x pe, bagus."...tp senyap2 ko plak "cilok" plan aku...amboiiiiiiii...

pastu blh plak cover cakap "x pe, klu kita x capai plan bknnya ada org kesah pun".
ehhhh, suka hati ko je kan.
aku mmg le lg pentingkan keluarga berbanding keja.  tp benda yg kita blh plan (mcm yg aku buat 2 thn lepas time ko dulu), kita plan la sebaiknya.
aku rasa menyampah je bila ko kata "kita bukannya boleh stop or halang benda2 nih"...
klu aku blh consider 2 thn lepas, why not ko plak?
klu ko selfish x nak consider plan aku, sebnrnya aku x kesah utk aku yg consider semua nih & re-plan semula (seriously, i don't mind at all), bkn ko. tp masalahnya ko x bgtau aku masa aku bgtau ko plan aku dulu tu.  so, mcm mana aku nak consider bila aku sendiri x tau?
bila aku start cakap, br le ko nak bukak mulut bgtau...what the hell la kan?

a few times ko buat mcm nih, selfish & x nak share ngan aku.
kdg2 aku pun terpikir mcm x nak share apa2 ngan ko.
tp aku kan "banyak mulut".  ada je benda yg nak dishare & i don't mind.
tp bila pikir apa ko buat kat aku, rsnya aku kena "keraskan hati" kot, buat jiwa kering je pasni.

suka hati ko la Ms Melly...klu ko rs bahagia atas kesusahan dan keresahan org lain!



*puas hati meluahkan perasaan kat sini huhu...*

 

Monday, November 21, 2011

Graduation & Concert Day


last saturday 19.11.2011 was irfan's & farah's gradution cum concert day.  as early as 8am, kitaorg dah terpacak kat concert venue.  tu pun, penuh dah parking sbb ada 2-3 kindies lain pun buat concert at the same time & same place.
the penontons setia hehe...serius x berganjak dr seblm mula smpi abis.  abah lg le x berganjak sbb si kecik nih sempat tido dgn dipangku oleh abah walaupun keadaan hingar bingar hehe...quite challenging jugak bwk budak sorang nih sbb dia x reti dok diam.  kepung dia ngan kaki x bg keluar, boleh plak dia merangkak lalu celah kaki.  ehhhh budak nihhhh...the theme - GO GREEN! ikut tema x kitaorg hehe...


"my name is ku irfan fitri. i want to be a an astronaut" - sambil tarik2 seluar hehe...dah le ada "a", pastu "an" plak hehe...x pe la irfan, way to go!  seb baik x cakap cita2 dia nak bawak lori tong gas hehe...gambar irfan amik sijil & berckp atas stage x brp nak clear.  tp mama ada amik video.


irfan's performance was called "save the earth".  betul la dia jadik zombie kacau all the fairies.  farah plak tamil dance.  both performance mama ada amik video.  pictures of irfan's performance mama snap je dr jauh.  tp pictures of farah dancing, abah pegi zoom dr jauh, gambar pun jadik gelap.  tension makkk!  x pe la, at least ada video walaupun spoil tgh2 muzik blh mati plak.  bila dah sambung smula, budak2 semua dah macam confused hehe...farah nih ada bakat menari. cuma mama x galakkan la anak oiiiii...kecik2 nih menari la sepuas2nya dulu.  


alhamdulillah semuanya berjalan lancar.  kids were all happy.  siap ada orang request nak beli angry bird lagi.  kasik chance la kan, budak br konvo.  penjual nih pun, mcm konvo uni plak siap ada jual bunga2, bears, birds bagai...

Friday, November 18, 2011

Alhamdulillah...

  

alhamdulillah...kalau compare dgn results mid year exam hr tu, mmg ada improvement especially irfan.  ni, teacher dia pun admit.  mid year hr tu 2-3 papers jugak x dpt 100%, tp this time semua 5 papers dia score 100%.  based on results, mmg nmpk improvement la. tp kat rumah, tetap "pemain games tegar" hehe...serius, masa nak exam hr tu x buat revision pun.  setakat aku suruh2, pastu aku pun cam x de masa nak tgk2 dia, pasrah je la.

farah - kalau tgk results dia ok jugak as compared to mid year.  tp since teacher dia bertukar2, kejap teacher berenti la, kejap teacher share ngan abg irfan la, teacher tu pun x brp nak boleh explain camne perkembangan farah huhu...tp dia kata, farah x brp blh membaca lg.  yg tu mmg aku admit. membaca per se mmg x ok lg, tp bila mengeja tu dia tau jugak nak bunyikan camne. tp, irfan pun x reti membaca @ 5 years.  sekrg nih je dah fluent membaca in bm (english dia so so lagi...).  so, aku rasa still ada masa lg utk farah (aku dah plan dah, cuti sekolah nih will curik some time utk ajar farah membaca - 15 min per day pun aku rasa ok dah kot).  eh, nak kata aku kiasu pasal anak2 nih x jugak kot.  cuma aku x nak diaorg terlalu ketinggalan dr org lain.




ni 2 papers farah yg x dpt 100%. english dia dpt 94% sbb x tulis nama sendiri.  eh, bukan aku dah ajar ke tulis nama ...ok - latih tubi masa cuti sekolah tulis nama sendiri hehe...tp aku rasa bukan sbb dia x tau tulis nama sendiri kot nih.  nih sbb dia x reti baca & x de pilihan jawapan kot hehe...

general knowledge pun x dpt 100% sbb dia suka tulis huruf terbalik - macam "b" dia akan tulis "d".  erghhhh...risau pun ada kat sini sbb ada terbc pasal sakit apa tu ek yg dia suka tulis terbalik.  yg nih pun noted utk cuti sekolah nih utk tgk perkmbgan farah.  hopefully x de pape, or klu anything yg trigger kena jumpa pakar, aku rasa kena plan ke arah tu jugak.

ok, hr nih last day of school & the kids pun hr nih ada farewell party.  besok graduation & concert.  the kids dah x sabar2 nak perform nmpknya walaupun irfan smpi ke sudah berahsia performance dia besok hehe...yg aku tau it's a play about plants vs zombie. tp irfan jd apa aku x tau. macam dia je yg jadik zombie hahaha...