Thursday, March 8, 2012

Rangkuman 4 In 1

lama x bercerita kat sini walaupun byk sgt insiden yg berlaku within these 2 months.

agenda jjcm ke melaka sempena birthday abah in early feb.  x plan pun, tp sbb aku teringat abah penah cakap dia nak g makan asam pedas melaka & seafood kat umbai, terus otak terpikir nak blanja the whole family ke melaka (sbbnya x tau nak bg hadiah apa kat abah hehe...letih pikir).  seb baik birthday abah bkn waktu cuti sekolah.  so, walaupun last minute senang jgk la nak dpt hotel.  pegi pun during weekends je.  kejap tp puas hati la dpt mkn apa yg dihajati, + bdk2 pun dpt mandi kat swimming pool (serious, walaupun dapat mandi kejap pun dah nmpk keseronokan diaorg berendam), naik menara taming sari & masuk muzium samudera (budak2 kan, bila nmpk kapal besar tepi jalan, mesti la sebok ajak pegi.  kalau ikutkan aku, x kuasa la nak naik2 kapal tghr buta tu).


dinner @ ikan bakar parameswara, umbai (birthday boy request nak g kedai nih, so i follo hehe...).  ni makan mmg sampai tersandar kekenyangan.  org tamak order sampai sekor ikan jenahak sweet sour.  amik ko, makan, rehat jap, makan lagi hehehehe....

cerita x best masa nih...irfan plak ada masalah kesihatan, asik muntah je.  so, dia x makan.  minum milo je & rasa ikan sikit.  tu pun, semuanya dia muntahkan balik.  rugi seorg "pemakan", tinggal aku & abah je...mana la larat nak abiskan semua huhuhu...


lepas makan & solat, zoommmm terus ke "night zoo".  ok la jugak experience pegi zoo malam, x penah2 umuq pegi sebelum ni.  menakutkan pun ada lalu celah2 hutan/ pokok2 dlm zoo tu hehe...


the next day, naik menara taming sari, pegi muzium samudera & lunch @ asam pedas selera kampung (berhadapan dengan menara taming sari).  ok la asam pedas dia (tp aku lg suka asam pedas johor).  


birthday cake abah yg comel lote hehe...kek nih beli lambat sehari dr birthday abah sbb on the day itself, farah plak muntah2.  dah sampai dah depan kedai nak beli kek, farah muntah dlm keta.  dah la patah balik rumah terus & g klinik.  the next daynya, kebetulan atok, atok mak & semua adik beradik aku dtg rumah, terus beli kek.  tu pun punya kelam kabut x dak duit dlm wallet, terpaksa beli kek kecik hehe...(loqlaq aku hahaha...)

si kecik irin was hospitalized for 4 days due to diarrhea (21-25.2.2012).  fuhhhh...sangat menguji kesabaran dan kekuatan.  alhamdulillah, abah willing to look after irin at night sbb dia takut aku x selesa dok kat hospital.  1st 2 days irin dok kat wad 4 org sebilik.  since abah yg jaga dia & wad tu tempat post-natal + abah pun macam dah x keruan, dapat la tukar ke bilik sorang.  terus aku yg jaga irin malam tu hehehe...tp challenging la jaga budak sakit nih.  since dia kena masuk air for the whole 4 days, mmg susah dia nak bergerak & mgkn sbb tu jugak dia byk meragam.

rotavirus was proved -ve.  virus2 lain pun doc x dpt detect.  tp kuat jugak la virusnya sbb demam dia 3-4 days br nak ok & cirit birit tu > seminggu jugak.  ok pun selepas amik antibiotic for > 3 days. 



my birthday on 4th of march.  giler teringin nak makan RV cake.  search sendiri mana nak beli, order, bayar & amik sendiri hehe...i ordered this from http://www.anisbakery.net located at sg ramal dalam, kajang.  masa nih dia buat promo.  sedap kek dia.  jenuh nak abiskan sbb terlupa irfan x minat cheese cake.  budak yg makan 2-3 slices sekali hadap hanya makan sepotong je smpi ke sudah.  matik la aku makan sorang2 kek nih.  sampai sekrg pun x abis2 lagi walaupun dah bg org, dah bwk g ofis macam2 la huhuhu...

 birthday dinner was @ d one steak, seksyen 6, bangi.  ni pun lepas tgk jjcm la nih (kuat betul pengaruh haha...).  ok la...sedap boleh tahan, murah & cepat.  walaupun ramai org, tp servis tip top. 

oh ye...birthday aku nih jatuh hari ahad.  yeayyyy...sbb abah sanggup amik cuti hr tu.  eh, jaga budak2 masa weekends sgt menguji kesabaran tau!  so, sgt bersyukur bila abah amik cuti walaupun x g mana2 & double yeayyyy...sbb abah belikan Sam*ung Gal*xy Tab 10.1 utk aku (tu yg semangat update blog tu hehe...).


irfan's 1st test! yes, indeed dia mmg baru darjah 1. sepatutnya aku x bleh le nak kiasu sgt.  tp aku percaya "melentur buluh biar dr rebung".  1st test pun aku luangkan masa jgk each nite utk aku tau perkmbgan dia by doing some exercises, & aku nak jdkan 1st test ni ruang utk aku tau kebolehanan dia. hopefully irfan blh jwb dgn baik & make us proud (so what if he's only in standard 1) - eh, apesal aku emo nih?! ada la pasalnya hehe...

No comments: