Tuesday, April 24, 2012

The Routine...

dah jadik rutin plak sekrg nih...

AKU : basuh baju (washing machine), lipat baju (+ kemas skali) & iron baju; DIA : basuh baju (yg memerlukan sentalan kuat esp bj sekolah irfan) & sidai baju & angkat baju.

AKU : masak & basuh pinggan mangkuk selepas masak & hidang & kemas meja selepas makan; DIA : basuh pinggan mangkuk selepas makan.

AKU : htr farah g skolah, htr adik g rmh bbsitter, amik diaorg, htr & amik irfan g ngaji - semualah yang berkaitan bdk2 - check h/w & beg sekolah, dok ngadap diaorg buat h/w etc; DIA : kadang2 kalau ada masa, he will do it (kecuali check h/w & beg hehe...).


DIA : sapu sampah + vacuum rumah; AKU : kadang2 la, tu pun sket2 mana yg nmpk depan mata je hehe...


banyak jugak ye keja DIA hehe...patut la sebok sekrg nih nak carikkan maid utk aku. kalau ikutkan, aku dah malas nak ada maid nih. tp bila fikirkan macam2 benda, best jugak ada maid nih (provided dpt maid yg ok la kan...).  entah laaa...x beria2 pun carik maid nih. kalau ada nanti, ada la. 

p/s semakin letih + tido malam yg semakin x nyenyak + batuk yg sgt teruk + wrapping up my final assignment (before cuti panjang) yg memeningkan kepala & menguji ketahanan fizikal mental = sabar sabarrrrrr...

Tuesday, April 17, 2012

Cuti2 Sg Besar, Selangor

ni citer basi...lama dah dok dlm draft mode. kononnya nak upload gmbr, tp bila upload je x blh. rupanya amik gmbr guna resolution besar. smpi ke sudah x boleh upload huhu...kenangan je la gmbr tu dok dlm gallery!
 

memenuhi jemputan kenduri kawin drp kawan abah, kami menjejakkan kaki buat kali permata di bumi sg besar, sabak bernam selangor (x ingat tarikh la, tp rsnya the last week of March 2012).  x de la jauh sgt sebenarnya, dalam 2 jam++ kalau dari nilai.  tp saje la abah ajak tenangkan fikiran & lepak2 kat sana je.  dah mintak tolong kawan abah booking kan chalet siap2.


kalau ikut aku, teringin sgt nak dok kat d muara marine park.  sbbnya google pasal sg besar, mesti tempat nih yang tersenarai & byk jugak good reviews pasal tempat ni.  tp disebabkan ini percutian yg saja2 & not budgeted for, cukup la lepak kat d desa resources chalet jek.  chalet nih dekat2 ngan d muara jugak, cumanya d muara belah kiri (tepi laut), d desa ni belah kanan (tepi padang hehe...ala2 kawasan kampung tepi sawah la).

*pic googled* - ni la rupanya chalet tu...

not bad la d desa nih.  chalet yg kami duduk nih rate dia rm80/ malam.  cuma disebabkan tempat nih owner manage sendiri ngan anak2 dia (family business), maka x terlalu "bersih" la.  lantai, toilet, katil quite ok, tp byk habuk yg x dilap.  kalau rajin sket, rasanya ok je tempat nih.  aircond ada, tv ada (walaupun x clear sgt), electric kettle ada...water heater x de ye hehe...ok la dgn ratenya.  tp farah, sampai2 je dia cakap "x bestnya "hotel" nih" hehe...dasar anak bandar!!


actually, x de apa sgt kat sg besar nih.  petang tu, lepak2 jap kat d muara & terus dinner kat d muara cafe.  experience yg x ok - order air bandung 1 jug, ada lalat plak dalam air.  walaupun org tu ganti yg lain, tp macam x syok la kan...order ikan caru bakar yg giler lembab nak sampai.  tp in terms of taste, ok la.  irfan kata nasik goreng sotong dia sedap (tp kalau tny irfan, susah nak dpt jawapan x sedap dr dia, semuanya sedap belaka hehe...).


malam x dak aktiviti, so semua tido awal.  pagi besok, check out awal, terus round2 kat pekan sg besar.  beli la bj2 basahan budak2 nih sorang 1-2 helai, beli mangga yg byk org jual tepi jalan (manis wooo mangga dia, air mangga dia pun sgt sedaps), beli kerepek2 sket utk ibu bbsitter & kawan2 kilang abah, beli nata d coco (ada kilang dia kat sini).  cuma aku x beli mentarang je, 1 lg tarikan kat sg besar nih.  sbbnya aku x penah makan & bila tgk rupa dia, macam x berminat nak beli & makan hehe...ada org kata sedap, tp entah le...x teringin plak!  no regrets walaupun x beli.  tggu aku teringin nanti, boleh je ajak abah g beli kat sana hahaha...