Tuesday, May 15, 2012

Dinner @ AIB

semalam g dinner kat ana ikan bakar bandar baru bangi.  punya la rasanya dr mula2 preggy lagi dah request kat abah ajak g makan situ.  tp baru semalam tertunai huhu...apa taknya.  setiap kali lalu situ, mmg penuh umat.  pastu atok mak yg penah g mkn kat sana ngan along kata, waiting time adalah sgt lama. dr sebelum maghrib diaorg ada kat situ, solat semua siap, kul 9++ baru keluar dr tmpt tu.  tu yg tertangguh je nak g sana, jenuh nak tggu huhu...

tup2 semalam abah bwk g makan kat sana.  rasanya sbb abah rasa bersalah kot hehe...ye la, hr sabtu tu abah ada tournament ping pong.  keluar rmh kul 6 pg, blk semula smpi rumah kul 830pm++.  ahad keja plak tu.  aku dah la x brp nak larat.  ngan budak2 nih masing2 ngan perangai masing2.  & seriously si izryn sekrg nih makin byk songeh bila ngan aku.  ada je merengek dia, merajuk dia, macam2.  org kata budak nak dapat adik mmg camtu.  ye ke?  kalau ye, huhuhuhu *nangis*...matik la nak handle dia klu camtu.

saja je pg tu masa tgh breakfast (aku masak ns goreng, sambal sardin & lempeng), aku kata "patutnya mother's day ni mama x masak" hehe...(saje provoke haha...).

abah : nak masak apa hr ni?
aku : x tau la. x de lauk. telur la kot. tu je yg ada. (x tau kenapa, hr jumaat tu g beli lauk & sayur, beli ngam2 utk hr sabtu.  padahal tau dah ahad abah keja).
abah : x yah masak la.  nanti abg balik kita g makan kat luar.

hoyeaaaaaa...tp nak tggu abah blk petang tu, menahan kelaparan la kan.  budak2 makan lempeng.  pastu gorengkan kopok.  tu je la dihadapnya hehe...teruk betul mama.  kul 430pm (bila irfan pun dah sebok2 carik roti yg x de stok pun kat rmh tu), msg kat abah kata lapaq.  530pm dia sampai rumah, zassss terus pegi.  bajet2 ana ikan bakar bukak kul 6. tgk2 bila sampai, tu diaaa...berderet keta parking.  rupanya kul 5pm dah bukak.

waiting time adalah setgh jam. ok la, aku rasa ok je setgh jam tu.  semua yg diorder dtg lbh krg sama je masa dia.  so, kira ok la kan.

the kids with all the lauks hehe...
 we ordered - ikan siakap masam manis (saja order yg x pedas for the kids).  sedapppss & mmg x pedas.  2 ekor besar sotong goreng tepung.  syok tgk the kids makan esp irfan.  beratah2 macam tu je.  ordered sup cendawan jugak for the kids & kailan ikan masin for abah & mama.

butter prawns & pari bakar...
 terkejut tgk butter prawn dia hehe...selalu kan butter prawn jenis yg ada serabut2 tu, tp this time around butter prawn mmg betul2 macam digoreng dengan setin butter hehe...rasa dia boleh laaa, tp mcm muak sikit la. may be sbb butter dia tu + santan kot (ye ye ooo jek haha...padahal x tau pun macamana dia masak).  tp yg paling sedapss adalah pari bakar petai.  aku x makan petai tp bila makan pari nih x terasa pun rasa petainya tu.  mmg sedapsss & definately kena order kalau dtg sini.

semua skali + nasik putih for 3 org makan + air tembikai sejag = RM122.  not bad la harga dia.  abah kata lebih kurang je kalau makan kat bagan lalang.  ikan siakap tu besar tau + udang tu ada 6 ekor yg bagak2 jugak saiznya.  mmg puas hati makan la.  boleh repeat lagi next time insyaAllah...

apa ek makna mother's day? rasanya bukan budaya kita.  tp pelik bila ada yg memperbesar2kan mother's day sampai merasakan seseorang anak itu tersangat la teruk or tidak menghargai seorg ibu bila x ucapkan selamat hari ibu.  hmmmm...doa anak ke atas ibu (aku percaya...) bukan hanya terhad pada hari ibu, tetapi setiap hari & setiap masa.  memberi hadiah pun bukan hanya pada hari ibu baru nak terhegeh2 bagi hadiah, sedangkan hari2 yg x de occasions apa2 pun still boleh bagi hadiah sebagai tanda terima kasih & penghargaan.  entah lahhhh...*x de mood*

No comments: