Monday, June 11, 2012

Nasi Ayam...


nothing much done during the weekends.  abah keja on saturday & sunday.  so, x de g mana pun.  my bp reading was not good during the last check-up huhu...(masa izryn dulu, doc bg mc for 1 week before menyerah diri utk dibersalinkan), but this time around, doc suh monitor je kat rumah.  the readings are not getting better, maintain slightly above or below border sikit.  so, bykkan berehat je lah walaupun dok rumah dgn anak2, mana ada istilah rehat kan?  dok baring pun, dgr budak2 dok gaduh, ada yg x nak mandi lah, makan main2 bersepah sana sini - naik jugak la suara nih!

plan dr hari rabu nak masak nasik ayam on saturday.  tu pun sebab tgk status some of my frens kat fb yg dok masak nasik ayam bersilih ganti lepas sorang, sorang.  sekali tu, ngam2 lepas siapkan breakfast pg sabtu tu, gas habis!  bukan la x de spare gas kat rumah, cuma tetiba tong gas tu x ngam plak ngan kepala gas.  kena la tggu lori gas lalu depan rumah sbb abah dah rushing nak g keja pagi tu huhu...masak jugak la sbb dah plan kan, ayam semua dah defrost siap2 pg tu.  tp start masak kul 2pm la hehe (lori gas lalu dpn rumah kul 12+pm, pastu izryn dok merengek2, tidokan dia dulu sekali ngan aku2 tido haha)...seb baik tghr tu dah tapaukan budak2 kfc.

taraaaaaa...my version of nasik ayam...




 ayam tu aku rebus utk dapatkan airnya (for nasik).  rebus kejap je dalam 30 mins.  kalau lama2, nanti ayam keras x sedap.  toskan ayam & perap dgn sos tiram, kicap, madu & lada hitam.  then, bila nak makan, br goreng kejap.  ayam sgt best sbb x keras!

sempoi je without salad.  malas nak beli sebab kalau beli salad, confirm kena beli sepokok salad (ye ke penjodoh bilangan nih hehe...).  bukan ada org nak makan pun...tp my mom version of nasik ayam mesti ada sayur campur.  since the kids minat brocoli, so aku jz goreng brocoli with cendawan.  aku & abah mmg kalau makan mesti nak kena ada sayur.  kids makan sayur, tp memilih jgk la esp irfan.  bayam, carrots, brocoli - itu fav diaorg.

abah kata, ni last mama masak nasik ayam hehe...(before deliver)...


*muka2 x sabar nak mkn, tp abah "paksa" amik gmbr dulu haha...*

No comments: