Thursday, June 28, 2012

Waris KU...

Baru berkesempatan mencoretkan tulisan pnjg lebar on kelahiran Baby #4...berhari2 jgk menulis ni, mengambil sikit masa ketika baby tido & ketika badan dah semakin kuat (sbb membaca adalah 1 perkara yg x dibenarkan oleh atok mak semasa berpantang, tgk tab ni pun dah kena sound hehe...dah merasa akibatnya melanggar larangan - pening kepala!).

So, here's the story...

A new addition to the family was born on 24 june 2012, alhamdulillah...disebabkn bp readings mmg x stabil, dah tau dah it's gonna be an induced labor. Tp tetap x brp nak ready sbb check up seblm2 ni doc x ckp apa pun. Maklum la 1st time bersalin kat an nur, so mcm x blh nak expect doc dia camne huhu...doc lain2, seblm2 nih bp naik sket je doc suh rehat & bg mc semua. Dr kham nih cool je. Bp tinggi pun ok je. Aku yg dok risau sendiri hehe...

Checkup was on the 23rd. Dr kham x de, yg ganti dia dr maziah klu x silap. Doc yg sgt baik. Bp reading ms checkup tu x ok sgt, >140, terus doc suh induced. Mula2 doc kata dtg pg2 24th tu to induce, skali tu dia advise plak srh admit ptg tu jgk supaya sng nak monitor apa2 yg patut, then pg2 ahad tu blh terus induce. Check bukaan, alhamdulillah dah 2cm. Dr maziah kata, blh je nak masuk wad ptg2, kul 5-6pm. Aku pun ok la kan...sempat jgk nak prepare apa yg patut. Dgn bdk2 lg kat rmh tu x ready apa (seb baik beg hospital dah ready siap2 dlm keta).

Sekali tu, the nurses check ngan dr kham, dr kham advise plak suh admit kul 2pm huhu...kelam kabut gak la. Abah keja plak hr sabtu tu. Call dia & call mak jugak suh dtg. Tu pun sbb admit kul 2pm, budak2 kena tumpang jap rmh ibu bbsitter sementara tggu atok datang. Sempat jgk la balik rmh tu kemas2 sket2 brg nak bwk blk kmpg masa pantang nanti (tau kelam kabut hehe...), sempat jgk sediakn tilam & bantal baby, mandi, solat zohor & zassss terus ke hospital. Tu pun on the way tu, hospital siap call sbb lmbt hehe...

Steady je msk ward, amik single room so quite comfy jgk la. Dah tau nak induce on sunday kan? Walaupun cuak tu ada, tp mcm dah tau2 bila nak bersalin, so quite cool jgk la. Sekali tu dr kham dtg check kul 6pm, bukaan dah 3cm & dia terus plak advise suh induce mlm tu lps maghrib huhu...tau cuak ko!! Dan2 x smpi setgh jam pastu nurse dtg masukkan ubat suh buang air besar. Adoiiii laaaa...terus berdebar2. Bersalin x kira anak ke berapa pun, debaran nak bersalin tu tetap akan ada.

Masuk labor room around 815pm. Masa nurse nak cucuk jarum for induce tu dah kul 830pm, so dia kata tggu isyak dulu. Sempat la aku & abah solat isyak dulu dlm labor room tu. Tgh lipat telekung pas solat, nurse dah ready dtg nak cucuk jarum. Adoiiii...ko ni kan relax laaaa (hehe...nmpk sgt aku yg cuak). Sekejap je induce aku dah blh rs contraction tp x sakit sgt. Abah sempat lg tertido hehe...ms tu nurse pasang jgk mesin utk bc degupan jantung baby. Dah aku susah nak bergerak ke kiri kanan sbb mcm ssh jgk nak dgr degupan tu klu tergerak sikit. Ms contraction dah makin kuat sikit tu, mula la aku rs x selesa bila kena statik baring menelentang.

Kul 11pm dr kham dtg pecahkan air ketuban. Immediately pastu terus rs sakit giler & contraction pun makin kerap. Tu pun dr kham kata, lg 4 jam/ kul 3 dia dtg check. Abah terkejut dgr kul 3 sbb rs mcm lama sgt. Dr kham kata, klu rs nak terberak, blh je bila2 ms panggil bidan kat situ. Eh, mmg ada bidan yg dtg perkenalkan diri tp aku x ingat sgt sbb tgh sakit, mls nak amik port! Tp bidan tu quite senior gak la, so aku rs mesti byk experience tuuu...

From 11pm - 12am+, mmg giler2 punya sakit. Tp this time aku x sempat nak menangis. Cuma mampu pgg kuat2 tgn abah je. Contraction every minute aku rs huhu...selg aku blh thn rs nak ter"buang air" tu aku thn. Within that 1 hour tu ada la bidan dtg check & kluarkn urine melalui tube (ni 1st time experience sbb x penah lg ada kena buang urine ms dlm labor room huhu...). Bila dah x tahan sgt nak ter"buang", br aku bgtau nurse & bila bidan check dah 8cm. Ready for labor!! & sakit aku pun makin kuat...bidan plak dok suh tarik nafas, tggu doc apa la semua. Dr kham sampai je, terus baby keluar @ 1231am, 3.1kg (dr kham ms masuk labor room asik dok kata cepatnya...ye la, kan dia expect kul 3pg br nak dtg hehe...)

Alhamdulillah dipermudahkan kelahiran kali ini. Teringat pesanan dr kham lps pecahkn air ketuban - dr kham bisikkan ayat yg perlu dibc bila dlm kesakitan nak bersalin (& kat dinding labor room mmg ada ayat nih). Dr kham juga kata "minta maaf dgn suami masa dlm labor room sbb keredhaan & kemaafan suami memudahkan bersalin"...dan2 tu jgk bergenang air mata walaupun dah mintak maaf ngan abah seblm tu huhu...

Presenting...baby KU ISYRAF FAIZ BIN KU HASRI on his 1st day of life...1st pic tu still dlm labour room & 2nd pic tu the next morning...



No comments: