Tuesday, July 24, 2012

Ramadhan - Hari Ke4

Alhamdulillah...1st day puasa for mama!
Hr ni hr ke31 kelahiran bb isyraf. Maknanya aku masih lg dlm tempoh berpantang.
Atok mak pd mulanya mmg x galakkan puasa sbb menyusukan baby kan, selain mengurangkn susu mungkin juga memudaratkan aku sbb dehidrasi.
Tapi, aku rasa mampu insyaAllah... & keinginan mencuba dulu utk tau keadaan sebnrnya camne.
Walaupun sedikit letih, tp tu normal utk hr pertama berpuasa kan? Lgpun aku masih dlm pantang, so mmg byk rehat pun.
Susu juga aku rs mencukupi sbb baby ok je...x de pun situasi meragam ke apa.
Aku ikut jgk beberapa tips utk ibu yg menyusukan...
Walaupun ada org tua2 kata x elok minum air byk dlm pantang, tp utk aku mmg ada sebotol air kat tepi katil ni.
Kuantiti yg diminum jg bertmbh pd bln puasa (waktu mlm ye) utk menmbh air dlm bdn.
Kurma & susu jg adalah wajib waktu bersahur.
Cuma berbuka je la yg x menarik sket - mknan dlm pntg walaupun org lain mkn sedap2.
Biasa dah kat kmpg nih menu berbuka bkn terhad ke nasi shj.
Td menu kue teow goreng, tp org dlm pntg mkn kue teow grg perencah ikan bilis with lada hitam & sawi. Sedap kn hehe...
X lalu plak aku nak mkn nasi bila org lain x mkn nasi.
Semoga terus diberikan kekuatan utk berpuasa hari2 seterusnya insyaAllah...

Thursday, July 19, 2012

Salam Ramadhan 2012...

Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dari tahun lepas & semoga kita semua diberikan kesihatan dan hidayah agar dapat meningkatkan ibadah sepanjang bulan yg mulia ini, insyaAllah...

Klu tahun lepas (& rsnya 2 thn lps jgk), blog nih dah jd blog menu2 berbuka sepjg bln ramadhan. Tp thn nih, since aku masih lg berpantang kat kmpg, x dpt le nak update on menu berbuka huhu...nak update pun, lauk2 org berpantang je la yg ada. Tp kat kmpg nih, menu sepjg bln puasa mmg menarik tau...sbb atok mmg dah buat list of menus sepjg 30 hr berpuasa. Sadis sbb aku hy blh memandang & mengambil bau saje huhu...

Hopefully, tidak la berterusan x puasa sepanjang dlm pantang nih...& diberikn kekuatan utk berpuasa walaupun dlm pantang...
InsyaAllah, by the 3rd week puasa dah abis pantang & dah blk nilai utk persiapan raya. Ekkk...bj anak2 x beli lg nih. Hrp2 sempat laaaa...kelam kabut lg la mama...

Presenting baby Ku Isyraf Faiz bin Ku Hasri on his 26th days old...today! Dah pandai melepaskan tangan dr bedungan sekrg nih...


Tuesday, July 3, 2012

Kelam Kabut...

New arrangement esp on school transportations for the kids mase aku dlm pantang nih...soooo kelam kabuts huhu...

Farah patutnya lepas abis sekolah terus je dok day care kat tmpt yg sama. Tp utk 2 bln nih buat arrangement utk dia naik van terus ke rumah bbsitter tghr tu. Senang sket, kot la abah blk keja lmbt ke apa, dia mmg dah kat rmh bbsitter. 1st day naik van - ibu bbsitter dah siap htr msg sbb kul 1pm+ farah x smpi lg. Kul 2pm+ br smpi. Punyalah lamaaa...dr abis skul kul 12pm+. May be cik angah van tu amik bdk2 sek keb siap2, then br htr farah. X pe lah lmbt pun. 2 bln je pun. Nak demand lbh2, bknnya tau nak cr van mana lg. Ni pun tecer kata mmg bdk2 kri*ta semua naik van tu. Pasrah je lah...cuma kesian kat farah lmbt lunch huhu...

Irfan plak, hr ni ustaz kafa blh terlupa nak htr dia hehe...irfan mmg dah ada dlm van, tp mgkn ustaz terlupa nak htr dia. Dah dia round2 htr bdk sana sini, dah lalu dah area rmh bbsitter, tp x htr irfan. Seb baik abah smpi quite awal jgk, dlm kul 640pm & mintak tlg ustaz htr semula ke kafa, abah amik kat sana je. Si irfan happy je bgtau x pe la, ustaz htr bdk2 lain dulu. Adoiiii laaaa...kita ni risau mcm nak apa.

Harap2 pasni x de problem lg. Kesian kat abah, sure kelam kabut. Aku pun rs mcm haywire sket dlm pantang nih huhu...

Nanti la update psl the new addition of KU family ye...x sempat nak buat kronologi lg nih hehe...