Friday, September 28, 2012

Stok...


rasanya ada dalam 40+ bungkus kot ni (x sempat nak kira pun, main sumbat je).  x de la banyak sangat, tp ok la.  kalau anak2 sebelum ni, lg la x byk simpan stok!  ni pun dah x muat dah nak simpan.  ingat nak beli freezer, tp abah kata tunggu pindah nanti.  pastu terpikir plak camne nak transfer ebm nih ke rmh baru nanti.  rumah baru tu x de la jauh sangat, tp still...kena ada strategi jugak supaya x cair ebm tu huhu...

terpikir jugak adakah isyraf kurang minum? tapi rasanya sbb aku ada makan supplements kot.  irfan ngan farah dulu pemikiran cetek sket bab2 menyusu nih.  so, x de mkn pape pun untuk tambah susu.  pasrah jek, pam pun x haha...masa izryn, aku cuma minum jus kurma je.  dapat la jugak menyimpan stok...sikit.  dapat la izryn minum susu ibu secara eksklusif smpi umur dia 5 bln (haha...bangga la sangat kenn, anak dpt minum ebm exclusively x smpi 6 bln pun...).  tp still continue bf dia sampai 2thn.

ohh...bab2 minum susu untuk ibu yg menyusu mmg aku x ambik pun.  ntah le, mcm x bleh terima.  minum x smpi abis setin, dah terasa x nak minum dah.  membazir jek.  so, better x yah beli.  tapi, confirm tiap2 hari mmg minum milo pg2.

isyraf jenis x nak minum guna botol.  jenuh jgk mengajar dia masa dalam pantang.  puting NUK la aku beli, doctor baby pun try...byk jgk tkr2 puting.  pastu ada member suggest beli botol MAM.  aku beli + botol tommie tippee jugak (dasar membazir haha...tp ye la, sape nak ulang alik g kedai kalau dia x terima MAM tu).  last2 dia ok ngan MAM.  tp bila lapar je baru dia hisap.  selagi boleh tahan, dia tetap x nak minum.  jadik la kan...daripada x minum lgsg.  akibatnya, aku sangat risau...sbb sehari kat nursery dia cuma minum antara 2-3oz camtu (paling kuat pun sampai 4oz).  kesiannya anak aku tu huhuhu...tp nak buat camne dah dia x nak.  malam, mmg dia "pulun" la minum.  aku cuma takut dia x cukup zat je.

harap2nya, stok nih blh la berthn smpi at least 6 bln.  insyaAllah aku mmg nak bg susu ibu smpi umur isyraf 2 thn.  tp target minum secr eksklusif selama 6 bln tu yg blm tercapai lg...

No comments: