Wednesday, October 31, 2012

HSH - Pengalaman...

pengalaman beli rumah pertama masa baru2 kawin dulu (that was 9 years ago) sgt2 memeritkan.  membeli tu ok je sbb beli rumah biasa2 je, kecik, design biasa2 x grand sgt pun - maklum la rumah pertama, baru kawin plak tu - mana la ada bajet besar.  tapi pengalaman renovate rumah tu yg menyebabkan fobia sehingga ke sekrg.  time tu x de pengalaman + bajet ciput menyebabkan abah & aku hanya mencari kontraktor yg bg harga murah (sebenarnya x tanya pun kat kontraktor besar2, jz amik je kontraktor yg ada buat rumah sekitar2 rumah kami tu.  percaya sangat laaa...).  last2 kontraktor tu la the worst contractor ever huhuhu...malas nak cerita pasal pengalaman tu.  tp mmg x puas hati la.  finishing rumah macam ta*k, bila dia buat salah - in order nak betulkan balik, kita plak yg kena bayar extra (ehhh...ada ke camtu?) - hangin ke x hangin?

so, bila perlu membeli rumah ke2 plak atas sebab dpt keja lain kat nilai nih (serius, x terfikir pun akan beli rumah lain, ingat mmg kena duduk selamanya kat rumah yg nostalgic ittew hehe...), mmg fobia giler when it comes to the fact that we need to renovate the house huhu...this time around beli rumah 2nd hand & rumah tu plak seblm nih disewakan ke students.  boleh imagine la camne keadaannya - very basic & confirm kena cat (paham2 la kan students camne...).

unlike our 1st experience - beli rumah from developer & ada sikit2 problem with regards to lawyer & delay, tp still ok la.  2nd experience nih, walaupun kami x de la rushing sgt nak duduk rumah nih, tp sbb lawyer yg sangat sengal (kalau dah 3-4 kali asik salah submit dokumen je, sengal ke x?), rasanya makan nak dekat setahun jugak la utk loan approval bagai.  dari planning nak pindah sebelum bersalin, sampai ke sudah x pindah jugaks huhu...


berdasarkan pengalaman rumah pertama tu, konon macam berhati2 sket la kan...renovation kali ni kami ambik 2 quotations.  dua2 pun mahal nak mamps...ronovate pun x de la grand2, x de la extend ke apa sbb rumah nih mmg asalnya dah habis smpi blkg (blkg x de tanah).  cuma pasang kitchen cabinet & naikkan batu antara dapur & ruang tamu & keja lain sikit2.  tu pun harganya sama dengan extend rumah kami yang pertama dulu huhuhu...(tp tu 9 tahun lepas haha...).

nasib baik kontraktor yg nih ok jugak la kerjanya walaupun ada beberapa perkara yang menyebabkan delay yg agak lama macam stop kerja selama sebulan sbb pekerja balik indon x balik2 sini, pastu org yg buat kitchen cabinet tu meninggal plak bila duit dah bagi & duit tu x tau katne, macam2 lah dugaannya.  then, bajet plak lari sbb macam2 plak halnya nak kena tukar sana sini, additional costs plak kena byr ke kontraktor sbb tambahan kecik2 (tp sikit2, lama2 mmg jadik bukit huhu...).  si pembuat grill plak macam bdk br belajar plak x reti welding huhu (oh ye...rmh nih walaupun disewakan kpd students, tp x de gril.  mungkin sbb students, so x perlukan ciri2 keselamatan tambahan haha...). eh, macam2 lah yg x diduga.

tp alhamdulillah...akhirnya kami berpindah juga, syukur kepada Allah.  loan pun dah start kena bayar nih hehe...rumah yg tidaklah mewah, tp cukup la untuk kami sekeluarga.  besar la sket dr rumah yg disewa seblm nih alhamdulillah.  nanti insyaAllah saya cerita lagi pasal rumah "baru" ni ye...



Monday, October 29, 2012

Oktober 2012...

macam-macam yg berlaku...tp biasa la, bila tgh audit fieldwork mmg aku x de mood nak bercerita.  tp blog hopping sana sini tetaps macam biasa hehe...cuma nak menulis kat blog sendiri ni je yg lemau sikit.

sekadar coretan untuk ingatan sendiri sbb nak cerita panjang lebar, tah bila la kan (fieldwork ada lg 2 minggu, pastu sebok ngan report plak huwaaa...)...

1. SELAMAT pengantin baru untuk Pak Chik & Mak Chik...dah selamat berbulan madu kat tganu pun.  nikah 12.10.2012, majlis rumah perempuan 13.10.2012, kenduri rmh lelaki (rmh mil) 14.10.2012.

2. SELAMAT berpindah ke rumah baru (yg lama) hehe...alhamdulillah slmt pindah pada 19.10.2012...walaupun hy rumah 2nd hand.  keperitannya sama je macam beli rmh 1st hand sebelum ni.  rumah basic yg memerlukan major touch-up, mengecat bagai...bajet lari bila macam2 nak buat hahaha...nanti lah aku cerita lagi pasal rumah ek.

3. SELAMAT ulang bulan yg ke 4 untuk isyraf faiz pada 24.10.2012.  genap2 4 bulan dah boleh menyiarap dgn jayanya hoyeaaaa...asal letak je, dia pusing...maksudnya mama & baby dah kena tido kat bwh atas toto la pasni huhuhu...

Friday, October 5, 2012

#1 : Wallet For Him...

hari tu belikan irfan wallet baru...




irfan kata, kawan dia ada wallet camni.  haruslah kan...wallet ben10 mesti ramai boys yg ada.  plak tu kat kedai yg aku beli nih, mmg wallet nih dah tinggal 2 je kot.  wallets design lain bersepah beratoq x de org beli hehe...

wallet irfan sebelum nih mmg dah koyak rabak, siap ngan zip pun rosak.  tapi tetap jugak pakai haha...tu yg aku beli baru nih. 

tau apa dia nak letak dlm wallet dia?  siap pujuk rayu bagai...

GAMBAR MAMA hahaha...abah pun x letak gambar mama dalam wallet nak oiiii... (ada sebenarnya gambar aku dlm wallet abah.  tapi, aku yg letak sendiri hahahaha).

aku x bagi la kan nak letak gmbr aku.  bukan sebab apa...sebabnya budak2 mana reti jaga wallet.  karang wallet hilang, mampos gambar aku tah ke mana.  so, untuk menjaga hati dia, aku bagi jugak 1 gambar untuk dia letak dalam wallet...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





letak la gambar diri sendiri ye x?
ni pun sebenarnya gmbr dia masa kecik dulu.  rasa dlm 4-5 tahun kot umur dia.

blkg gambar tu, tag pada wallet.  itu pun dia nak simpan.  lantak ko la hehe...

ni masa mula2 beli ok la wallet nih.
sekarang nih tah macam2 kad dia letak dlm nih.
selongkar la celah mana pun, ada je kad angry birds dia selit dalam wallet dia tu haha...macam2 budak zaman sekarang...

Tuesday, October 2, 2012

Burger Bakar...

sebenarnya dah lama dah nak makan burger bakar ni.  kalau ikutkan kat jjcm tu, jauh giler nak pegi sampai ke ampang (kalau x silap la...) semata2 nak carik burger.  pastu kena beratur panjang plak tu.  pastu dengar plak cerita, kat puchong pun ada jual burger bakar nih.  tapi tu la, nak pegi sana macam payah la jugak.

 rupanya kat nilai pun ada burger bakar.  punya lah yg depan mata ni x nmpk kenn...teruk betul haha...abah kata, dia tau mmg ada burger bakar kat nilai nih.  amboiiii...tau diam2 je ek.  takut aku mintak tiap2 hari kot haha... (mau jadik "tempayan" makan burger hari2...).

apa jenis burger yg ada dijual mmg aku x tau.  yang aku tau, aku order kat abah "burger daging".  so, inilah sahsiah rupa burger yg dibawak balik...




abah kata harga dia RM10.50.  tp bila aku tanya, ni ke yg paling murah...dia kata ada lagi murah.  rasanya pasni kena pegi sendiri la kot.  nak tgk sendiri apa jenis burger yg ada.

 


burger ni aku potong 4.  ingat nak share.  tp semua yg lain dah makan benda2 lain.  so, terpaksa jugak la menghabiskan slow2.  makan separuh pun dah kenyang sbb daging dia tebal.  pasni kalau beli mmg confirm kena share.  apa yg lain dr yang lain selain drp daging yg tebal ialah ada onion ring & cheezy mushroom kat dalam burger tu.  sedap tu boleh tahan la...boleh la klu nak repeat lg next time hehe...

so, siapa2 kat sekitar nilai nih boleh la serbu MMA Santai Corner ye...