Wednesday, October 31, 2012

HSH - Pengalaman...

pengalaman beli rumah pertama masa baru2 kawin dulu (that was 9 years ago) sgt2 memeritkan.  membeli tu ok je sbb beli rumah biasa2 je, kecik, design biasa2 x grand sgt pun - maklum la rumah pertama, baru kawin plak tu - mana la ada bajet besar.  tapi pengalaman renovate rumah tu yg menyebabkan fobia sehingga ke sekrg.  time tu x de pengalaman + bajet ciput menyebabkan abah & aku hanya mencari kontraktor yg bg harga murah (sebenarnya x tanya pun kat kontraktor besar2, jz amik je kontraktor yg ada buat rumah sekitar2 rumah kami tu.  percaya sangat laaa...).  last2 kontraktor tu la the worst contractor ever huhuhu...malas nak cerita pasal pengalaman tu.  tp mmg x puas hati la.  finishing rumah macam ta*k, bila dia buat salah - in order nak betulkan balik, kita plak yg kena bayar extra (ehhh...ada ke camtu?) - hangin ke x hangin?

so, bila perlu membeli rumah ke2 plak atas sebab dpt keja lain kat nilai nih (serius, x terfikir pun akan beli rumah lain, ingat mmg kena duduk selamanya kat rumah yg nostalgic ittew hehe...), mmg fobia giler when it comes to the fact that we need to renovate the house huhu...this time around beli rumah 2nd hand & rumah tu plak seblm nih disewakan ke students.  boleh imagine la camne keadaannya - very basic & confirm kena cat (paham2 la kan students camne...).

unlike our 1st experience - beli rumah from developer & ada sikit2 problem with regards to lawyer & delay, tp still ok la.  2nd experience nih, walaupun kami x de la rushing sgt nak duduk rumah nih, tp sbb lawyer yg sangat sengal (kalau dah 3-4 kali asik salah submit dokumen je, sengal ke x?), rasanya makan nak dekat setahun jugak la utk loan approval bagai.  dari planning nak pindah sebelum bersalin, sampai ke sudah x pindah jugaks huhu...


berdasarkan pengalaman rumah pertama tu, konon macam berhati2 sket la kan...renovation kali ni kami ambik 2 quotations.  dua2 pun mahal nak mamps...ronovate pun x de la grand2, x de la extend ke apa sbb rumah nih mmg asalnya dah habis smpi blkg (blkg x de tanah).  cuma pasang kitchen cabinet & naikkan batu antara dapur & ruang tamu & keja lain sikit2.  tu pun harganya sama dengan extend rumah kami yang pertama dulu huhuhu...(tp tu 9 tahun lepas haha...).

nasib baik kontraktor yg nih ok jugak la kerjanya walaupun ada beberapa perkara yang menyebabkan delay yg agak lama macam stop kerja selama sebulan sbb pekerja balik indon x balik2 sini, pastu org yg buat kitchen cabinet tu meninggal plak bila duit dah bagi & duit tu x tau katne, macam2 lah dugaannya.  then, bajet plak lari sbb macam2 plak halnya nak kena tukar sana sini, additional costs plak kena byr ke kontraktor sbb tambahan kecik2 (tp sikit2, lama2 mmg jadik bukit huhu...).  si pembuat grill plak macam bdk br belajar plak x reti welding huhu (oh ye...rmh nih walaupun disewakan kpd students, tp x de gril.  mungkin sbb students, so x perlukan ciri2 keselamatan tambahan haha...). eh, macam2 lah yg x diduga.

tp alhamdulillah...akhirnya kami berpindah juga, syukur kepada Allah.  loan pun dah start kena bayar nih hehe...rumah yg tidaklah mewah, tp cukup la untuk kami sekeluarga.  besar la sket dr rumah yg disewa seblm nih alhamdulillah.  nanti insyaAllah saya cerita lagi pasal rumah "baru" ni ye...



1 comment:

cplud miera said...

assalam. bole sy tau nilai ni beli umah taman ape?