Wednesday, January 16, 2013

#3 : Pemalu...



"Kebanyakkan mereka mempunyai sifat pemalu atau pendiam tatkala melangkah masuk ke dalam kelas. Tapi, jika di dalam kereta atau di rumah suara mereka sahaja yang dengar, Teacher AyuTergelak saya mendengarnya dan itulah realiti kebanyakkan anak-anak yang masih kecil di luar sana"
- blog Excel Qhalif -



Sebijik macam izryn!!!



Minggu lepas masa ambil izryn & isyraf dari taska,
cikgu cakap macam ni...


C: Kak, boleh x saya nak mintak izin?
M : Mintak izin apa ye?
C : Mintak izin nak buat uji kaji sket pada ku izryn ni.
M : Hahh? (cuak dah nih haha...)
C : Saya tgk ku (kebykan cikgu pnggl izryn dgn panggilan "ku" je) nih pemalu kat sekolah. Jadi, saya nak buat ujian sket pada dia.
Bukan la dia jadi bahan uji kaji.  Cuma saya nak test sket je.
M : Oh ok...tapi apa yg saya perlu buat ye?
C : X de apa kak. Cuma nanti saya bagi soalan ttg perangai dia kat rumah.  Akak jawab je utk saya comparekan nanti sikap dia kat sekolah plak.



Sebenarnya, kalau ikutkan, aku x de la perasan sangat sikap pemalu izryn ni.
sebab kat rumah mmg dia "paling berkuasa" haha...
kakak pun boleh kalah dengan garang dia.
tp rupanya sangat pemalu bila dia luar.



Now that i know, antara sifat2 pemalu izryn yg menyerlah :


1. kalau jumpa orang yg dia x kenal/ org yg kenal tp x selalu jumpa (atok also included), dia akan jadi reserved sket.  mula2 tu akan sentiasa melekat ngan mama or mr abah, or ikut abg & kakak je.

2. kalau dia tgh buat something (main ke, makan ke) & kita tgk dia, dia akan jadi macam tersipu2 malu.  maksudnya, jangan la tgk or tenung apa yg dia buat.  mmg x menjadi la apa yg dia buat tu.

3.  2 bulan dia menangis setiap pagi bila hantar ke taska.  giler tensen aku pagi2 kena tahan  dgr dia meraung bagai bila htr g skul huhu...



tengah mencari2 playgroup utk izryn untuk mengurangkan sikap pemalu tu...
tp rasanya kat ni.lai ni x de kot...





No comments: