Tuesday, April 30, 2013

Di Awal Pagi



dulu2, kalau masuk shift pagi, time keja mr abah akan bermula pada pukul 9.
so, pagi2 tu boleh la dia tolong2 apa yg patut seblm g keja.


tp starting april 2013, mr abah kena masuk keja kul 8 pg la pulak.
maka, rutin harian pun ada la berubah sikit.
terpaksa lah basuh & sidai baju pada waktu malam.
sbb pagi mmg x sempat la.


semalam aku tersiap awal.
punya lah dok siap2 makanan is.yraf bagai,
hangkut beg susun dalam keta semua.
tutup kunci pintu, tengok2 masuk keta baru pukul 650 pagi hahahah...


giler awal.
taska pun bukak kul 7.

maka, duduk la 3 beranak dalam keta hihi...








si iz.ryn sebok suh amik gambar dia korek bijih (yoikeesss).

si is.yraf awal2 dok dalam keta ok la jugak.
lama2 merengek la dia.


len kali, kena ingat tengok jam dulu sebelum sebok2 bagai.
pg2 dok dalam rumah tengok muqaddimah tv9 pun bagus & berfaedah kenn?


(eh, ustaz apa ek yg bagi talk dalam muqaddimah last week?
hat yg muda2, pakai songkok & suka pakai kemeja belang2 tu?
menarik jugak cara dia bagi talk.
this week dah tukar ustaz lain pulak...)


Monday, April 29, 2013

Log Harian



starting last week, ta.ska iz.ryn & is.yraf dah start guna buku ni...






kalau dulu, pagi2 kena isi buku log kehadiran.
& kalau nak tau the kids buat apa kat ta.ska, kena la rajin2 tanya.
(which is aku malas nak tanya sbb nanti mesti pengasuh tu kata,
"nanti saya tanya pengasuh (lain) dia ye"...
dok la dia naik tangga sana, & aku dok melangut kat bawah)


dengan adanya buku log harian nih, x perlu la aku tanya2 lagi.
semua aktiviti akan ditulis dalam nih.


cuma malam2 aku kena la tulis2 apa yg patut untuk besoknya;
contoh macam : brp pasang baju aku bekalkan, botol susu, towel dsb.
which is aku x kesah.
x sampai 5 minit pun untuk 2 orang tu.



lagi satu, ada column untuk notes from parents.
senang sket aku nak mintak tolong apa2...like

"minta tolong beri susu yang saya bekalkan ni dulu. tq"
(kes sebab pengasuh x bagi ebm kat is.yraf semalamnya huhu...).

"minta tolong jangan basahkan kepala bila mandi pagi. tq"
(kes sebab is.yraf asik selsema je...lepas dah nak baik, selsema dia teruk balik.
ada petua ke sapa2 boleh bagi?).


& aku jugak baru tau is.yraf tido sekali je sehari?
biar betulllll...
patut la jenuh aku nak jaga dia masa weekends!
tido kejap2, last2 1 keja pun aku x selesai buat huhu...
(ni lah penangan satu2nya anak yg aku x ajar tido berbuai. rasa innnn...)

Wednesday, April 24, 2013

Labu



2 minggu lepas pegi pasar.
tengok labu, teringin plak.
terus beli tp x de idea lg nak masak apa.



nak buat sayur labu, tp ada dah sayur lain yg cepat layu.
so, masak sayur tu dulu.
(sebenarnya aku x minat sangat sayur labu.
aku lg suka labu dibuat something yg manis2).


terperap la labu tu seminggu.
sbb weekdays, aku x kan masak benda yg payah2 nih hihi...


x penah2 or jarang2 sangat aku buat minum petang.
tp dek kerana labu, pukul 1 siap makan tghr, pukul 330 dah ke dapur semula untuk buat inni...







jemput2 labu!



nampak macam banyak, tp sekelip mata je abis.
irfan yg konon2 kata x sedap tu,
dia pulak yang tolong perabih semua.


kan dah kata, mama masak kompem sedap.
so, x perlu nak kata x sedap & merajuk bagai x nak makan.
kan dah rugi hihihi...


orang kata, x elok sangat buah labu nih sbb angin.
tp Rasullah saw suka & ada khasiatnya labu nih...


Sayyidina Anas bin Malik r.a menyatakan : " bahawa Rasulullah صلى الله عليه وسلم mengkagumi dan menyukai buah labu. Maka dihidangkan makanan atau diundang dalam jamuan makan, maka aku mencari-cari buah labu dan meletakkannya dihadapan Baginda صلى الله عليه وسلم kerana aku tahu Baginda صلى الله عليه وسلم menyukainya."

Khasiat Labu :
1. Baik untuk penghadaman
2. "Menambah" akal (cerdik) seperti pengambilan 21 biji kismis setiap hari yg boleh mencairkan balgham (seperi cairan lendir gelema) di otak.



isyraf pun aku bg makan labu.
dia suka...


Monday, April 22, 2013

#4 : Isyraf Cedera


last week mmg minggu yang bz sebab ada dokumentasi Kl.K yang nak kena submit.

tengah sebok discussion, dapat call from taska.
tengok nama caller pun, dah mula berderau darah.
aku bukannya boleh dapat unexpected call nih hehe...

rupa-rupanya tecer nak bgtau yang Isyraf terjatuh.
bukan terjatuh la.
lebih kepada tersembam.
& ada Iuka sikit macam terbelah kat atas bibir dia.
tecer kata sikit je & dia dah Ietak minyak gamat.
risau jugak tp tecer kata x ada apa sangat, saje je call nak bgtau awal supaya x terkejut.
(eh, macam teruk je bunyinya kalau dah sampai boleh terkejut2 nih).

tabahkan hati je sbb mmg ada keja yg urgently kena siapkan.



macam nih la keadaan isyraf huhu...







mula2 tengok masa kat taska tu, sangat terkejut hokeh!
tak bermaksud, tp terkejut punya pasal, boleh plak terkeluar dr mulut...

"eh, teruk jugak nih. bukan sikit kalau macam nih".


nampak gambar macam x teruk.

tp sebenarnya luka quite dalam jugak...& panjang sampai ke bibir.


berapa kali budak tu mintak maap.
sejuk sikit hati.
tp besok2nya x nampak lagi budak tu hahaha...
budak lain plak yang dok amik isyraf pagi2.


aku nih bukan la demanding sangat pasal budak2 nih.
what do you expect kalau hantar anak2 kat taska kan?
sikit2 tu, aku pejam mata je.
tp aku rasa bab2 kecederaan yang teruk camni, susah sket nak terima.
diaorg kata, kena mainan.
mainan apakah yg ko bg kat babies sampai cedera camtu?


tahap kesabaran aku masih kuat.
so, x de lah marah2 pun.
cuma berharap taska2 semua boleh amik iktibar apa2 yang berlaku.
kalau naikkan caj jagaan tu perlulah setimpal dengan servisnya.
(eh, dah masuk bab bengang pasal caj taska naik plak dah haha...)


mr abah kata, "cacat la anak kita" (nauzubillah...).
kalau tengok kesan dia smpi sekrg, aku rasa ramai yg setuju dgn mr abah kot. 

Wednesday, April 10, 2013

Hadiah



hari tu x cerita lagi kan, pasal hadiah yang mr abah bagi masa my birthday.
x de la apa sangat,
tp nak cerita jugak hahaha...


hadiahnya adalah...

jeng


jeng


jeng











source : google


hehehe...


saje je lalu depan speedy masa kat al.amanda tu.
sbb dia tau aku mesti akan masuk punya haha...


"hadiah" nih letak dalam Mr E.
bila lalu kat tempat2 yang x de siaran radio
or bosan dengar lagu2 kat radio, baru la dengar yang ni pulak.
sampai budak2 cakap "asik lagu nih jeee..."


hahaha...mmg 1 cd nih je pun yang ada nak oiiiii...
see?  special x hadiah aku?


mmg minat kr.u especially yusry since sekolah2 lagi.
minat abg nu.ar jugak tp apa2 yang berkaitan dgn mamat tu, mr abah x suka huhu...
(jangan derhaka...)
seb baik kr.u nih dia ok...



Tuesday, April 9, 2013

Dinner Lagi



ada dinner lagi...(yeayyyy...)
hari sabtu lepas.
ucu sponsored dinner, tp nak senang...
makan kat rumah along je @ pu.trajaya.








the spread of lauks...
kari ayam & daging masak wira by mr onie (kawan mr abah).
not bad la...
mr abah mmg promote abis masakan kawan dia nih.

sayur goreng, sambal udang & ikan masin by atok mak.






kek keladi by mr yuslan's wifey.
kek nih mmg aku suka sbb x manis sangat & kalau simpan dalam peti ais for a few days pun x keras like some other cakes.


malam tu saje habis separuh kek.
aku bawak balik sikit konon x puas makan.
last2 sepotong pun x dapat sbb licin budak2 makan huhu...
mr abah kata bulan depan dia order lagi hehe...(yeayyyy...)


ok...cukup2 la dinner kat luar.
lepas nih dinner kat rumah sendiri jek!


Monday, April 8, 2013

Dinner



hari jumaat lepas, aku attend dinner di sini...
eh...lama jugak rasanya x pegi dinner macam nih...



pic googled - Ni.lai Sp.rings Ho.tel


dinner organised by pr.agmatis.
malam2 buta, so x sesuai + gelap nak amik gambar.
x penah jejak sini walaupun dekat je dgn rumah.


1st time tinggalkan "anak shomel" dengan mr abah...
mr abah kata ok je walaupun nak tido tu agak susah jugak.
(bagus bagus...boleh tinggal lagi pasni hehe...).






ucapan from mr pen.daftar...






sesi karoks...
ok la, bosses pun menyanyi jugak.
yg penting, suara x berapa nak ok pun belasah je hehe...

but not me lah kan.
i ols suara sedap tp x minat nak nyanyi di khalayak ramai hahahaha...


foods?
huhuhu...sangat mengecewakan.
tp seb baik ada rojak buah yang awesome!

cuma x puas hati sebab harga lebih kurang cam pu.llman.
tp in terms of variety & rasa, jauh panggang dr api.


eh, bersyukur2 bersyukur sbb dapat makan.
irfan kata "makan je, bersyukur dengan apa yang ada" hehe...
ye lahhhh!!!



ada sesi tukar2 hadiah.
aku dapat a box of wafers.  sedap tp sangat manis!
aku plak beli hadiah jam.
jam dinding biasa2 je pon.


ada door gift - red valvet in a jar!
serious sedap.
diaorg beli from pu.trajaya - http://ramekinshomebakery.com
boleh la pasni order plak.


bosan...sebab x banyak amik gambar.
gambar hadiah yg beli x de, yang dapat pun x de.
red velvet tu pun lupa nak amik gambar.
gerammmm...apesal boleh lupa semuanya.


Friday, April 5, 2013

The b's



ingat x ada aku story pasal dept aku menang RM2,000 hr tu?

small part of it kami guna untuk buat plaque bagi kat semua.
kenang2an gitu...


another part of it, kami pegi buffet lunch kat sini...
(ada belen lagi duit tu, kami "ternak" dulu hehe...)





baru pegi tengahari tadi.
menu sangat sedap!
recommended la sapa2 nak pegi.
RM68++.


kat sini la aku dapat merasa makan rainbow cake yg diidam2kan itu hehe...
grilled beef dia pun sangat sedap.

baked pasta pun sedap, semua lah sedappp!
(pada tekak aku laaa...)






deco dalam tu.
cantik kan?

ada tempat dia susun2 blok kayu pun nampak cantik jugak.

tp tu laaa...
aku ni pemalu sket nak snappo2.
maka x de banyak sgt gambar.  gambar makanan pun x de hehehe...


nanti nak ajak mr abah plak la makan2 kat sini...



Thursday, April 4, 2013

Aktiviti Cuti Sekolah



cuti sekolah hari tu, kami plan nak balik kampung ro.mpin.
lama giler x balik sana.


tup2, mak lang buat "kezutan" plak tetiba nak bertunang.
the kenduri, dia nak buat kat ku.antan.
so, ke ku.antan dulu lah kami seblm balik ro.mpin.


kebetulan ada wedding kat go.mbak.
pegi wedding dulu, kenyangkan perut sebelum mengharung jem ke ku.antan.





siap ada choc fountain & ice cream lagi.
mmg sakan la budak2.
meja kami yg paling bersepah skali huhu...


x de apa sangat nak tolong pun.
sbb kenduri ala kadar je, adik beradik je pon.
sampai2 dah siap terhidang ketam masak lemak & sambal sotong.
i is x reti makan nasik petang2 hehe...
(kecuali kalau x lunch & kebuloq, mungkin makan gak kot)
so, join rasa isi ketam sket from mangkuk mr abah.
lama dah x makan ketam.
mmg makanan yang aku elak la sbb x koser nak bersusah payah utk makan.


the next day - hari kenduri...






anak dara 2 orang nih sebok suh mak ngah make-up kan diaorg.
beratoq masing2 nak make-up hehe...
izryn tu mata dia x siap sbb dia x tahan kena tutup mata & org dok gonyoh2 mata dia hehe...
(tu laaa, kecik2 sebok nak make-up)




the pengantin, the hantarans, the tukang cakap hehe...
tukang cakap nih x practise pun.
dok la tergagap2 hehehe...


ok la sbb ada pembantu 2 orang yg dok sebelah dia tu haha...


lepas kenduri, zas terus balik ro.mpin.
singgah pekan jap pekena cendol & rojak.


serius sedap cendol & rojak dia.
ngam2 lepas kami, terus pak saleem nih tutup lori.
cendol habis!
seb baik sempat rasa...





balik ro.mpin kali nih, sempat singgah tepi pantai.
lepak2 minum2.
menyesal minum2 sbb lps tu aku sakit perut huhu...
rasanya penah minum kat sini dulu, sakit perut jugak.
tu la, x ambik iktibar.
pasni confirm x nak makan kat kedai tu lagi...





amboiiii...sakan ek kamu2 nih main pasir!
x pe, mama pejam mata je.
main laaaa, mainnnn...



Wednesday, April 3, 2013

#4 : 9 Bulan



entah apa la yang dibz kan sangat x tau la hehe...
termiss entry isyraf @ 9 months old on 24032013 huhu...


so, here's the latest pics of "anak chomel mama nih" hehehe...





ya Allah budak sorang nihhhh...
perangai yg paling menduga kesabaran adalah x boleh berenggang dgn mama!


hr tu mr abah keja shift malam & terpaksa balik lambat.
x keruan la aku nak bersiap g keja.
matik la kena kutuk ngan jiran2, pagi2 buta ada budak menangis meraung.
nak mandi pun x senang.
kalau mr abah ada, ok jugak la sbb dia kalau mr abah dokong bwk jalan2, dia ok je!

pulak tu, abg ngan kakak mmg x jalan la nak pujuk dia.
nak jugak mama ada kat sebelah.
peliknya, mama kena duduk or baring kat sebelah dia.
berdiri nak siap2 pun, mula la dia meraung.

sebenarnya, kalau ikutkan syok jugak kan.
boleh la aku duduk2 je x yah buat keja haha...
tpnya last2 aku jugak tension sbb 1 keja pun x siap!


x pe la "adik yap",
(ni panggilan mak tok & kak yin dia hehe...)
semoga isyraf membesar dengan sempurna, sentiasa sihat & ceria insyaAllah...



Monday, April 1, 2013

432013 - My Birthday!


lama giler entry nih kat dalam draft mode hehe...


dulu2 we make it a must - sama2 akan cuti tiap2 kali birthday masing2.
tp bila komitmen makin bertambah, susah jugak nak amik cuti.
tahun lepas kami sama2 x amik cuti pun.
tahun nih, masa birthday mr abah kebetulan mmg tgh cuti raya cina.
so, x yah apply cuti pun mmg dah cuti hehe...

walaupun aku ada mintak mr abah cuti masa birthday aku 
(aku kan jenis nak lebih je semua haha...)
bila dah nak dekat harinya, aku pulak byk keja.
berbelah bagi nak cuti.
org kata, cuti utk release tension.
tp aku kalau cuti time keja banyak, lagi tension ada lah!

tp bila mr abah beria nak suruh jugak cuti, x baik pulak x menghargai kesucian hati dia kan?
ok laaa...cutiii!!


we started the day dengan soru.
dekat kedai makan depan rumah nih je pun.
x payah makan banyak2 sangat sbb ada agenda for lunch.

lepas breakfast, kami pegi main boling.
lama dah nak try main kat kom.pleks air.port ni.lai yg baru bukak januari lepas.
so, akhirnya dapat jugak memenuhi hajat.
kalau nak ikutkan, aku mmg x reti main pun.
tangan x bedung haha...bila baling tu kompem menyenget masuk longkang.

tp belasah je lahhh...
x abis 2 game, tangan dah lenguh hehe...
mr abah siap tambah 1 game lagi (dia sorang je...)
saje nak puaskan hati main.






sebenarnya x plan pun nak kareoke.
tp sebab main boling tu kejap je & tak nak la lunch awal sangat,
karoks la kejap hehe...
tu pun sebab tetiba terperasan kat kompleks nih ada gak kareoke centre.






hehe...orang yg kata dia x minat nyanyi tu yg lebih rupanya.
kasik chan lahhh!


lepas karoks sejam, kami menuju ke bangi for lunch.









dah lama sebenarnya teringin nak makan kat sini.
order macam2 lepas tu makan x habis hehe...
recommended menu - udang butter & marmalite chicken.
tapau bawak balik, berebut2 budak2 minat ayam tu jugak.
eh, tom yam dia pun sedap jugak.






lepas lunch, pegi ala.manda pulak nak carik barang sikit.
& then terus balik ni.lai.
tu pun sampai rumah ngam2 kul 530 ptg.


eh lupa...
sebenarnya mr abah ada belikan kek aiskrim.
patut la aku request nak SR cake dia kata x payah haha...
mana tah aku letak gambar kek tu huhu...


x penah terlintas pun nak beli kek aiskrim.
mula2 tu rasa pelik jugak mr abah boleh terpikir pasal kek aiskrim bagai.
rupa2nya ada kawan dia yg suggest hehe...

kek aiskrim kat ki.ngs nih kena order 3 hari sebelum ye.
kalau ready stock tu, mmg x de la.
patut la aku x tau hahaha...


dah 2 tahun berturut2 mr abah bg hadiah gadgets masa birthday aku.
so, tahun nih dia kata x payah lah...huwaaaaa...


anyway, tqvm mr abah for the day!

walaupun x dak cuti2 romantika ka, celebrate beria2 ka,
it is always the thought that counts!
muahhhh muahhhssss...