Friday, September 27, 2013

10th Wed Anniversary : Part 3




sambung balik cerita anniversary hr tu...


lepas kl. to.wer, 
kami pun menuju ke qu.ality ho.tel ci.ty ce.ntre

(ye...walaupun ni.lai - kl. x de ler jauh mana,
aku decide nak stay kat kl. je.
kata anniversary kennn...mesti la dok hotel ala2 macam berjalan jauh huahuahua...)


sementara nak menunggu check-in time kul 2 pm,
lepas parking tu, kami jalan kaki je menuju ke area so.go for lunch.
budak2 request kf.c, kami menurut je.

(one thing about mr abah, kalau bercuti2 gini biasanya dia akan entertain kehendak budak2, seboleh2nya la...)


lepas makan, baru la g check-in.
x sangka ramai orang nak check-in hr tu.
ye laa...kan bukan cuti sekolah.
kat check-in counter saje aku beratur nak dekat setengah jam jugak.
pastu sampai je turn aku,
boleh pulak minah tu kata bilik aku x siap lagi huhu...
rasa2 nak nangis je sbb aku tengah dalam kepenatan.
seb baik masa naik tu jumpa akak cleaner.
request dia bersihkan bilik kami dulu,
& done within half and hour or so.


selesai solat zo.hor,
kami keluar lagi.
this time around mmg nak bawak budak2 naik lr.t.
so berjalan la dr hotel ke st.esen ba.ndaraya.

(berpeluh2 jugak walaupun hari x brp panas.
tp sbb dokong is.yraf merasa la aku sakit bahu hihi...)



plan petang tu sebenarnya nak masuk pe.trosains.
tp sampai2 situ nak dekat kul 5pm rasanya.
staf situ advise jangan masuk time tu sbb tutup kul 630pm.
dia kata takut x sempat nak round semua.
seb baik aku x degil hehe...
sbb kalau masuk, confirm rugi x abis round.

(my advise, walaupun pe.trosains tu last admission dia kul 5pm,
x payah la masuk time tu sbb takut x sempat nak round semua yang ada dalam tu)

instead, kami search pulak info pasal aq.uaria

(yg kalau ikut plannya besok baru kami nak pegi).

aq.uaria tutup kul 8pm.
ok, switch pulak pegi aq.uaria.

(letih berjalan saje petang tu huhu...
tu laaa...orang suh exercise x mau. kan dah x de stamina)


aq.uaria sebenarnya dah penah pegi sebelum ni.
is.yraf je kot yang belum penah pegi.
tp dia pun kecik lagi nak experience semua tu.
so, ni just untuk budak2 experience lagi skali.
tp pening sket la sbb ramai sangat orang.



some pictures masa kat sana...










from aq.uaria, terus balik hotel.
masa ni hujan.
masing2 pun dah letih berjalan.
tapau dinner kat food court ko.mpleks pe.rtama.
makan kat bilik, settle.



end of day 1.
penat tp berbaloi tgk budak2 happy je.


Thursday, September 26, 2013

Semalam & Hujung Minggu Ini






semalam terpaksa amik cuti sbb is.yraf cirit birit huhu...
x tau makan apa.
tp petang sebelum tu mmg kami makan kat luar.
is.yraf makan roti burger fa.rah sikit & nasi impit sate.
orang lain x de pulak sakit2 perut pun.
mr abah kata, mungkin makanan kat taska kot.
wallahua'lam...



malam sebelum tu mmg x tido la aku ngan mr abah.
is.yraf merengek sepanjang malam.
dengan tukar lampinnya lebih daripada 5 kali malam tu saja.
huahuahua...
bila tukar lampin tu pulak, siap menangis meraung tengah2 malam tu.
pedih sebab melecet.
dah dia pun berapa kali buang air kan?!



alhamdulillah hr ni macam dah kurang sikit.
dah sapu zinc cream yang doc bagi.
dah minum smecta.
walaupun cirit tu still ada,
tp aku rasa improving la kot.
sbb malam tadi boleh dah dia tido lena sikit compared to malam sebelumnya.



(kalau korang biasa pegi ho.spital pa.kar an.nur ba.ngi,
aku nak suggestkan korang jumpa dr. ph.ia.
my junior masa secondary dulu.
aku kalau dia on duty, mesti aku request jumpa dia.
sbb aku boleh tanya apa je kat dia tanpa ragu2,
kalau korang dengar explanations dia pun korang x akan rasa macam
eh, betul ke x doc ni ek?! - ni yang aku selalu rasa kalau jumpa certain docs.
sila cuba sendiri ye...)



kebetulan cuti semalam,
(mr abah pun cuti sama hihi...
biasa dah aku ngan mr abah nih, kalau x de pape mmg amik cuti sama2 manjaga anak)
lepas pegi klinik,
terus kami menuju ke pu.trajaya untuk ke sini...




Karnival Usahawan Desa 2013 (KUD 2013)




kalau ada yang kelapangan,
boleh la jenguk.
besar...penat berjalan.
tp syoknya macam2 makanan aku beli
(aku ni, biasa la...makanan makanan & makanan hehe...)
kalau nak beli stok2 kerepek mmg banyak.



sempat jugak beli telekung untuk fa.rah & iz.ryn.
iz.ryn aku x penah belikan telekung lagi.
ni 1st time beli.
bersemangat dia nak solat subuh pagi tadi hihi...





purple for fa.rah & blue for iz.ryn


disebabkan hanya is.yraf je yang ikut,
dapat la dia naik beca for the 1st time hihi...
tgh2 panas kul 3 ptg,
mmg pelancong sangat la diaorg nih haha...







naik beca or naik keta kuda or pony ride semuanya free.
tp kena ada resit pembelian kat mana2 stall situ,
pembelian rm10 ke atas.
patutnya nak naik keta kuda.
tapi tgh2 panas tu kuda tengah berehat pulak huhu...


kalau beli lebih drp rm20 dalam 1 resit,
boleh dapat free naik belon panas.
aku rasa aku x jenguk lagi dah KU.D ni,
makanya bagi la resit kat orang yg dok pu.trajaya.



kalau x nak pegi KU.D,
boleh la pegi IC.EPS9.
nak g dua2 pun ok je sbb x jauh sangat pun.
bawak anak2 pegi jalan2 weekends ni mesti seronok.








so, jom berkarnival hujung minggu nih!!


Thursday, September 19, 2013

No 1 & 2



throwback 2009...






saje tengok2 gambar2 lama!!
(x de keja la tu hehehe...)



Saturday, September 14, 2013

LR.T




masa pergi bercuti ke kl hari tu,
dalam plan aku mmg aku masukkan aktiviti naik lr.t
(hehe...macam tourists sangat ko kan?).
ye lah...dah katanya untuk budak2.
mmg yang tu pun yang diaorang seboknya pon.
nak naik train, nak naik train!!



aku ni mmg dah lama sungguh la x naik lr.t.
ikutkan yang selalu naik lr.tnya pun masa zaman bujang dulu,
zaman2 keja kat kl.
bayangkan la kawin pun dah 10 tahun.
it was before that 10 years, more than that 
(see?!! ko rasa2 banyak x perubahannya?)



disebabkan itu, aku dah print map nih setsiap sebelum pegi...








from map nih, boleh la bayangkan kat mana nak tukar stesen dsb.
walaupun kejadian sebenar & pengalaman naik lrt nih x seindah di sangka huahuahua...



some kejadian benar yang nak dikongsi, some are due to my ngekness hehe...
(or rather sebab x tau...oiiiii, 10 tahun tau x naik lr.t) :
(mind that kitaorang naik lr.t dari stesen ba.ndaraya to stesen kl.cc)



(1)
dulu kan lr.t ni ada macam2 - lr.t star, lr.t putra & monorel.  
i mean, provider dia lain2. 
jadik bila kita nak tukar2 train tu, kena la beli tiket lain2. sekarang ni no no no.  
boleh dah beli sekali harung je tiketnya (bukan tiket pun sekrg, dia guna token).

aku plak ngokngek.
beli token dr ba.ndaraya - ma.sjid ja.mek je.
dah jenuh kena keluar dulu kat ma.sjid ja.mek ngan anak2 berciap tu,
beli plak dr situ ke kl.cc huahuahua...


(2)
nak g kl.cc boleh pulak salah platform.
dah terpegi arah bertentangan.
kena pulak turun kat stesen pa.sar se.ni.
tukar plak platform sebelah.
patah balik ke kl.cc huahuahua...


(3)
time balik tu,
nak tukar train kat ma.sjid jamek tu,
punya lah jauh berjalan huhuhu...
dah le masing2 dah penat time tu.
kena pulak jalan jauh, naik tangga.
mmg nak menangis huahuahua...


(4)
respect some malaysians yang naik public transport (lr.t to be exact).
i mean malaysians yang bagi laluan tempat duduk untuk aku & mr abah.

aku kan dokong is.yraf.
masuk2 je lr.t,
dengan pantas sorang mamat ni bangun bagi aku duduk.

applicable oso untuk mr abah
(kot la ingatkan diaorang ni kesian kat pompuan je).
masa tu mr abah dokong is.yraf yang tengah tido.
sorang mamat ni terus bangun & bagi mr abah duduk.

arigato to that handsome guy & the other guy with jambang hehe...


pengajarannya :

kalau berjalan ngan anak2 yang ramai yg masih kecik2, 
x payah ler naik public transport.
i mean, kalau ko ada kenderaan sendiri la.
banyak nak kena berjalan,
dengan ramai orangnya,
ko nak tengok anak2 ko lagi.
bukannya diaorang follow betul2 pun.
ada karang dok ralit tengok orang la, dok main la,
bukan je ko penat berjalan, penat membebel jugak hihi...


in my situation,
aku ok je.
penat mmg penat.
tp nak bg pengalaman kat anak2 nih, kena byk bersabar.
at least diaorang dah rasa apa yang diorang nak.
pastu request plak nak naik monorel 
sbb dia tgk rel tu betul2 lalu atas kereta kat tengah2 bandar hahaha...
(amek ko...pasni plan naik monorel plak)


bak kata mr abah,
"kita naik kereta ni lagi dekat nak g kl.cc.
punya la berpusing2 naik lr.t tu" hehehe...

pengalaman namanya tu bang!




Friday, September 13, 2013

10th Wed Anniversary : Part 2




kami bertolak dari rumah ke kl pagi sabtu tu around 8am.
kalau ikut plan, aku teringin nak makan kat nu.in ba.ngi nun.
(itinerary aku tu siap tempat mana aku nak makan pun aku listkan skali hihi...)
tp disebabkan nak kena g amik pasport,
makan je la kat tempat laluan tu.







ca.iyo bi.stro!
selalu jugak makan kat sini.
makanan ok, sedap kalau yang suka makan nasik pagi2.
not me la kan.
kalau ada pilihan, aku jarang nak makan nasik pagi2 esp nasik lemak.
sebab pastu mesti aku rasa nak tido balik walaupun br lepas bgn tido hehe...


yang aku suka ca.iyo ni sbb dia ada bubur manis.
pulut hitam, labu dll.
tp pagi2 tu x de ler aku nak makan bubur.
kalau datang waktu lunch, mmg aku akan amik bubur tu sket.


kebetulan pagi tu hujan renyai2.
tapi alhamdulillah bila sampai kl dah x hujan.


destination 1 - KL To.wer
punya la x tau jalan.
dah lama x masuk kl.
guna waze pun, dok la pusing2 jalan yang sama 2-3 kali haha...



sampai KL To.wer tu lebih kurang kul 10am kalau x silap.
alhamdulillah dipermudahkan sbb x perlu beratur nak beli tiket & nak naik deck.
sbb bila kami turun tengahari tu,
mak aiiiii...beratur panjang giler.







@ KL To.wer parking area.
masa ni is.yraf tengah tido.







up on the observation deck.
lama jugak kat atas nih.
berapa kali pusing x tau hehe...
x ramai lagi orang time ni.
jadiknya telescope tu x ramai orang guna.
dapat la anak beranak ni bergilir2 guna.
(x de ape pun nak tengok. aku pun x tau aku tengok ape haha...)








budak yang paling aktif.
jenuh weiii dok kejar dia.
boleh pulak dia suka meniarap atas tiles tu.
saje2 jatuh plak tu semata2 nak meniarap huhu...



sebok farah nak beli rantai kat atas deck tu.
beli la buy 1 free 1 @ rm10.
status rantai tu sekrg - fa.rah punya dah putus, iz.ryn punya masih bertahan.
harganya kan "mahal", tu yang bertahan tu hehe...



ir.fan plak request nak jam.
(banyak2 tempat nak beli jam, kat atas tu jugak ko mintak ye nak...)
beli la harga rm15 je pun.
punya la dia kata jam macam ni boleh kena air.
rm15 nak oiiii, bukannya rm1500 hahaha...


(sebenarnya kalau layankan sangat budak2 nih, boleh pokai kita nih.
seb baik is.yraf x pandai request lagi)







banyak aktiviti kat KL To.wer ni.
lagi pun cuti nih mmg diperuntukkan untuk budak2.
merasa la ir.fan & fa.rah masuk XD theater & F1 simulator.
iz.ryn & is.yraf plak merasa la naik kereta kuda tu.
(walaupun sebenarnya aku x puas hati kereta kuda tu setakat pusing seround kecik,
bayarnya rm10 sorang.  mmg cekik darah sungguh.
sudahnya budak2 request nak naik kuda, aku x bagi dah huahua...)




fakta @ KL To.wer :
bayaran ke observation deck : pakej rm88 utk 2 dewasa & 2 kanak2
bayaran XD theater : rm10/ sorang
bayaran F1 simulator : rm20/ sorang
bayaran pony ride : rm10/ sorang


Thursday, September 12, 2013

10th Wed Anniversary : Part 1




macam birthday jugak,
wed anniversary pun kami akan plan untuk cuti sama2.
tp kebetulan tahun ni anniversary jatuh pada hari sabtu (07092013)
maka, kena ambik kira anak2 la kalau nak buat pape.



plan aku sebenarnya nak pegi bercuti ke PD.
teringin nak g gr.and le.xis.
plak tu ada promotion kat gr.oupon.
ag.oda pun ada promotion.



tapi bila cerita kat mr abah,
dia x nak la pulak huahuahua...
dia x minat plak bercuti yang terperap je dalam bilik.
eh, lain betul pemikiran dia nih.
kalau aku, bercuti aku suka je lepak2 je baring2 santai2.
gr.and le.xis tu pulak ada pool dalam bilik.
mmg aku dok baring je la atas katil sambil bdk2 berendam.
kan ke syok tu?



tp dah x nak tu kan,
mr abah suggest pegi bercuti ke ku.ala lu.mpur.
saje bawak budak2 jalan2.
bdk2 pun mmg teringin nak g kl.
cuma mr abah je la yang x minat nak pegi sana sebelum2 ni.
maklum la tempat jem.
yang ni mr abah dah bagi green light.
on je lah.







macam biasa.
aku mesti la siapkan itinerary nya hehe...
siap ada 2 cadangan lagi.
(poyo x poyo hahaha...)



sebenarnya itinerary untuk PD pun aku ada buat jugak.
punya lah kan?
beria kot la mr abah tukar fikiran.
x de maknanya hihi...



x pe, bercuti ke kl pun best jugak.
next entry ye...
to be continued...(poyo hehehe...)





Wednesday, September 11, 2013

Demam




budak kecik demam lagi huhuhu...
ketara panasnya bila waktu malam.
siap ngan muntah-muntahnya malam tadi.
tido pun nak berpangku.
merasalah aku tido duduk semalam huahua...



dengan tido x nyenyaknya semalam.
pagi ni ada miting plak.
mmg x dapek la nak cuti.



kebetulan mr abah keja shif malam.
merasa la tido duduk jgk siang ni macam aku semalam hehe...
mr abah kata "asal anak2 x sihat je, abg kena jaga" hehehe...



pandai buat, pandai la jaga huahuahua...




Tuesday, September 10, 2013

Pre-Anniversary



jumaat lepas (06092013) saje ajak mr abah g makan kat 1 kedai nih.
WA.P (wa.risan ay.am pe.nyet) yang baru bukak kat area gi.ant nih.
menggantikan kan ay.am pe.nyet AP.I sebelum ni.
kira macam pre-anniversary lunch la konon2nya hehe...


saje amik cuti to celebrate berdua secara kecil2an.
(tp diganggu oleh masalah nak g in.dia tu & memaksa aku buat pasport pada hari yang sama.  1 hape pun plan aku x berjalan. cheh...oh lupakan semua tu hehe...)







ok la food dia.
rojak penang tu biasa je.
tp ikan lele tu sedap esp tang keriuk2 tu.
masak lemak pucuk ubi tu pun nice jugak.


tahun nih is our 10th wedding anniversary.
ada kelainan sikit untuk sambutan tahun ni.
sbb the day itself was on saturday.
so mmg kena sambut ngan anak2 yang berderet ni la kan hihi...
nanti citer ek...



Monday, September 9, 2013

"In.ternational Ex.posure"








x pasal2 pegi renew pasport last week*.
semuanya disebabkan ura2 kena pegi in.dia khamis ni.


last minute punya pasal,
dengan visanya blm apply, tiketnya lagi belum beli.
postpone next year, insyaAllah kalau ada rezeki nak pegi.


ada orang sebok nak order sari.
setakat sari, kat ma.laysia ni pun bersepah orang jual hihi...


*congrats to JI.M sbb servis yang sangat cepat walaupun ramai orang*