Monday, November 11, 2013

Yang Aku Suka




kalau nak ikutkan,
favourite food aku memang ler banyak.
dah dasar orang yang suka makan,
of cos ler macam2 makanan yang aku suka kan?


tapi yang nih mmg aku suka...



kerabu mangga



kalau g makan kat mana2,
esp kat restoran2 thai,
mmg kompem aku akan order kerabu mangga.
aku boleh ratah camtu je sementara tunggu nasik sampai.
aku suka rasa dia yang ala ala masam pedas gitu...


yang ni aku order masa g lunch ngan mr abah last week.
kedai dekat ta.man se.marak ni je hah...
femes aku rasa sebab penuh je kedai tu.
aku pegi nih waktu lunch hari rabu.
sampai sana dalam kul 110pm, meja hampir penuh.
tp kedai nih semua kena order.
dia bukan stail buffet dah siap lauk banyak2 tu.
so, merasa la menunggu lama sikit masa mengorder tu.


oh...nama kedainya - ab.as se.afood.
(x komersil pun nama, tp yang penting sedap)



satu lagi...tauhu.
be it tauhu biasa ke, tauhu telur ke.
aku share the same passion towards tauhu dengan ir.fan.
mmg kami dua2 hantu tauhu.
(sebab tu kami putih huahuahua...)




tauhu black pepper



resepi tauhu ni kawan aku yang bagi.
ni 1st time aku try buat semalam for dinner.


senang je resepinya.
(yang aku dah olah ikut kesesuaian tekak aku la)


bawang merah, bawang putih & halia sikit.
hiris2 & tumis.
pastu masukkan oyster sauce & black pepper sauce
(kalau suka pedas letak la banyak sikit bp sauce tu.
kalau x dak bp sauce, guna bp powder pon ok.
aku rasa mesti lagi meletop. cuma bp powder aku dah abis, so aku ganti ngan sos)
yang aku masak nih aku x letak garam sbb oyster ngan bp sauce tu mmg dah masin.
masukkan tauhu yang dah digoreng.
last sekali masukkan kucai.
(nak letak daun bawang pon ok)
siapppp...
senang je, sedap pon sedap.


aku beli 2 keping je tauhu tu.
sbb yang makannya pun aku ngan ir.fan je.
yang lain esp mr abah mmg x berapa minat ngan tauhu.


so, u ols boleh la cuba ye.
ada 2 option aku bagi nih.
either nak masak or nak makan kat kedai hihi...
tp masak tauhu tu pon senang giler.
aku nih, mmg x dak la nak masak yang payah2.





No comments: