Tuesday, December 31, 2013

JJCM 31122013




last day of 2013!!!
banyak suka duka pada tahun 2013,
& more to come in 2014.


sebenarnya ada a few entries tertangguh nak stori mori kat sini.
tp x pe lah, pelan2 kayuh huhu...
insyaAllah kalau sempat nanti cerita.



nak share satu gerai makan kat ni.lai3.
in case kalau ada yang jalan2 kat sana, boleh la singgah gerai nih...







kami order roti tampal.
yang speselnya, kuning telur tu cair nyummmmm...
kalau ikutkan, x cukup satu hehe...



& kat depan gerai nih, ada satu gerai lagi yang jual kuih 3 seringgit.
hahhh...mana nak dapat kan?
kuih besar2 plak tu.
lepas makan, beli plak barang2 basah kat pasar ni.lai3 nih.
sekali harung semua boleh beli kat sini je.
cuma kedai kain & hiasan belum bukak pagi2 nih.
kalau x, lengkap sehari dok situ borong segala barang hihi...



in case ada yang nak cuba...
nama gerai nih - gerai roti canai mantin.
pagi2 mmg penuh orang, so senang nak spot lokasinya.







Monday, December 16, 2013

Basikal




yeayyy...
dah selamat beli basikal!!








sebelum sampai kedai, aku ada cakap kat mr abah.
"kita beli basikal yang harga 100 lebih dah la..."
nak beli dua basikal nih.
pulak tu bulan nih mmg over spent sket sbb dok prepare barang sekolah bagai.
tapi basikal tu memang dah janji.
so kena beli jugak.


sekali tu sampai kedai, cina tu kata.
"saya bukan x mau jual itu harga, tp kalau u beli harga tu ahh...kejap saja u pakai.
ni i jual yang kualiti ni. u try tengok ok ka tak?!!"
hehehe...ye lah pek!!
mak ko nih ketinggalan zaman.
mana ada benda yang x naik harga huhuhu...









beli dua je basikal - untuk ir.fan & fa.rah.
yang kecik tu basikal lama ir.fan.
tukar tayar dia, tambah tayar kecik.
settle iz.ryn dapat satu basikal hehe...


fa.rah sebok nak basikal ada bakul.
katanya, boleh letak botol air dalam tu.
(ye ler tu...macam jauh bebenor nak bawak basikal tu. depan rmh je pon...)
fa.rah ni x berapa mahir lagi naik basikal walaupun dah besar.
so mr abah tambah tayar kecik untuk dia.
kelakar sebab basikal besar tp ada tayar kecik hehe...



*
alhamdulillah...janji dah ditepati.
anak2 happy,
mak pak pun happy (senyum sampai ke telinga + kelat2 sket huahuahua...)






Thursday, December 12, 2013

Betul Ke Rajin?






rajin tak my anak2?
see the mother la kan hehehe...


ni sebenarnya masa balik kampung mr abah 2 minggu lepas.
rewang kenduri kazen mr abah.
aku ngelat sikit.  x de tolong pape haha...
bukan x nak tolong, tp alasan baek punya sbb jaga is.yraf.
(karang x pasal2 is.yraf tarik tiang2 hiasan pelamin yang siap ngan kain beropol2 tu,
mampuihhhh...)


disebabkan itu, bagi anak dara 2 orang tu tolong.
seb baik boleh diharap bungkus telur.
(x tau la elok ke x elok dibuatnya sbb aku pon x tengok)
is.yraf pon boleh diharap jugak.
tolong punggah barang yang orang dah susun hihi...



kalau nak ikutkan, dah berapa minggu cuti sekolah nih,
(diam x diam lagi lbh kurang 3 minggu je nak naik sekolah.
cepatnya...rasa x puas lagi x basuh & x iron baju sekolah)
balik kampung tu la satu2nya agenda jalan-jalan cuti sekolah nih huhu...
kesian budak2 dok kat rumah je.
tp diaorang pon x komplen.
kecuali sebok tuntut janji basikal tu.
(giler terok mak ko nih, basikal dok janji tu pon belum beli lagi)
ok ok...besok insyaAllah g beli.
insyaAllah (mmg dah betul2 rancang nih)...tp x bagitau budak2 pon takut karang lari planning.
sebab hari tu dah plan nak g beli sekali ngan shopping baju sekolah.
sekali tu dah petang sangat, x jadik beli.
ir.fan baca list barang yang nak beli, ada pulak aku tulis "beli basikal".
kantoi mak ko hahaha...


dah planning beberapa aktiviti for kids termasuk weekends nih, insyaAllah.
hopefully semuanya berjalan lancar seperti dirancang.
planning semuanya dok hujung2 tinggal belen2 cuti sekolah nih.
jadik lah kan!!






Wednesday, December 4, 2013

Da.yre




kalau aku senyap lama dalam blog nih, maksudnya...
yeh yeh yeh...
mmg aku tengah memerah otak la - au.dit fi.eldwork!!
walaupun memerah otak tensen tahap dewa tu hanya di ofis,
tp tetap aku x boleh nak menulis kat sini.
tak tertaip tangan aku nih hah....
hebat x penangan keja aku?!!
kalau nak test, meh la keja dalam line nih hehehe...



sana sini orang tengah sebok ngan da.yre.
eh, aku pon nak.
padahal ape je lah yang ko nak cerita.
orang lain tu kekdahnya mmg banyak aktiviti.
aku nih x dak aktiviti pon nak jugak hahaha...
x pe lah...
yang penting untuk aku, ada tempat aku nak menulis.
mmg tujuan aku menulis ni pon nak buat macam dairi je.
especially berkaitan aktiviti2 famili.
aku ni bukan makin muda, ingatan pon dah makin kurang huhu...
serius...
bila aku baca entry yang lepas2, aku pon x ingat betul ke aku buat macam yang aku tulis tu hahahaha...



so, find me at dayre.me/allizaayob - My #Dayre...Instead of Blog