Monday, March 31, 2014

Cuti-Cuti Cameron Highlands Part 2 : 22.3.2014 Sarapan



mmg plannya nak pegi masa awal2 cuti sekolah,
hari sabtu, 1st day of school hols.
a few discussions ngan ucu, end up kami plan nak bertolak dari rumah pada pukul 4 pg.
(gigih kan? hihi...)
tujuannya nak elak jem & nak sampai awal kat sana.
aku ni pulak kononnya amik cuti jumaat tu sbb ingatkan nak mengemas bagai.
tup2 boleh pulak bawak atok mak g shopping kat ar.iani hehe...
atok mak beli sikit je, aku yang rembat tudung sampai 3 haha...
sebelah ar.iani tu ada pulak gu.latis.
sementara tunggu atok solat jumaat, dah aku pulak terbeli kain.
ooohh...tidakkkk!!!


eh, melalut pulak aku nih.
dah shopping sana sini, sebok pulak balik tu masak for dinner.
(padahal bihun goreng je pon...).
akhirnya aku siap kemas beg pukul 1 pg & pukul 3 pg dah nak kena bangun semula huwaaa...


plan kali nih menjadi jugak la.
mmg pukul 4 pg tu kami semua dah ada dalam kereta.
budak2 kami kejut dalam pukul 3.30 pagi.
tp x mandi x tukar baju pon.
cuma basuh muka & gosok gigi je.
mak2 & bapak2 no excuse la. mmg kena mandi pagi2 buta tu hihi...


dalam pukul 6.15++ pagi, kami sampai ke utc perak.
ngam2 stop untuk solat subuh & tukar baju budak2.
& sampai ke brinchang dalam pukul 8.30 pagi lebih kurang.
carik tempat untuk breakfast & kami berhenti di sini...






hehe...kebetulan ada tempat duduk kat luar sekolah tu.
kami makan ala2 piknik je.
atok mak mmg insist nak masak nasi lemak.
sebab dia kata ramai2 nih leceh pulak nak makan kat kedai. 
& aku pulak request either rendang or sate ayam.
hmmm...meriah la breakfast pagi tu walaupun hanya duduk di tepi jalan.




nasi lemak & sate ayam by atok mak



mr abah, iz.ryn & is.yraf


lepas makan, kami turun ke tanah rata untuk ke taman agroteknologi mardi.
yang tu, lepas ni aku sambung cerita.


nota : pagi2 kat CH mmg sejuk tau.  tu yang masing2 bersweater bagai.

Friday, March 28, 2014

Cuti-Cuti Cameron Highlands Part 1 : Planning



dah lama plan nak bercuti ke cameron highlands sebenarnya.
sejak dari tahun lepas sempena wed anniversary ke-10.
(konon nak mengenang kembali memori honeymoon last 10 years la kan hihi...)
tp tu la...asik x menjadi je.
so plan plak cuti sek bulan 3 thn nih nak g sana.
kebetulan atok & atok mak & family ucu nak join skali.
& perancangannya dah dibuat as early as bulan januari 2014 kalau x silap la.


actually, dah dapat dah phone no sorang pakcik nih untuk homestay.
tp aku nih ingat awal sangat la nak booking bulan januari.
delay2 sampai bulan 2.
bila call pakcik tu dia kata dah penuh huahuahua...
tu la kan...
kalau cuti sekolah, x de awalnya kalau booking bulan januari tu.
ada yang booking lagi awal dari tu aku rasa.


aku try pulak carik2 kat agoda.
kebetulan jumpa pulak apartment yang still available.
baca sikit2 reviews yang ada kat situ.
terus booking & bayar untuk 3 hari 2 malam.
(punya la desperate nak pegi kan...)
nanti aku share ya pasal apartment nih.


untuk kali nih, aku cuma google je untuk cari some info pasal CH.
tp x ler ber itineraries bagai.
tengah busy pulun buat report supaya dapat bercuti dengan tenang hihi...
pulak tu since keluarga ucu pun join,
jadiknya banyak bergantung kat mak ucu je pasal itineraries tu.
i follow je hihi...


ada orang kata, kalau pegi CH nih cukup sehari je dah habis round 1 CH.
tapi kalau ada yang suka santai2 & x kelam kabut,
aku rasa 2 malam tu just nice la.
lagipun kalau cuti sekolah, mmg jem jugak kat CH nih.
sbb jalan kecik & tempat2 menarik dia mmg tepi2 jalan je.
tu yang banyak kereta parking tepi2 jalan.


ok...end of planning part.
(macam le planning beria2 sangat kan haha...)
pasni aku sambung cerita lagi.
tengok gambar bunga ros ni dulu.



cantik2 sangat bunga kat sini : rose centre 


Thursday, March 13, 2014

My Birthday!




huhuhu...mood menulis makin ke laut!



updates on me birthday.
4.3.1977 - 4.3.2014
happy 37th birthday to me...(hooyeayyy dah tua)


macam biasa, kalau x de pape,
aku akan amik cuti pada born day aku.
& "paksa" sekali mr abah untuk amik cuti hehe...


this time around, x dak aktiviti2 santai.
kebetulan hari yang sama tu aku ada follow-up ngan specialist*.


*aku batuk for about 3 weeks.
x-ray results menunjukkan ada infection kat paru2 - pneumonia.
not being warded tp bermula lah treatments bertukar2 jenis antibiotik.
alhamdulillah...2nd follow-up doc kata kuman dah x de.
batuk still ada tapi jarang2 sangat & sikit2 je pon.
i blame it on the weather.  jerebu teruk nih.*


lepas jumpa specialist,
jalan2 kat io.i mall.
(sadis sbb request nak g so.go x dilayan oleh org yang mmg x nak jejak kaki ke kl nun huhu...teruk betul x layan birthday girl tau hehe...).
sesi habiskan duit hahaha...
beli 2 pasang kasut sbb kasut ofis nih dah ala ala nazak.
then, beli handbag plak sbb 2 handbags yang selalu dilenjan tu dah rosak.
(sakan birthday girl yek...)
sebenarnya ada lagi nak beli, tp kuatkan iman & check wallet dulu.
okehhh...len kali plak beli.



birthday lunch di sini...







suka betul makan kat KR kan hehehe...
cuma kali nih aku saje tukar menu.
makan jacket potato plak.
not bad!!


mr abah konon2 nak order lain dari yang lain.
order pumpkin soup.
sampai ke sudah x datang walaupun dah bgtau kat waiter tu.
sekali tu komplen kat kaunter bayar,
dia bungkus plak bawak balik foc hehe...
happy la konon dapat free kan?
balik rumah nak makan, hampehhhh...
x tau la rasa apa.  mmg x boleh diterima oleh tekak.
patut la kot diaorang takut nak hantar kat meja.



ok...this year dapat present nih from mr abah...








hehehe...
kalau nak hadiah from mr abah, kena bg hints tau.
kalau senyap je, mmg x de la.
tp x sangka plak hints aku tu diambil serius.
pandai pulak mr abah g survey for agents bagai untuk beli benda nih.
tqvm mr abah muah muahh...


for a start, dah 2x panggang ayam dalam nih.
awal2 nih rajin lagi la nak keluarkan, basuh bagai periuk nih.
harap2 x hangat2 tahi ayam la kan...
kena tunjuk rajin guna periuk nih untuk target actifry plak tahun depan hahahaha...



this year x de kek.
walaupun it is a must to have a cake on anyone's birthday,
tp aku malas nak hint lagi kat mr abah.
lagipon takut mr abah balas balik nanti suh masak sendiri kek dalam periuk ajaib, mampoih!
aku bukan reti sangat pon guna periuk tu.
kena banyak menuntut.
periuk ajaib kena disokong oleh tangan yang ajaib jugak aku rasa.
(which are not my hands hehehe...)