Wednesday, April 2, 2014

Cuti-Cuti Cameron Highlands Part 4 : 22.3.2014 Rose Apartment




nak cerita pasal tempat tinggal kami untuk 3 hari 2 malam nih.
mmg plannya nak carik homestay or apartment je,
memandangkan kami datang 3 family.
kalau dapat apartment 3 bilik, mmg just nice la untuk kami.


bila call no pak hamid dia kata dah full,
aku terus je search kat agoda.
kebetulan apartment 3 bilik nih mmg dah last room.
terus je booking & bayar.


rose apartment nih dekat dengan kea farm.
baca jugak la reviews yang kata jem kat area kea farm ni.
tp kalau cuti sekolah nih, CH mmg jem memanjang.
so be ready je lah.


kalau ikutkan, agoda nih x bagi no apartment mana yang kita nak duduk nanti.
tp kat confirmation slip tu ada phone no owner.
so dalam 2 hari sebelum pegi tu, aku call la owner tu.
sebenarnya atok mak suh tanya pasal dapur ada ke x.
sudahnya satu hape pon x masak hihi...


dalam sehari sebelum check-in, owner akan sms kita bgtau no unit rumah.
sbb nanti kunci rumah kita kena amik kat guard.
tp in my case nih, madam c nih dia x bg pon kunci kat guard.
(sebnrnya aku x ingat nama madam nih - chai ke cheah ke gitu lebih krg)
bila kita sampai tu, dia sendiri yang akan datang bukakkan pintu rumah.




ruang tamu


geram ngan is.yraf dok bukak sliding door tu.
kena sentiasa tengok dia.
risau kalau dia main kat balkoni tu.
last2 atok tolak sofa tu hadang pintu.
tp dia lagi bijak selit2 tepi sofa nak jugak bukak pintu tu.
haihhh...



dapur & ruang makan

boleh pulak aku terlupa nak amik gambar bilik huhu...


overall, ok la apartment nih.
bersih & kemas.
tilam ada banyak.  bilik aku ada 1 katil queen & 1 katil single yang boleh tarik 1 lagi katil kat bawah dia.
bilik ucu ada 1 katil queen & ada 2 tilam single extra.
bilik atok & atok mak paling kecik ada 1 katil queen.
water heater ada walaupun x berapa nak ok sbb x panas sangat.  boleh laaa...suam2 kuku.
selipar pon dia sediakan sbb kalau tak, mmg x leh pijak la lantai...sejuk gils.
comforter pon dia sediakan a few jugak.
ohhh...towels kena bawak sendiri ya.


cuma yang x de ialah microwave.
kalau ada senang jugak la nak panas2 kan makanan.
& bilik ke3 tu x de cermin muka.
tensen atok mak setiap kali nak bersiap kena tumpang bilik orang hihi...


in case kalau ada yang nak menginap kat sini,
hp no madam c = 0195793708.
dia kata kalau call direct, dia boleh bg discount sikit drp hrg agoda.


aku bagi gak la hp no pak hamid = 0195682330.
cuma aku x tau area mana apartment pak hamid nih.



nota : unit apartment aku ni ok je.  tp dari segi hygiene, baik dok hotel kot drp homestay esp homestay yang dimanage sendiri. madam c kata hari yang aku check out tu ada orang lain nak masuk.  x nampak pon dia bawak cadar or apa2 untuk tukar.  nmpk dia bwk vacum je.  erkkk...x nak speculate.  mungkin ada dalam kereta dia kot.



No comments: