Monday, April 7, 2014

Cuti-Cuti Cameron Highlands Part 5 : 22.3.2014 Big Red Strawberry Farm



lepas solat & berehat kejap kat apartment,
kami keluar jalan2 lagi.
& this time ada orang request nak petik2 strawberi.
so jom kita ke Big Red Strawberry Farm.


sebenarnya aku nih malas nak set2 gps & waze nih.
tp rasanya masa balik from tanah rata td macam terpandang big red ni tepi jalan.
seb baik bila aku kata gitu, mr abah dah dapat bayangkan.
kalau ikut aku, satu hape pon x tau hahaha...


jalan kat brinchang sangat padat dengan kereta & jalan adalah quite sempit.
so dia buat one way pegi (to tanah rata) & one way balik (from tanah rata).
big red farm adalah di tepi jalan on the way back from tanah rata.
& lokasinya adalah di belakang cactus valley.
masuk from cactus valley boleh terus ke blkg untuk ke big red nih.
tp since jalan dia berbukit & byk kereta masuk sini,
kami kena parking kat atas bukit.
boleh pilih la klu nak parking kat cactus valley, kena naik bukit ke big red.
kalau nak parking kat blkg area big red, kena turun bukit.
apa2 pon nak balik nanti mana2 pon kena naik & turun bukit hihi...
& lagi satu nak turun from parking nih mmg quite curam.
seram jugak masing2 dalam kereta nih.
(lupa plak nak amik gambar sbb tengah cuak haha...).







boleh pulak is.yraf tido.
jenuh jugak mr abah dokong turun naik bukit.





the best ever scones kat CH.
must try.
ucu sampai menyesal sbb x makan scones kat sini hehe...






sebenarnya aku malas nak memetik2 nih.
tp since ir.fan beria nak petik, jom la mama teman.
sebekas nih boleh masuk 2 orang je untuk petik.
& petik 500g dia akan charge rm25.
500g tu sampai garisan tengah bekas tu.
kena pandai2 bajet la kot.
walaupun kita petik sampai garisan tu, dia still akan timbang.
kalau lebih dia akan caj lain.
macam yang aku punya nih, mmg dia caj rm25.
ucu pon petik sampai garisan tu jugak tp dia petik banyak yang besar2.
mungkin terlebih berat kot.
so dia charge rm30++.


lepas ke big red, singgah pasar malam brinchang.
tapau food untuk dinner sbb malas nak kluar lagi dah.
since dah ada strawberry, beli coklat je lah untuk celup2.
aku beli coklat bekas besar sket rm5.
atok mak beli jugak coklat bekas kecik pon rm5.
punya bangga aku sbb beli coklat murah tp bekas besar.
tengok2 hampehh...coklat tu x sedap.
coklat atok mak jugak yang masing2 berebut2.
moral of the story : jangan riak hahaha...


bersambung hari seterusnya lepas nih...



No comments: