Thursday, June 12, 2014

JJCM 4_2014




lokasi :
The Windmill Station (Nilai) Sdn Bhd
No.3&4 Kompleks Sukan Airport,
PT No 22318, Jalan Kolej,
Desa Kolej, Putra Nilai,
71800 Nilai, NSDK.




nuggets untuk iz.ryn.
chicken grill untuk aku (share ngan iz.ryn)





semua order chicken grill sebenarnya.
sebab ada review from geng warikh yang kata sedap.






except for ir.fan yang memang suka sangat2 nasi goreng.
asal g kedai je order nasi goreng.
pulak tu nasi goreng yang power2 plak tu.
dulu2 hanya pandai order nasi goreng pataya.
sekarang ni dah pandai order nasi goreng usa.
& latest kepandaian : nasi goreng biasa & telur bungkus.
(memang anak abah hehe...)







komen aku?


fail!!
chicken grill x sesedap mana pon.
pulak tu ayam dia ada rasa busuk macam ayam lama or ayam yang x simpan dalam peti.
mungkin kebetulan masa aku makan ni je x ok.
tp nasib la kan.
kualiti kena la jaga.



recommended?  a big No No...


nota : lama dah aku pegi nih.  2 bulan lepas rasanya...


Wednesday, June 11, 2014

Cuti-Cuti Cameron Highlands Part 7 : 23.3.2014 & 24.4.2014 (Final)



akhirnyaaaa...
last entry untuk jalan2 cameron highlands.
seb baik cuti sekolah kali nih aku x jalan mana2.
cuma balik kampung je.
kalau x, jenuh...next cuti sekolah pulak baru complete cerita.



ok...
lepas cactus valley & bee farm tu, kami ke lavender centre plak.






some of the flowers yang ada.
(untuk yang suka sangat2 ngan bunga & kalau nak puas hati, rose centre lagi banyak bunga).


banyak gambar fa.rah je sbb dia yang jalan ngan aku.
yang lain tah mana2 tah ikut ucu & mr abah.





lepas lavender centre, jom minum petang.
mana lagi kalau bukan lokasi ombak rindu hehe...
(another location yang wajib pegi)


penat jugak la memanjat bukit semata2 nak ke atas nih.
targetnya sebab nak makan scones kat atas nih.
sekali tu, mana ada jual scones kat sini.
wahahaha...frust menonggeng!






besoknya, otw balik singgah la kat cameron valley semata2 nak hilangkan stress x dapat makan scones semalam.
sebenarnya, dah singgah amik2 gambar dah kat sini semalam.
so kali nih mmg nak minum2 je.
(tapi sempat jugak budak2 berlari2 kat celah2 pokok teh hmmm)
kalau ikut taste aku, aku lagi suka scones kat big red compared to kat sini.





some of the pocket damages.




menyesal x beli sayur banyak2.
menyesal x beli dried strawberries banyak2.


alasan untuk ke CH lagi len kali.




Tuesday, June 10, 2014

Apam Nasik



x penah2 mencuba buat kuih2 melayu.
tp since resepi nih sangat mudah from atok mak,
+ atok mak dah bagi acuan merah kiut miut tu, meh kita cuba...


1 cawan nasik
(aku kalau masak nasik, selalunya mmg bajet2 biar x berlebih sbb malas nak simpan.
tp utk buat apam nih, siap berdoa biar ada nasik lebih haha...)
1 cawan air
1 cawan gula
setengah paket yis serbuk


blendkan semua bahan.


masukkan 1 cawan tepung beras & 1 cawan tepung gandum.


blend sehingga sebati.
biarkan sekejap.


panaskan pengukus.
masukkan adunan ke dalam acuan.
kukus 10 minit.


& taraaa...






kalau x nak apam merekah, jangan bukak api kuat sangat.
in my case, aku suka kalau apam aku merekah.
so, mmg sengaja bukak api paling besar.


kebetulan mmg ada warna kuning je kat rumah.
kalau nak meriah, campur2 la 2-3 warna.


selamat mencuba...



Monday, June 2, 2014

FD Pangkalan Balak




1st time join FD geng warikh eocm.
trip ke pangkalan balak, melaka from 3-4 mei 2014.
x penah2 aku berkonvoi banyak2 keta nih.
rasanya 20+ jugak yang join.
best je tengok keta yang sama berderet2.
keta2 lain yang nak selit tengah2 pon macam segan2.



dah sampai ke destinasi - perahu layar resort.
bersusun parking...






5 beranak merenung pantai.
resort nih buat benteng kat kawasan pantai dia.
so ombak x kuat, air pon x dalam.








diaorang buat games petang tu.
game nyonyot tu, mr abah kena minum from botol susu.
seb baik aku tukang pegang botol je haha...


1 lagi game, pegang telur dengan dahi.
kami jalan macam pengantin konon x bg telur jatuh.
jalan x sampai separuh dah jatuh huhuhu...


lepas game, bagi budak2 berendam jap.






malam ada bbq.
tp sebab hp aku x dak bateri,
mmg x de la amik gambar.



pagi besok, breakfast sendiri2.
saje2 jalan, jumpa kedai tepi pantai nih.
makan sambil menghirup udara pantai pagi2.







bergambar sebelum bertolak balik.
geng poksu2...








geng moksu2...







sebelum balik tu, singgah turtle sanctuary.







otw tu carik jugak tempat makan yang boleh lunch ramai2.
tp banyak kedai yang tutup.
hari ahad susah jgk nak carik kedai makan.
last2 berenti makan kat gerai nasi lemak ayam pandan.
(lokasinya aku x pasti sbb aku lapor & mengantuk, apa pon x boleh cam fikiran melayang hihi...)
is.yraf tido, jadik aku makan dalam keta je.






sedap.
menyesal x suruh mr abah beli ayam pandan frozen.


next time boleh join lagi FD insyaAllah.