Thursday, August 28, 2014

Aidilfitri 2014 : "Open House"



syawal dah abis.
tapi citer raya x abis2 lagi hehe...
disebabkan x dapat nak buat open house kat rumah,
open house ofis pon kira boleh la kan haha...


tahun2 sebelum nih, biasanya kami buat jamuan raya potluck sesama sendiri je.
tp sebab tahun nih baru pindah ofis & jiran2 sekeliling nih x ramai sangat,
boleh la kita extend sikit invitation jamuan kat jiran2.
cuma order main menu je.
potluck yang lain2 tu buat sorang sikit pon ok je.


main menu yang diorder - nasi ayam.
sate tu fizah yang bawak.
siap bawak electric cooker panaskan kuah kacang.
walaupun sate x panas, kuah kacang dia menggelegak tau hehe...





ada laksa johor, spegeti belognese, lemang & rendang.
laksa johor mmg feveret.
siap ada tetamu yang dah balik ofis datang semula for 2nd serving.
gempak x gempak masakan kak radziah.


sebenarnya time aku snap gambar nih masa tengah siap2 hidang.
so semua makanan bertutup.
next table tu ada the very awaited kek keladi courtesy of yours truly.
don't play2 buat sendiri sampai x tido malam haha...
(acah je...aku order tp mmg sedap tau. x nyesal beli.
aku rasa total aku pernah order mau 10x kot hehe...)
ada chicken & sardine puff yang aku suka,
ada rojak buah yang aku suka jugak (ulang2 makan x hingat dunia) -
ada tembikai ada kek batik - semuanya from intan mak buyung yang sangat2 rajin.





the tetamus...termasuk ahli2 department sendiri.
giler balik rumah pecah perut macam nak muntah.






& yang ni jamuan raya for the whole university.
gerai kitaorang kena buat macaroni goreng & spegeti belognese.
ingat rajin ke nak masak for 300 orang.
so kumpul duit & order je hehe...


gerai kitaorg nih dapat 2nd place for "gerai paling mengikut tema".
hiasan x la selawa orang lain.
tp bertungkus lumus untuk siapkan hiasan ikut tema nih mmg kami all out.
mesti la happy bila menang kan?
berbaloi2...





rasanya this is the last raya entry for this year.
insyaAllah bertemu lagi tahun depan dengan izinNya...



Wednesday, August 27, 2014

Aidilfitri 2014 : Baraan




kalau ikutkan hati aku nih, mmg berkobar2 jugak nak buat open house sempena raya nih.
ye lah, sejak pindah nih (that was almost 2years ago kot) mana pernah buat makan2 pon.
tp tu lah...kudratnya masih belum kuat.
nampak mudah especially kalau makanan tu kita suh orang lain je masak.
x semudah tu.  banyak benda kena pikir.
& due to that, kita tangguh la dulu tp planning utk handle makan2 nih tetap dah bermain2 dalam kepala aku nih hehe...


last 2 weeks, tetiba azza create 1 wassap group baraan raya.
terkejut gak aku.
1st time aku jumpa azza nih, rasanya tahun 2004 kot.
masa tu aku kat uitm.
kan time tu aku angan-angan besar nak sambung buat masters.
interview dah lepas, belajar pon dah a few weeks jugak la...
boleh aku berenti sebab aku rasa x mampu nak belajar part-time.
sampai sekrg aku salute orang boleh belajar part-time.
rugi je aku.  kalau x, mesti sekrg ni aku dah jadik profesor huahuahua...


azza ni jugak la yang memperkenalkan aku dengan medium "alam maya" nih.
masa tu zaman fotopages.
dia ada fotopages, so dia suh aku create jugak.
mmg ramai la kenalan alam maya zaman tu.
ada yang masih lagi berhubung, jadik member rapat pon ada.
cuma fotopages tu je la dah x de.
aku x tutup lg fotopages aku tu.  cuma aku restrict dengan password.
pastu nama page pon aku x ingat, password lg la entah ke mana haha...


member2 alam maya ni la yang plan nak buat baraan.
mastermind dia si azza ni la.
x ramai pon, dalam 14 orang je pon...yang rapat2 sket dulu tu la.
mmg x nak buat open house, tp bila azza dah plan gitu.
& aku pon sabtu tu mcm x berapa nak bz.
aku offer la kat 10 orang untuk datang lepak2 makan kuih kat rumah aku sabtu tu.


alhamdulillah, 6 families turn up.
pulak tu walaupun x serentak, tp masing2 tunggu yang lain.
so lengkap 6 famili dalam rumah.
jarang handle orang dtg ramai2 serentak.
mr abah punya lah sebok takut makanan x cukup.
tp alhamdulillah...ngam2 soi.



the menu...
mee bandung (tqvm atok mak sbb tolong masakkan.  maklum le aku fail kalau masak2 dalam kuantiti yang banyak nih hehe...)
sate (order je tp nasik impit aku rebus sendiri)







terliur aku tengok mee bandung nih.
sedap tauuu...






the 1st family yang sampai.
ida + jiji.
boleh makan dengan aman sebab x de orang hehe...






then, azza & ita plak sampai.
diaorang konvoi from kajang.






dah macam taska rumah aku haha...





bapak2 yang sempat amik gambar sama2.




mr bad syok dok kat luar rumah je.
idea mr abah la tu siap bukak meja kat luar.





HL & caja.
all the way from pj.
aku pon x sangka HL & family datang.
sebab jauh.







last but not least, amik gambar ramai2.




alhamdulillah...tetamu datang membawa rezeki.
walaupun penat tapi seronok orang datang rumah kita.


tqvm frens for coming...
muah muahhh...
jangan serik singgah rumah aku lagi bila2 nanti.


Tuesday, August 26, 2014

Aidilfitri 2014 : Souvenir






got this yesterday.
at one of the university's event.
some people are so creative to think of this kind of souvenir.
products from coconut.
i'm yet to enjoy them.
mesti sedap sbb aku mmg suka biskut sagun kelapa tu.


Friday, August 8, 2014

Aidilfitri 2014 : Us



salam aidilfitri untuk semua...
wahhh...dah raya ke12 baru nak ucap selamat hari raya haha...


macam biasa, gambar x banyak.
ye lah, 11 tahun kawin masa bila la aku x beranak kecik kan?
ngan handbag betul, handbag "x betul", handbag dok statik, handbag berlari2, mana la nak menyempat capai camera.
bila malam br sempat tengok phone, tu diaaaa...berjela2 wasap massages. pengsan!


raya tahun ni patutnya turn beraya kat kampung mr abah.
tapi mr abah request balik kampung aku sebab dia ada hal nak settle kat kampung dia.
kena tunggu ofis bukak lepas raya.
so kalau balik kampung dia dulu, haruslah ofis x sempat bukak dah balik kampung aku pulak.
tapi aku rasa ok je balik kampung dia dulu sbb raya ke3 mesti ofis dah bukak.
ke belum bukak?
ehhh...malas la nak pikir.  benda dah lepas.
so beraya la kat kampung aku je.
bak kata atok mak "tiap2 tahun pon raya sini dulu" hahaha...
(i ols isteri mithali ya...ikut cakap suami huahuahua...)






nih la salah satu gambar masa 1st day raya yang macam jadik x jadik hehe...
kalau tengok gallery, x dak satu pon yang aku betul2 puas hati.
tapi boleh la drp x de...
bak kata one of my frens, kalau nak ok amik gambar kat studio.
yesza...itu mmg dah lama ku idam2kan.
tp x kuasa la kan pagi2 raya sebok ke studio pulak.
kalau balik kg aku, atok tu by 10am mesti dah kena gerak ke rumah sedara mara.
kalau balik kg mr abah, jauh jugak tu nak ke bandar carik kedai gambar.
so, tggu la 5 tahun akan datang ke, baru pikir balik idea nih haha...





sementara tunggu atok & atok mak for sesi bermaaf2an, macam2 aksi la kami.
si kecik tu nak suh dok diam kena umpan dgn hp.
tu la anak2 zaman moden nih hmmm...






2nd day raya, gerak balik kampung atok kat pengerang, johor.
balik pengerang mmg kena kluar awal sbb perjalanan jauh 3-4 jam.
hujan pulak pagi tu.
ala2 liat jugak la nak bangun pagi2.






3rd day raya, hujan mencurah2 jugak pagi tu.
raya ke3 nih mmg x g mana-mana.
tggu orang datang serbu rumah atok pulak.
tp tghr tu kluar gak kejap beraya rumah pak uda dkt2 situ je.
balik dari rumah pak uda, terus dok dapur sampai malam huahua...
sebenarnya x balik dr rumah uda lagi pon dah ada anak sedara atok yang call nak singgah.
yang x call main serbu je pon ada.
tp x kesah sbb mmg atok mak dah standby dah raya ke3 nih mmg orang dtg bertandang.


raya ke4 pagi2 dah balik kampung mr abah pulak.
this time around mmg teruk betul sbb x amik gambar langsung huhu...


settle dah raya kat kampung.
raya thn ni la mr abah dapat cuti panjang sikit.
kalau x, merasa la aku beraya raya pertama je.


& now sebok pulak dengan undangan open house.
terasa jugak nak buat makan2 nih.
tp tu la...bila banyak sgt orang invite, mmg erkkk...
terpikir kat mana pulak nak sumbat open house sendiri.
akhirnya...x dak la open house (haha...alasan sangat kan...)