Tuesday, September 23, 2014

Hari Sukan Kafa



7.9.2014 - sukan sekolah kafa.
ada my fren kata, "eh...kafa pon ada sukan ke?"
hehehe...aku pon terkejut dulu.
tp aku rasa, sbb kafa ni bersekali dengan tadika,
so untuk meramai & memeriahkan majlis, 
kafa pon join sekali.
sukannya pon lebih kpd sukaneka je.
saje2 seronok.



the day started with senamrobik.
simple2 je untuk budak2.
budak2 tadika je yg excited, follow steps.
yang anak2 kafa nih, buat hal sendiri je kat belakang huhu...








budak 2 orang nih.
ada masa baik, banyak masa lagi suka bergaduh.
kalau kat rumah tu, diaorang dok sebilik.
tutup pintu.
mula2 senyap, main sama2.
lama2 nanti mula la bergaduh, menjerit, menangis.
adoiii laaaa...
(tp aku dulu ngan along camtu jugak kecik2 hehe...)







budak kecik nih pulak,
sebok nak ikut abang.
berlari atas padang tetiba abang hilang tah ke mana.
dok statik situ, pusing kiri kanan.
pastu meraung hahahaha....





farah masuk acara gelecek bola nih.
huahuahua...tensen mak ngko nak oiiii...
dia x reti sangat.
tendang2 bola, dah bola pegi jauh sikit, dia amik guna tangan.
plak tu acara nih team dia dapat emas.
disqualified nak oiiii...
kesian orang lain yang gelecek bola beria2.






irfan pulak masuk acara lari skipping nih.
ni pon jenis x reti jugak.
ye lah kan...tengok la badan irfan tu.
bukan sekenit2 orang tu nak lari & at the same time, skipping skali.
mama x sanggup nak tengok hehe...







2nd acara, farah masuk lompat katak.
hmmm...boleh laaaa...







irfan pulak - bawak bola dalam sudu.
tu gambar masa bola dia jatuh.
tp acara nih ok sket la dr skipping tadi hehe...






ada acara untuk parents jugak.
mr abah berminat pulak nak masuk acara dokong anak nih.
tp syaratnya kena dokong anak yang bersekolah kat situ.
kalau anak tadika, kira ok la kan sbb ringan sikit.
dah kalau mr abah nak masuk, terpaksa lah dokong farah.


dah kata dah!
yg menang tu mmg bapak yang anak dia sek tadika.
senang je tengok dia gendong je anak dia.
farah tu boleh tahan gak beratnya kalau dokong berlari.
tp yang penting, bukan tercorot walaupun sipi2 nak corot haha...







finally, the kids dengan medal masing2.






event ni pon abis tengahari.
balik rumah, tapau lunch, makan, solat & zzzzz.



Friday, September 19, 2014

JJCM_6 2014




jjcm masa balik bp last week.
misi sebenarnya nak makan kacang pool.
aku baru je tau kat bp ada 1 cawangan kacang pool haji yang femes kat larkin tu.
lama dah mengidam nak makan kacang pool.
orang johor x penah makan kacang pool?
aku lah tuuuu huahuahua...


sadisnya, tutup la pulak kedai tu.
dah sampai kat bandar bp tu, round2 la pulak carik port makan menarik.
lalu depan warung cendol nih yang mmg padat ngan orang.
maknanya sedap la kan hehe...
jom singgah...






sorang semangkuk cendol campur (RM2 semangkuk).
mangkuk quite besar jugak.
ingatkan budak2 minum x abis.
rupanya licin...








kat atas meja tu dia letak sepinggan bihun goreng.
sempoi je. portion kecik.
nampak orang meja sebelah makan berbungkus2.
kecek sikit bihun isyraf.
sedap especially sambal dia tu manis2 sket.
kat bp nih masa aku kecik2 dulu biasa dah jumpa bihun or mee goreng yang dibungkus kecik2 dalam daun pisang nih.
just nice la kalau setakat nak makan sikit2.
lama dah x jumpa orang jual stail gini.
rupanya masih belum pupus...







kalau teringin nak makan cendol + bihun portion kecik yang wallaaa,
boleh la singgah...


BP Cendol Pak O
Berhadapan dengan bus stand (baru) BP


next day tu usaha lagi pegi kedai kacang pool tu.
hampa lagi sebab tutup jugak.
x tau la sama ada dah bankrap ke apa.


then tetiba ada geng group warikh update pasal kedai kacang pool baru bukak kat nilai.
dekat uptown nilai katanya.
& tetiba mr abah dgn baik hatinya telah menapaukan kacang pool ittew...







berbunga2 hati tengok kacang pool.
tapi sedikit hampa sebab dia bungkus dalam plastik ikat penuh.
aku rasa la kan,
patutnya buh dalam bekas.
x de la telur dia tu bercampur ngan kacang sampai x nampak rupa dah huhu...


ok x pe. kita rasa dulu lah.
huhuhu...hampa lagi bila makan secubit pon aku x leh nak terima rasa dia.
kacang pool x ori ni kot.
aku rasa macam terlebih rempah kacang dia tu.
tp aku pon x penah makan kacang pool.
so x boleh nak judge camne rasa sebenar dia.


makanya...misi mencari kacang pool masih diteruskan!!!


oohhh...sape2 pegi bp & x sempat pegi jb (tempat asal kacang pool dilahirkan),
lokasi cawangan kacang pool haji larkin kat bp adalah di :


Benteng BP (selang 3-4 kedai dari the femes Md Shah Baryani BP)


Happy Eating U Ols!!!






Wednesday, September 17, 2014

WW#3 2014







di kampung istana, batu pahat.
lokasi istana sultan johor.



#anakjohor #uniknegeriku #anakanakteruja





Monday, September 8, 2014

Sarapan Sate




hari ni pagi2 lagi dah makan sate...
sate tulang!








x penah lagi rasa sate tulang nih.
mr abah order dari kawan dia.
x pasti the exact area beli kat mana.
tp mr abah kata kat area2 jelebu.


not bad la rasa dia.
rempah ratus semua mmg secukup rasa.
kalau nak makan camtu je tanpa kuah kacang pon dah ok sangat2.


mr abah beli jugak sate ayam sikit.






yang x menariknya, mr abah dapat sate nih dah malam.
kami pon dah tido.
letak dlm peti ais.
pagi tadi panaskan so dia keras sikit huhu...
sate ni kalau makan panas2 yang baru bakar, baru lah menjilat jari.


kuah kacang dia not bad.
kalau tengok rupa dia pon, menarik.
cuma sate ni mahal sket la.
secucuk dalam seringgit jugak harganya.







tadi makan 6 cucuk kot.
kenyang terus x yah makan benda lain pagi tadi.
petang nanti sambung makan lagi hehe...



Wednesday, September 3, 2014

JJCM_5 2014



lama kan x cerita pasal jjcm?
kali nih aku citer pasal breakfast pulak.
tempat nih dah 2nd time aku pegi.
kali ke2 nih baru nak cerita sbb yang 1st hari tu amik feel dulu hehe...


kedai ni x de nama.
mr abah panggil "kedai bawah pokok manggis".
serius, mmg bawah pokok manggis.
masa kami tengah tunggu food ada sebijik manggis jatuh.
seb baik x jatuh atas kepala hehe...


cer tengok deretan kereta yang parking?
abang2 bomba dengan kereta bomba pon singgah tau.
so kalau datang tu, bertabahlah carik tempat duduk.
(tapi tempat duduk dia banyak, x perlu tunggu lama pon).
& bertabah lah jugak tunggu makanan.







aku order nasi goreng biasa.
kat sini mmg specialty dia goreng2.
jarang kan kalau breakfast pagi dapat makan makanan goreng panas2?
tapi nasi goreng aku nih ada sedikit tawar.
mungkin abang tukang masak nih terlupa taruk garam kot hehe...







ini lah abang tukang masaknya.
x menang tangan aku tengok sbb ramai orang.
yang sebelah dia tu abang kue tiow.
dia cuma goreng kue tiow je.





mr abah order char kue tiow.
not bad, sedap.






kue tiow goreng izryn ni pon sedap.
highly recommended la kalau ada sesiapa yang nak makan kat sini.






selain goreng2, boleh jugak order roti canai.
farah & isyraf share roti boom.
sebelum ni, aku penah order roti tampal.
rasa not bad, roti mmg lembut gils.
tapi aku x minat plak dia buat roti tampal tu telur dia macam telur dadar siap lada bagai.
lupa plak nak rasa roti boom farah.
ramai jugak orang order roti canai.
so, mesti sedap jugak la aku rasa.


 


ok...kalau ada sesiapa yang nak singgah makan kat sini,
sori aku x leh bagi nama kedai sbb mmg x de nama.
tapi lokasinya betul2 tepi jalan menuju ke mantin dari pajam.
berdepan dengan simpang ke kampung gebok.
kedainya dalam kawasan rumah yang berpagar.
boleh parking kat dalam kawasan tu.
ramai jugak yang parking kat tepi jalan tu je.
so kalau nampak kereta berderet tu, situ la tempatnya.


selamat menjamu selera...