Wednesday, November 5, 2014

Jalan-Jalan Cherating 2014



starting this year, adik beradik mr abah start buat tabung family.
for a start, sebulan simpan rm20.
& end of the year, boleh pegi bercuti ramai2.

disebabkan semua x nak pegi bercuti time cuti sekolah,
& mak njang plak dijangka bersalin end of november, 
so, percutian kami dipercepatkan ke 18 & 19.10.2014 yang lepas.
pasrah je lah pegi bercuti sebelum budak2 abis exam hehe...

semua x nak bercuti jauh2.
end up bercuti ke cherating je la kami.
x jauh untuk orang pahang, tp untuk org n9 macam kami nih,
hmmmm...jauh jugak la.


kami stay kat cherating inn beach view.
mak lang dapat booking chalet yang betul2 depan laut.
menarik jugak la sbb bukak2 pintu terus nampak laut terbentang luas.


ni pemandangan masa kami sampai tengahari tu.
air tengah surut.
time ni budak2 semua dah x sabar nak main kat tepi pantai.







macam biasa la, gambar x banyak huhu...
kami bertolak awal. kul 7am dari nilai & sampai cherating dalam pukul 11+-.
mr abah zass terus ke kemaman.
since mr abah x breakfast pagi tu, so kami lunch awal.
aku yang makan banyak time breakfast pon dah lapar time tu hehe...
ada 1 kedai makan tepi sungai kat area masjid geliga tu yang mr abah suka.
kami makan kat situ.


& pastu tapau sata kat kedai aziz satar.
yg ni memang aku gugel.
ramai yang bagi review bagus pasal kedai ni.
sata dia pedas sikit tp aku suka je.


sampai2 kat chalet, rupanya mak ngah & mak lang bawak macam2 lauk mentah.
udang sotong ikan ayam telur semua ada.
tengahari tu diaorang masak rupanya.
sempoi je masak nasik putih & ayam goreng.
tp aku dah kenyang huhu...


alhamdulillah, cuaca elok je.
jadik dapatlah budak2 main air petang tu.
aku, cam biasa la. malas nak basahkan diri.
sebenarnya x minat sangat nak mandi air laut sbb berpasir hehe...


pukul 6pm start nyalakan api for bbq.
lps maghrib terus makan.
aku kalau bbq, x payah makan nasik pon x pe.
ratah ayam sotong ikan, dah kenyang.


malam tu jugak buat sambutan bday for oct kids & mak kids.
kek aiskrim nyum2...wpon eskem dia sikit cair.
peti ais tu x ok sangat kot.








pagi besoknya, bagi can lagi budak2 main air.
tengok si isyraf tu.
ye ye je dia main sorang2 kat tepi tu.
tempat ni pasir dia landai.
so mr abah kata x yah risau.
tp aku nih, mana boleh kan?
terjerit2 suh isyraf jangan pegi jauh2 huhu...







sebenarnya, ada game jugak pagi tu.
mr abah x bagi sangat budak2 main air sangat sebelum game tu.
jadiknya masing-masing main pasir je la.






siap bawak nasik goreng makan tepi pantai lagi...






check out pukul 1130am & terus ke kemaman lagi.
makan kat kedai aziz satar lagi hehe...
order air kelapa, sata, kopok lekor, pais...
hmmmm...kenyang x payah makan nasik lagi dah.





berakhirlah percutian singkat family belah mr abah.
seronok mmg seronok walaupun x brp nak puas sebab kejap sangat.
cer tengok semua orang pakai tshirt merah kan?
mak lang siap order tshirt family tu untuk semua orang.
last minute plan tp sempat lagi order. caya lah!!


planning for next year pulak nih.
aku follow je mana2.
cherating ni suggestion mr abah as abang long.
so next year x tau la mana pulak.


ohh yeee...for those yang berminat ngan chalet tempat kami bermalam nih,
my review....

ok la.
ada tv, ada peti ais, ada dapur, ada cerek air, ada aircond.
tp x de kipas, x de water heater.
yang best kalau dapat booking awal macam kami,
dapatla chalet yang betul2 mengadap laut.




No comments: