Monday, July 27, 2015

Raya 2015 Part II



dah raya ke8 baru kami berkesempatan untuk balik johor pulak.






the kids dah ready nak balik kampung.
kecuali si is.yraf tu yang memang pandai sangat pilih baju sendiri sekarang ni & tukar baju sendiri ikut suka2 dia je bila2 masa pon.
stress mak ko tetiba bangun tido dah tukar baju lain walaupun belum mandi.
pastu tukar lagi baju x sampai setengah jam.
berlonggok baju dia dalam bakul baju kotor walaupun baru je pakai huhuhu...


jubah fa.rah & iz.ryn tu aku beli tanpa bawak diaorang.
stress jugak sebab baju tu senteng.
tu la ingatkan anak kecik lagi.  rupanya masing2 dah tinggi melangit.


balik johor, dapat la merasa sambal goreng atok mak yang memang jadi menu wajib di pagi raya.
biar la x de rendang or ayam masak merah bagai.
yang penting sambal goreng kena ada.
sambal goreng jawa yang aku selalu jumpa ada tempe, suun, tauhu, sayur2 camtu je.
tapi atok mak punya lain sket sebab ada perut & udang.
(sebenarnya nak amik gambar hr tu, tp dah nak makan sangat malas pulak nak amik tepon)


atok mak frozenkan je sambal goreng tu.
bila kami sampai petang tu, memang dia siap defrost sambal goreng, rendang daging & serunding.
makan ngan nasi putih pon sedap je walaupun dah x de ketupat huhu...
ketupat kalau hari raya spesel sket sebab guna ketupat daun kelapa.
kalau hari biasa nasi impit selalunya guna yang instant je.



syawal 9




ready nak beraya ke kluang.
ni pon rutin 1st day raya selalunya.  visit2 makcik2 aku (kakak & adik atok) sekali ngan atok & atok mak.
kami balik lambat tahun nih.  so kena la pegi sendiri je.





the kids kat rumah tok busu.
amboiii...buat macam rumah sendiri hehe...
bising tok busu sebab kami x call dulu sebelum datang.
dah kena dok lama sebab tok busu insist jugak suh tunggu dia masak mee.
dah tengahari katanya...kena makan dulu.






bila sampai rumah tok yah, budak ni dah x tahan ngantuk.
tido sementara mr abah dok kait buah rambutan.
syok rumah tok yah ada pokok rambutan.
banyak tapi x de orang nak panjat or kait.
mr abah pon x larat sangat nak kait banyak2.  dapat la jugak 3 plastik.


lepas ke rumah tok yah, kami ke rumah tok su kat parit raja.
& last sekali ke rumah pak uda di batu pahat.
sampai rumah dah pukul 630 petang.


syawal 10




ready nak balik nilai dah huhu...
kejap je beraya kat johor.
nak buat camne kan...


balik tu sempat la beraya rumah geng warikh sorang.
ada konvoi raya geng warikh.  sempat ikut 1 rumah ni je la.
pastu rumah jiran yang buat makan2 bday anak dia.
630 petang jugak la kami sampai rumah.


penat tapi seronok menziarah sedara & kawan2.


1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)