Friday, September 11, 2015

#4 : Asthma




info googled :

Early warning signs of an asthma attack may include:
  • Frequent cough, especially at night
  • Reduced peak flow meter readings
  • Losing your breath easily or shortness of breath
  • Feeling very tired or weak when exercising
  • Wheezing or coughing during or after exercise (exercise-induced asthma)
  • Feeling tired, easily upset, grouchy, or moody
  • Decreases or changes in lung function as measured on a peak flow meter
  • Signs of a cold or allergies (sneezingrunny nose, cough, nasal congestion, sore throat, and headache)
  • Trouble sleeping with nighttime asthma

is.yraf ni memang ada sejarah asthma sejak kecil.
tapi x teruk la.
sekali sekala je kena attack.
pernah sebelum ni refer dia ke pediatrician.
masa tu rasanya dia batuk yang x baik2 bersekali ngan selsema.
memang doc prescribed singulair kat is.yraf.
& katanya...everytime dia batuk memang perlu amik singulair ni.
kalau x, memang susah nak baik.


untuk kali ni, dah lama jugak is.yraf batuk.
kami x pegi pon ke pediatrician.
cuma pegi kat klinik biasa dekat ngan rumah je.
kena neb, pastu doc bagi ventolin.
sampai la ventolin abis, batuk x jugak baik2 huhuhu...


last 2 weeks, kami bawak la is.yraf ke klinik lain pulak.
memang nampak is.yraf macam semput jugak.
tapi dia still aktif macam biasa.
kebetulan waktu tu memang ramai orang kat klinik.
lama jugak kami tunggu giliran.
sampai is.yraf mengamuk2, muntah bagai (sabo je la mak kau nihhh syapp oiii...).
masuk je jumpa doc, terus kena warning apesal x potong queue?
eh...mana la aku tau.
memang ler anak aku semput, tapi x nampak plak kritikalnya sampai nak potong queue.
seriau plak aku doc warning gitu.


ok, terus je doc suh g emergency amik neb.
after neb, katanya memang x ok jugak.  masih wheezing.
dah kena injection plak.
x penah plak sebelum ni kena injection sebab asthma.
takut gak aku.
doc kata, kalau injection ni cepat sket tindak balas dia.  dah neb x jalan kan?
ok lah.  risau jugak aku asthma is.yraf ni teruk sangat plak kali nih.
abang ir.fan x membantu kot.  sebab malam2 asik ler nak berekon dalam bilik tu huhu...




is.yraf lepas kena cucuk sementara tunggu doc.
x nak berenggang ngan mr abah.



is.yraf ni sebenarnya x penah kena cucuk.
so reaksi dia masa kena cucuk tu, adoii haiii...
plak tu masa mula2 cucuk kat tangan kiri tu boleh plak salah cucuk smpi bengkak.
dah tukar tangan kanan pulak.
memang meraung la kan?
nak cucuk mula2 tu dia x tau pon nak kena cucuk.
relaks je la.
skali dah salah cucuk.  hmmmm...siap kena balut ngan kain, sampai 3 orang pegang dia, tetap kuat jugak dia meronta.


alhamdulillah...lepas cucuk, wheezing dah ok.
cuma tinggal selsema je.
bawak la bekal singulair, ventolin & antibiotics balik rumah.


& after 2 weeks, alhamdulillah...dah ok.
walaupun batuk ada lagi sikit2, tp banyak dah berkurang.
agak susah sket la nak control ekon sebab abang ir.fan tu malam2 pon nak berekon bagai huhuhu...


No comments: