Friday, April 29, 2016

Puff Paratha



main masak2 lagi hehe...
aku kalau masak memang pikir yang senang2 je.  dengan si kecik kenot yang dok mengekor tarik seluar aku ke hulu ke hilir, memang x la aku nak masak yang remeh2.  yang penting, ada benda untuk dimakan especially on sunday, bila mr abah keja & anak2 pulak setiap 5 minit carik makanan kat dapur...pengsan mak ko!!


1st time aku try buat puff nih.  kebetulan masa pegi beli barang hr tu, terpandang paratha jenama kawan nih.  hmmmm...idea2...pastu sambar daging cincang sepeket.  sebenarnya, senang je buat puff nih.  member2 buat sebelum nih, sedapnyaaaa...tp x penah plak terasa nak buat sendiri.  so, kali nih meh kita try.  senang saje...




pastri paratha tu kena kuarkan dulu supaya x keras.  pastu potong kepada 4 bahagian.

oh lupaaa...untuk inti dia aku buat yang paling simple.  bawang merah & bawang putih dipotong dadu & tumis hingga kekuningan.  masukkan blackpepper sauce secukup rasa, sebanyak mana yang disukai.  masukkan daging cincang & kentang.  masukkan air & biar sampai empuk & air kering.  perasakan dengan garam.  biar sejuk & tapis air & minyak supaya x berair bila kita letak kat pastri nanti.




letak inti daging tadi pada 1 bahagian pastri.  mozarella aku ada extra hr tu, aku tabur atas inti sikit.  amik 1 bahagian lagi pastri & letak atas inti nih.  reason kenapa aku buat inti ni plain je sebab nak letak cheese tu la.  sedap jugak kalau buat inti macam karipap, letak kari sikit.  tp takut plak x sesuai ngan cheese.  tu aku buat plain je.



sebelum bakar...


taraaaa...hasil kejadian


dapat 6 ketul je.  sorang satu haha...sebok semua suh buat lagi sebab sedap.  siap kata, "boleh jual kat sekolah nih mama"...hahaha...nak buat untuk makan sendiri nih pon gigih mak ko buat nak oiiii...x payah la jual.


verdict :  anak2 suka.  boleh buat lagi pasni.  yeayyyy!!!


 



Thursday, April 14, 2016

Kerenah No3






adoiiii...budak ini...dalam 2 minggu nih, setiap pagi nak gi sekolah menangis.  plak tu...sebab nangis tu tak hagak2.  letih mak kau nak oiiii...hari2 mengadap orang nangis.


nape nangis?...sebab saya nak 5 ringgit (selalu aku bagi 4 ringgit je...2 hari nih dia nak 5 ringgit plak...kalau mr abah tau, mau kena nih...mama yang kena bukan anaknya sebab mama ikut sangat cakap anak.  abis tu??? malas aku nak tension pagi2.  nahhh...amik ko 5 ringgit).

nape nangis?...sebab cikgu matematik garang (wahhhh...abis apa yang mak ko boleh buat nak oiiiiii)

nape nangis?...sebab kakak x nak tolong bawak turun baju (adoiiii...tu pun nak menangis.  yang si kakak pon, lagi mau sakat adik)


masa tunggu van sekolah plak, dengar suara bersuka ria 3 beradik kat bawah.  tup2 van sampai, menangis lagi.


mr abah kata...biar je lah.  hmmmm...semudah abc.  aku jugak yang letih pagi2 mengadap orang nangis.  len kali nak nangis jangan tunjuk kat mama ye.  aku bukan boleh tengok sikit2 nangis sikit2 nangis nih.  mula la mulut nak bebel je nih.  bila bebel, makin deras plak air mata.  pastu aku yang tension.  ishhh...

 

Wednesday, April 13, 2016

Keropok Berlingkar



Keropok lekor atau keropok batang merupakan sejenis makanan tradisional pantai timur Semenanjung Malaysia, khususnya di Terengganu yang terkenal. Perkataan "Lekor" bermaksud "Lingkar" dalam bahasa Melayu Terengganu yang menggantikan ejaan "ar" kepada "or" di akhir suku kata. Oleh itu maksud Keropok Lekor ialah Keropok yang berlingkar. Keropok diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit garam. Terdapat juga keropok yang dicampurkan dengan tepung kanji. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali, sebelum direbus didalam air panas.

sumber : wikipedia 


ohhh...keropok yang berlingkar ke hehe...


aku bukan orang pantai timur...terengganu tu kalau bukan sebab follow mr abah pegi kenduri kawin kawan2 dia kat sana, memang x la aku jejak.  kelantan...x penah jejak pon seumur hidup.  tapi, kopok berlingkar nih...memang my favourite!


asal abis je stok kopok lekor, aku akan mintak mr abah suh kawan dia yang balik terengganu tolong oderkan.  selalunya, mmg x putus la stok kopok...kalau putus pon, kejap...pastu oder lagi.  anak2 pon suka.


hari tu rasa nak makan kopok lekor.  tapi, anak2 especially si is.yraf tu batuk teruk.  dia memang hantu kopok.  kang makan kopok, ngan minyak2nya lagi bertambah2 pulak batuknya.  nak x nak terpaksa la aku bakar je kopok tanpa minyak atas pan. (sekali tu, dia x makan pon kopok huahuahua)




   

x sedap haha...bukan la x sedap tp dia ada rasa macam hangus2 gitu.  lagi sedap kalau goreng.


teringat dulu masa kat u.um.  ada member nih orang terengganu.  kalau balik cuti je, aku selalu sampai dulu kat hostel sebab bas dr johor sebelum subuh dah sampai.  masing2 tunggu member dr terengganu nih sampai & bawak kopok lekor.  ramai2 menjamu kopok lekor rebus tu.  memang sedap giler.  tu kadang2 aku x goreng kopok lekor.  aku rebus je.  sedap jugak.  paling penting sos dia tu.  kalau sos sedap, lagi la makan x berenti.


member terengganu tu, niza/ wan namanya.  tah di mana la sekarang dah lost contact huhu...

   
 

Tuesday, April 12, 2016

Lipat Kain




terbaca update OHBULAN! kat facebook hari tu.

7 tips untuk orang yang malas lipat kain (terasa aku, tp aku x malas...x de masa je nak lipat kain...alasan sangatttt...nmpk benor malasnya hehe...)


  https://scontent-kul1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12974460_1300022676677803_9218649595808184163_n.jpg?oh=995e4e00b6fcedf4544fc6768daeafa2&oe=57B165C6

dulu2 masa duduk rumah setingkat, memang biasa sangat lipat kain sambil tgk tv.  tapi bila dah dok rumah 2 tingkat nih, x koser plak aku nak hangkut baju turun naik tangga huhu...


 

ohhh...ini memang buat nih...sebab ni relate ngan No 3 haha...

                 

ni kena tanya mr abah.  aku x beli bakul...dia yang suh wujudkan bakul nih.  haippp...marah dia x percaya bini dia x malas huahuahua...







ok...yang ni betul.  bila ada kain yang x diletak dalam bakul, tp diletak je atas sofa...memang yang tu aku lipat dulu...tension tgk baju dok berlonggok atas sofa...padehai yang berlonggok dalam bakul lagi banyak haha...


         

hmmm...rasa mengantuk mangatasi segalanya...


 

aku ada stail lipat aku sendiri.  so, bila anak2 lipat...memang x memenuhi piawaian aku, aku bukak & lipat balik.  so, baik x yah laaaa...

 
 

kem salammmm...hahaha...


apa2 pon...tips nih memang buat aku tersenyum.  & yang paling penting lepas baca tips nih, berkobar2 semangat melipat kain sampai licin haha...aku pulak teruja tengok kerajinan diri sendiri.  kosong bakul setelah berminggu2 x penah kosong!

 

Monday, April 11, 2016

Makaroni Bakar



sebelum...

selepas...


seloyang besar nih...sekali makan je terus licin hehe...
memang favourite the kids nih...sekali sekala aku buat la untuk diaorang...bukan susah pon.
cuma kali nih, aku ada tambah meatballs (keras la pulak meatball aku tu...salah teknik kah?!! aku bakar dulu atas pan, pastu baru masukkan kat celah2 pasta tu sebelum bakar) & mozarella cheese (sebelum nih aku beli je cheese biasa tu, patah2kan je.  ni konon nak kelainan sikit la...pegi giant beli2 barang, dah masuk keta...alamakkk...mozarella lupa beli.  sanggup tu turun balik semata2 beli cheese.  gigih mak ko nakkk hahaha...).


verdict - teroverbaked kot...sebab sedikit kering.  aku suka basah2.  ok, next time cuba lagi!

(x de resepi sebab resepi makaroni bakar nih bersepah kalau gugel.  aku pon gugel je nih sebenarnya hehe...)


 

Saturday, April 9, 2016

Quotes


 
 
 




true indeed...


sebab tu aku berbelah bahagi & resah gelisah kalau perlu balik lambat sebab akan berpikir...budak2 nak makan apa malam nih?  makan lambat kang, budak2 dah lapar...penat plak tu...homework pulak banyak...nak kemas beg untuk besok lagi...


sebab tu aku x bawak balik notebook ke rumah.  sebab...bila bawak balik, kat situ lah notebook tu dok situ dr hr jumaat sampai la isnin pagi aku nak gi keja.  tu pun, nasib x baik...lupa nak bawak notebook gi ofis hehe...so, sekarang nih...walaupun kepala dok pikir keja...bawak balik notebook/ keja during weekends is a NO NO...


sebab tu...aku x jadik bos huahuahua...

 

Friday, April 8, 2016

Pantai Rompin



hari tu balik rompin kejap sebelum balik johor.  mak tok x sihat...x nak makan, pening kepala, nangis2, dok terbaring je.


mak tok dok kat rumah Pak Chik kat rompin.  rumah depan pantai rompin.  petang2 carik goreng pisang kat pantai sambil2 lepak tepi pantai.  angin kuat, merasa la pasir masuk mata huhu...


 



x de keja...jom wefie!!  sy.irah kalau on camera depan muka dia, memang automatically dia akan senyum posing. 

main pasir je la ye...mama malas nak berkesah ke baju yang basah & berpasir2...so x yah gi kat air...main pasir yang kering je haha...(teruk betul mak nih...)


alhamdulillah...mak tok dah makin sihat.  walaupun masih x berapa ada selera nak makan katanya...tp x de la dok terbaring pening kepala.  semoga mak tok terus sihat insyaAllah...

 


Thursday, April 7, 2016

Cuti Sekolah : Kellie's Castle



haha...giler lama update pasal cuti sekolah.


sebenarnya, x plan pon nak singgah kellie's castle nih, walaupon penah terdetik jgk nak singgah sebelum nih bila nampak member2 post gambar2 pasal tempat nih.  sekali tu, otw balik dari seri manjung tu, lalu pulak depan castle nih.  beria2 ir.fan nak singgah.  kalau ikut, dia patutnya ada trip kembara sejarah ke kellie's castle & gua tempurung 9 april hari tu.  siap dah beli dah lampu yang letak kat kepala tu.  tetiba postpone pulak trip tu sebab el nino nih kan, x leh buat outdoor activities.  seb baik dah pegi kellie's castle hari tu.  konon2 dia nak tunjuk la kat kawan2 dia yg dia dah penah pegi hehe...padehai bukannya ada apa pon.


kebetulan, yang lain semuanya tido.  ngan sy.irah semua tido.  jadiknya, aku ngan ir.fan je la yang tour castle tu dalam panas terik huhu...(serius...rasanya sampai kat sini dalam kul 12.30pm...memang giler panas)






balkoni berhantu katanya...takut!!  pergi ngan ir.fan yang penakut, nak pegi kat hujung2, masuk bilik yang x de orang lain...semua dia x nak.  dah aku pon jadi penakut jugak huahuahua... 

     


merasa la lepas gambar ir.fan, gambar aku...pastu kami lagi haha...

 
masuk keta, fa.rah bising sebab x kejut dia.  lain kali la kita pegi lagi ye (walaupun aku malas dah nak pegi sebenarnya).  ir.fan bodek adik2...dapat la sorang satu key-chain kellie's castle.  ngan si is.yraf pon dapat satu hehe...suka dia main tukar2 ngan kakak2 & abg.  aku kata, sapa paling kecik kat rumah nih, dia lah "RAJA"...kena follow je apa yang raja nak & suruh untuk mengelakkan raja "murka"buat masa nih, is.yraf la raja tu sebab sy.irah kecik lagi x pandai nak demand.  kalau is.yraf menjerit menangis tu, maknanya ada la yang x ikut cakap raja.  hebat x teori aku?!! hahaha...teori la sangattt..ada je yang "geram" ngan is.yraf tu.  memang x la nak ikut cakap dia 100%.  ada masanya "rakyat" pon naik hangin jugak hehe...

 
 

Wednesday, April 6, 2016

Cuti Sekolah : Pulau Pangkor Part 2



sambungan Cuti Sekolah : Pulau Pangkor Part 1


3rd pit stop...Fu Lin Kong Temple (kalau x silap hehe...)
kalau ikut aku, memang malas ler nak panjat2 tangga kat atas.
cukup la berlegar2 kat kolam bawah tu yang ada ikan.
tapi budak2 yang x tau penat, berlari semua naik atas...ngan mr abah skali.
menapak jugak la aku selow2 huhu...


pegi kedai satay ikan ni pon sebok nak amik gambar kan haha...
masa ni x ramai orang, so ok la.  x de la nampak jakun sangat.
best dapat beli ikan bilis kat sini.  goreng rangup je ikan bilis tu.  mesti fresh.
menyesal plak beli sikit.


the one & only gambar kat pantai teluk nipah.
dah la ada satu je, gelap plak tu haha...sebenarnya malas nak stop kat pantai.
tapi pakcik van kata, ni tempat femes nih. kena berenti walaupun kejap.

dia bagi kami 15 minit je dok sini.  ok...beli apam balik, makan tepi pantai.


lepak tepi pantai sampai kul 7pm, kami terus ke jeti.  sampai jeti dalam kul 715pm.  terima kasih ya pakcik van...bawak van secara berhemah di jalan yang sempit turun naik bukit. sempat la naik last boat kul 730pm.  sebenarnya, last boat pukul 10pm x silap aku.  tapi, lepas pukul 730pm, ada charge tambahan.  rasanya kena tambah RM6 camtu untuk dewasa.  ok je kalau nak balik malam.  tapi, macam x de pape je kat pangkor tu.  karang dah gelap, susah pulak kan?



posing masa beratur naik bot & lepas sampai marina island.
penat!!


walaupun sekejapan saje kat pangkor, tapi bila tengok anak2 semua happy dapat naik bot, dapat round2 pangkor...alhamdulillah syukur!!  budak kecik tu pon ok je aku tengok.  yang penat, abahnya la...dokong ke sana sini.



Tuesday, April 5, 2016

Agresif



semalam petang, masa amik is.yraf from skul, ada la sorang mak ni kat depan pintu tadika tengah borak2 ngan tecer.  aku x amik port sangat, terus je naik tangga ke tingkat atas.  day care is.yraf kat bahagian atas.  yang kat bawah tu, tadika dia.


sekali tu, masa turun bawah & is.yraf nak carik kasut dia...mak tadi tu boleh pulak tengok aku & cerita masalah dia.


mak : cuba tengok budak nih (sambil tunjuk botol air anak dia).  dia masukkan abuk2, kertas dalam botol air anak saya nih.

aku : (erkkk...blur.  x tau nak react.  dia ni cerita pasal anak aku ke? x semena2 kan...harus ler aku terkejut)

mak : saya nak tunggu mak budak nih amik anak dia.  anak dia nih, hari tu tolak anak saya. ni, hari ni dia masukkan pulak macam2 dalam botol air anak saya.  dah la anak saya ni ada masalah paru2.  dia x sempat nak minum pon air nih.  tah apa la yang dia x puas hati ngan anak saya.

aku  : berapa tahun ya?

mak : 5 tahun.

aku  : mungkin kecik lagi kot.  budak2 x berapa nak tau apa2 (eh...reacting macam orang tu komplen anak aku pulak ahakss...)

mak : eh, x de la.  memang dia suka buat orang.  dulu, ada anak jiran tu dia buat camni jugak.  anak jiran tu pindah sekolah belah pagi pulak.  ni, dia tukar buat anak saya pulak.

aku  : (tersenyum kelat...serius, x tau nak buat apa).


hmmm...kalau aku berada di tempat mak budak yang diadu tu, x tau la aku nak jawab apa kat mak yang mengadu tu.  aku terpikir jugak kalau lah budak tu ialah is.yraf, apa la tindakan aku agaknya.  is.yraf ni quite agresif jugak.  x suka berkongsi barang tapi kalau kita mintak baik2 dia bagi.  suka express something in his own way, which is agak ganas jugak la macam angkat kaki nak tendang orang.  adoiiii...nak kata salah didikan? mana pernah aku main tendang2 nih.  tapi, bila dia sayang macam dia sayang sy.irah tu, sy.irah buat la apa pon kat dia, dia redha je.


mungkin benar jugak apa yang aku baca di internet nih...

When to seek help with child development
See your GP if you have any concerns or notice that your child has any of the following issues at 5-6 years. 
Communicating and understanding
Your child:
  • is difficult to understand when he talks or isn’t speaking in full sentences
  • has trouble following simple directions like ‘Please put your pyjamas on your bed after you’ve put your clothes on’.
Behaviour and play
Your child:
  • uses lots of inappropriate or challenging behaviour – for example, has a tantrum whenever she doesn’t get her own way
  • shows no interest in letters or trying to write her own name
  • is very withdrawn, worried or depressed or gets very upset when separating from you
  • doesn’t interact well with others – for example, is aggressive  or shows no interest in interacting with other children or adults.
Everyday skills
Your child:
  • still wets or soils his pants during the day (night-time wetting is typical up until the age of 6-7 years, especially for boys)
  • has difficulty falling asleep at night or staying asleep.
You should see a child health professional if at any age your child experiences a noticeable and consistent loss of skills she once had.

cuma, bila benda nih betul2 terjadi pada kita & anak kita, senang ke kita nak accept benda nih & dapatkan khidmat pakar? kalau aku, mesti aku pikir banyak kali, betul ke anak aku ni ada masalah?  buat masa nih, doa banyak2 kepada Allah adalah yang terbaik.  


Monday, April 4, 2016

Cuti Sekolah : Pulau Pangkor Part 1



TB 13.3.2016


lepas kenduri kat rumah pak ngah din tu, kami balik ke homestay.  baring2 lepak2 terus tertido haha...padehai dah planning dah nak kuar.  mr abah terpengaruh ngan adik dia yang memang ke pangkor pagi tu.  dah dia plak nak ke sana.  bila dah citer kat budak2, mengelupur masing2 nak naik bot.  ok2...mama follow je lah.  dah penah pegi pangkor sebelum nih ikut program ofis lama dulu, tau dah x de apa sangat kat sana...so x de ler berkobar2 sangat nak ke sana.


siap2 bagai...dah lebih pukul 4 jugak kami kuar rumah.  decide nak naik bot dr marina island je.  x de la sejauh perjalanan dari lumut.  bak kata pakcik driver teksi...sape2 yang nak cepat, better naik bot dr marina island je...tp sape2 yang suka nak santai2 lama dalam bot, naik la dr lumut...cuma kalau dr lumut, crowded ler sikit.






sempat lagi posing kat depan marina island tu.  pastu pegi kaunter tiket, orang tu suh cepat sebab bot dah nak jalan.  padan muka...tu ler terhegeh2 posing depan tu...dah kena berlari plak kejar bot.  harga tiket : RM5 untuk dewasa & RM3 untuk kanak2.  naik bot dalam 10 minit je pon.




excited semuanya dok kat luar.  kebetulan memang bot penuh.
panas sikit kat dalam tu.  dok luar nih best la sikit angin sepoi2 bahasa...


sampai2 je terus carik van round2 pangkor.  1 van dalam rm70 & dia akan bawak sekitar pangkor.  sempat la beli ikan bilis sikit & the kids beli sorang satu jajan bawak balik.  souvenirs macam key chains ke apa tu aku malas nak beli walaupun kat temple tu memang banyak. kejar masa kan?  aku kalau belek2 kang, mau makan berejam gak tu.



posing dalam van, luar van semua ada.  excited sungguh mr abah haha...


1st pit stop...kota belanda


2nd pit stop...alamak, aku lupa nama tempat nih.
x de apa pon, mini muzium kot.  dah van stop kat sini, masuk je la.
suka sangat bila budak tu kata nak tutup dah nih.  laju2 kluar haha...


bersambung...




Saturday, April 2, 2016

Cuti Sekolah : Review Homestay Norizan Seri Manjung



nak carik homestay nih quite challenging jugak.  sebab nak peginya time cuti sekolah. dapat jemputan pulak sebulan sebelum cuti sekolah.  tunggu atok mak confirm nak pegi ke x lagi, tinggal x sampai 3 minggu, memang hazab ler nak mencariknya.  mula2 tu mr abah suh carik homestay kat teluk batik or lumut.  ye lah kan...dah alang2 tu baik la kita dok tepi pantai.  tapi, dok menggugel sampai ke sudah memang x de la rumah kosong huhu...ok lah...kat mana2 pon boleh lahhh daripada x de.


mr abah try tanya kawan dia...& parents kawan dia nih suggestkan norizan homestay seri manjung nih.  mr abah pon x tanya lebih2 pasal rumah nih.  alamat pon x tau. hmmmm...aku pulak jenis risau kalau x tau keadaan rumah camne.  kot la x ok ke kan? puan norizan ni plak bila aku suh htr gambar...dia x reti la pulak.  hehe comey makcik nih.


kira aku main redah je la nih.  alhamdulillah...homestay nih adalah homestay terbaik yang aku penah pegi setakat nih sebab bersih.  x tipu!!  tapi, aku pon jarang dok homestay sebenarnya haha...



ruang tamu & ruang menonton


master bedroom...ni jenis rumah lama kot sebab master bedroom x de toilet.
tapi...bilik ni ada ekon


2nd bedroom...bilik ucu.  bilik ni pon ada ekon.
ada 1 katil single & 2 tilam extra.  cukup la kalau ada anak ramai.


dapur!!  ada penapis air elken, ada periuk nasik, ada cerek air.
kalau ada microwave lagi best sebab mak ngah siti bagi bekalan.
tapi camne nak panaskan? terpaksa guna rice cooker hehe...

ada dapur tu & aku tengok ada gas jugak.  tapi x berani pulak nak memasak.



dining area.
kami sampai2 tu, tuan rumah sediakan epal & pisang kat atas meja nih.
x pernah ku jumpa layanan tuan rumah sebegini baik.

aku lupa nak amik gambar toilet.  ada 2 toilet...dua2 boleh mandi, dua2 boleh buang air.  & yang paling penting, bilik air dia bersih.  x de la lantai & dinding berkerak.

3rd bedroom pon aku lupa amik gambar.  bilik tu ada 1 katil single & kipas.  x de ekon. malam2 quite panas jugak kat seri manjung nih.  seb baik aku & ucu 2 family je.  so 3rd bedroom nih memang x guna.


so, sapa2 yang nak carik homestay di area seri manjung, bolehlah contact pn norizan...homestay nih kat fasa 1E dekat ngan IKM Lumut...insyaAllah puas hati & pn norizan pon sempoi je orangnya.