Thursday, June 30, 2016

Ramadhan 6



sekejap je rasanya...hari ni dah 25 ramadhan.
sempat la sekali balik bp hr tu untuk berbuka puasa.  jadik la walaupun hanya untuk sehari je...




nasi ayam by atok mak, requested by ucu.  bukan setakat nasi ayam, ada pengat pisang jugak.  pastu uda bawak roti john.  ada plak the best bubur lambuk ever.  seriously, mmg bubur lambuk ni la yang paling sedap aku makan setakat nih.  memang kalau balik bp masa bulan puasa, menu yang dicarik2 nih.




dah mula dah menu repeat hehe...spegeti belognese nih requested by the kids.  memang happy sangat la mak ko masak simple2 gini hehe...

dah cakap kat mr abah...jumaat 26 ramadhan besok kita tapau je la.  nak kemas beg haha...memang paling x suka kemas beg.  banyak sangat aku pikir bila kemas beg, baju x cukup la nanti, nak ada baju standby la...macam2.  last2 berbeg2 aku bawak balik kampung.

tahun nih turn bp.  tp sehari sebelum raya baru balik bp.  sebelum tu balik rompin dulu.  bagi can la bukak puasa sehari dua kat rompin pulak.

persiapan raya??  hmmmm...tahun paling aku berjimat cermat haha...nape tah aku pon x tau.  baju anak2 x banyak pon aku beli.  baju aku lagi la x de hehe...pakai apa yang ada je.  hr tu gi pkns bangi.  jumpa baju berkenan, x jadik beli.  pastu terbayang2 kat rumah huhu...dah bila masanya nak ke bangi tu lagi.  padan mukaaa...

  

Tuesday, June 21, 2016

Ramadhan 5





mr abah offer diri buat air sejuk untuk moreh setiap malam.  pengsan mak ko haha...


mama : kita buat air sampai 15 ramadhan je la boleh ke?
mr abah : apesal?
mama : x larat la.  x sempat nak rehat.  mana nak siap masak lagi.  buat air lagi.
mr abah : ok.  lepas nih abang yang buat.


hehe...nampak x taktik.  tp x de maknanya.  air gula tu aku jugak yang kena buat.  selalunya aku readykan air tu.  nanti nak dekat gi surau, baru mr abah letak air.  awal2 hr tu dok beli ais.  sekarang nih, penuh freezer aku berbekas2 ais buat sendiri.  pastu, tiap2 petang tanya, hr ni air apa ek?  bukan tanya air untuk bukak posa, tp tanya air untuk moreh.  ishhhh...mana x pening!!

 
 

Monday, June 20, 2016

Ramadhan 4



alhamdulillah...hari ke15 berpuasa (lagu raya pon dah berkumandang...choiii).  ada lagi 15 hari untuk kita terus meningkatkan ibadat seharian.  ir.fan & fa.rah alhamdulillah...setakat nih, senang nak kejut sahur, puasa pon ok x de komplen.  memang nak kena la kalau komplen kan haha...masing2 dah besar, every year pon puasa penuh.  takkan tahun nih nak buat hal plak.


cuma iz.ryn je lah yang mencabar sikit.  pagi nih bangun tido nangis2, pastu sambung tido kat sofa & x nak sahur.  pening mak ko nakkkk...x pe, baru 7 tahun aku x berapa nak paksa.  malas nak paksa pon ya...siap boleh cakap...kita x wajib puasa kan? cuma wajib solat je kan?  wahhhh...pandai ko ya.  memang belum wajib, tp perlu jugak cuba2 puasa dah 7 tahun nih.


10 ramadhan

siakap sweet sour, sotong kicap & terung berlado...


11 ramadhan - kuetiow goreng, bihun goreng (yang 9 ramadhan punya x abis makan hehe...), bubur lambuk (dapat from ofis)

12 ramadhan - kari ikan bawal, sawi goreng with sotong ball, udang butter milk (1st time buat, suka2 hati aku je haha).



13 ramadhan

meriah x? haha...hari sabtu selalunya meriah sket la...spesel sket sebab wiken.  nasi tomato, kurma daging, ayam sambal bali, jelatah timun & karot.  mr abah tapau roti john dekat depan rumah je.



14 ramadhan

ada gotong royong masak bubur lambuk untuk diedar satu taman pagi tu.  mr abah awal2 lagi dah join.  aku nih, setel budak2 semua.  bagi ir.fan tengok2kan sy.irah kat rumah.  baru la aku join.  sampai2 dah siap semua haha...dah geng2 perempuan nih buat projek lain plak.  projek buat kuih lopes.  nih belajar bungkus lopes dalam daun pisang.  aku yang x penah2 buat kuih tradisional nih, merasa la membungkus.  buat ramai2 nih ok la.  buat sorang2 kat rumah tu mmg x la kan.  terhegeh2 aku buat huhu...

so, buka pose 14 ramadhan adalah dengan geng2 jalan.  ada bubur lambuk, rendang (yg dimasak beramai2), mee hailam pedas by kak aisyah, lopes (yang dibungkus ramai2 tadi), nasi putih dimasak dengan penuh kasih sayang oleh ami, erin, sheeda & yours truly (nampakkkk...masak nasik je ko mampu haha...), air mangga sedap by kak yus & lain2 menu sampingan.





Friday, June 17, 2016

HFMD




genap sy.irah 16 bulan hari nih...yeayyyy!!!
akal makin banyak...keja manjat je sekarang.  adoiiiii...


gambar tengahari tadi.  comot sebab tengah bagi dia makan nih...

sebenarnya sy.irah tengah dikuarantin kat rumah nih.  hr nih hr ke10 dia kena hfmd huhuhu...memang tengah wabak kat n9 sekarang nih.  nak kata dia demam teruk sebelum tu...x jugak.  dia demam pon seminggu sebelum keluar bintik2 tu.  aku sedar pon bila tengok ada rashes kat bahagian punggung dia masa mandikan dia pagi tu.  ingatkan nappy rashes je...sekali tu tengok lagi sekali...wahhhh...dah penuh kat tangan & kaki.  terus x jadik hantar taska.

alhamdulillah kat bahagian mulut x brp nak banyak.  so sy.irah boleh makan & minum macam biasa.  cuma bila aku bg dia makan nasik, lambat benor dia mengunyahnya.  berjam2 makan x macam selalu.  mungkin sebab sakit kot.  so, aku bg la bubur nasik & nestum je.


latest development

dah bawak gi klinik smula, doc kata semua dah kering.  ni bekas yang ada kat kaki dia.  memang besar.  kalau tengok masa ada air dalam tu, lagi kesian.  siap sy.irah jalan terjengket2.  awal2 tu aku pakaikan dia stokin.  baru la dia boleh jalan macam biasa.

sakit2 pon, she is active as usual.  ok je...cuma agak susah la nak kuarantin dia.  takkan mama & abah nak dok bertapa dalam bilik ngan dia je.  plak tu abang2 & kakak2 memang suka main ngan dia.  x jalan la kuarantin pon.  cuma lepas main ngan adik tu, semua kena basuh tangan ya.
 
as of today, si iz.ryn dah start demam.  cuak gila aku.  setakat nih, x de lagi kuar bintik2.  tp sy.irah pon seminggu pas demam br keluar bintik2.  harap2nya x de la yang berjangkit insyaAllah...

Wednesday, June 15, 2016

Ramadhan 3



hehe...selagi masih dalam bulan ramadhan, selagi tu la menghapdate menu.
alhamdulillah...the kids yang berpuasa ok je dah 2 hari naik sekolah nih.  risau kat iz.ryn tu hah...mr abah siap pesan kalau x tahan sangat, bagitau je kat ustaz.  tp nampaknya 2 hari nih katanya, dia puasa.  aku tengok pon balik sekolah tu x bermaya je, bibir pon kering...puasa la kot.  fa.rah kata, kat kafa tu nampak ramai budak darjah 1 minum air (kafa tu ada co.way).  tapi iz.ryn x minum pon.  bravo yin!!!  insyaAllah dipermudahkan sampai penghujung ramadhan.  semalam basuh baju sekolah, eh...x yah sental banyak sangat sbb x berapa kotor.  hikmah ramadhan!!


5 ramadhan - (alamakkk...lupa plak menu haha)...


6 ramadhan - nasi ayam!! weekends kanna...rajin sket haha...siap pegi pasar pagi tu beli stok bahan basah for 1 week++.  siap buat jelly koktail + kastad.  buat 2 bekas je pon.  tapi, sampai hr nih masih ada separuh bekas lg.  the kids makan sikit2 masa sahur.

7 ramadhan - cakap kat mr abah, x nak masak la hr nih haha...petang tu gi tapau je kat bazar.  the kids dapat sorang satu air gelas besar tu (ala2 coffee legend tu, tp ni x ingat apa nama dia), dah x brp nak pandang makanan.  tapau murtabak & roti john je.  aku plak tapau popia basah je.  ingat nak makan roti yg nak dekat expired kat rumah tu.  x jugakkk...sebab makan roti john ngan popia je dah kenyang.



8 ramadhan

bihun sup sempoi2 je...yg terangkatnya sambal kicap tu hah.  bukak peti, tengok2 dah abis plak stok sambal kicap.  gigih buat dan2 tu jugak.  jemput2 udang tu aku buat guna roti + tepung (kes roti nak expired tu la).  sedap pulak haha...

 
9 ramadhan
   
bihun yg dah celur semalam tu ada lagi.  sayang.  jadik la bihun goreng.  buat sambal bilis sket & bakar roti boom tu.  buat lagi jemput2 udang roti + tepung tu.  hr nih goreng terover pulak.  nak cepat.

Friday, June 10, 2016

Ramadhan 2



alhamdulillah...5 ramadhan.
anak2 pon setakat nih...ok je.  sebab cuti sekolah kan? boleh la...kita tunggu minggu depan.
yang ok tu 2 yang paling beso.  si iz.ryn tu ntah ler.  rasanya br sehari kot puasa.  asik terminum je...lupa katanya.  hmmmm...


menu 1 ramadhan


si iz.ryn lama dah request nak kuetiow.  mr abah plak x berapa sangat ngan kuetiow.  jadik la 2 menu - kuetiow goreng & bihun singapore + nuggets.  daging kicap tu beli, kuih2 pon beli.


2 ramadhan - pak uda & family datang bukak puasa kat rumah.  so, masak nasi + telur itik masak lemak + ayam sambal bali (tgk fb ada orang share resepi nih, terus aku buat padahal asalnya nak buat ayam masak merah je) + kobis goreng.  settle!!


3 ramadhan - nasik goreng + telur dadar & spegeti belognese.  tapaukan tepung pelita kat bazar untuk budak2.  kebetulan pak uda singgah lagi hantar barang.  siap dia tapaukan popia goreng & onde2.  meriah sket la kuih2.


4 ramadhan - nasi putih + tenggiri masak lemak + sotong & udang goreng tepung + kailan goreng.  mr abah bising masak payah2 katanya haha...aku masak apa yg aku rasa nak makan sebab bila tanya semua orang, senyap je masing2.  tu yg lg 10 minit nak buka, baru siap masak huahuahua...


sebenarnya, kalau buka puasa ni aku suka sangat kalau ada kuih2 manis.  tp tu laaa...memang malas sungguh nak ke bazar tu.  carik parking pon susah.  tp gagahkan jugak la hr tu singgah untuk beli tepung pelita je.  pastu balik.

Tuesday, June 7, 2016

HSP



TB 10 Mei

ir.fan warded due to HSP (Henoch-Schonlein Purpura).  penah dengo? aku pon x penah dengo.  confused jap sakit apa nih.  mr abah yang bawa ir.fan gi klinik kata...doc cakap bhs german haha...


ada bintik2 merah kat kaki ir.fan.  kat peha & punggung lagi banyak

aku gugel sebab clueless sakit apakah ini...

1st night ir.fan perasan ada bintik2 merah kat kaki...dia tunjuk kat aku.  tapi masa tu x berapa banyak.  mr abah pon dah tido.  bior je dulu.  besok gi sekolah macam biasa.


balik sekolah tu...ir.fan mengadu kaki sakit & agak susah untuk dia nak berjalan...terkangkang2 berjalan.  even kat kafa pon dia terpaksa solat duduk sebab kaki sakit tu huhuhu...little that i know sakit nih effect dia sakit sendi.  terus malam tu bawak gi klinik dekat ngan rumah.  doc memang dah suspect HSP tp klinik ni x leh check darah.  so dia suh gi klinik lain besok untuk check darah.


besoknya...kebetulan mr abah keja shift malam.  dia la yang bawak ir.fan gi check darah.  dah refer paed plak dah & paed suh warded.  paed kata...rare case sakit nih.  memang memerlukan pemantauan sebab boleh effect buah pinggang or sakit sendi.  kebetulan masa check darah tu ada sikit darah pada air kencing (huhuhu...takut).  pantas aku time-off petang tu gi tengok ir.fan & mr abah kat wad.


alhamdulillah...he recovered fast.  the next day...air kencing dah clear.  & x de bintik2 merah baru kuar (means that x de salur darah lain yang pecah except for yang sedia ada).  tp 11hb tu aku ada meeting penting with the BOD.  memang x keruan aku anak kat wad...aku pulak sebok hal duniawi (still feel very bad bila ingat2 balik).  seb baik mr abah ok & ir.fan pon ok jugak sebab HSP ni x sakit x gatal x apa.  cuma takut effect buah pinggang tu je.


follow up ngan paed next weeknya...doc kata ok dah.  cuma dalam masa 6 bulan nih mungkin boleh datang balik sakit ni.  so kalau kuar balik bintik2 sila datang klinik smula.  hopefully x de la kuar balik.

kena monitor semua...minum kena sukat...air kencing pon kena sukat huhu...



adik2 sebok nak gi tgk abang...so malam tu abang dah boleh kuar...meh kita amik abang beramai2...kecoh wad padehal abang nak kuar dah haha...

 

Monday, June 6, 2016

Ramadhan Kareem

~image googled~




all about anak2 on the 1st day of ramadhan...
 
1.  anak2 bangun sahur dengan jayanya.  baru bukak pintu bilik nak kejut sahur...masing2 dah bukak mata haha...penangan x sabar 1st day puasa.

2.  anak2 requested for telur masak kicap untuk sahur.  tapi sayang pulak kari ayam semalam ada banyak lagi.  carried forward to sahur.  makan ngan nasik panas + kicap.  len kali la masak telur kicap ya anak2.  sebulan lagi nak bersahur.  memang mama suka sangat masak telur kicap tu.  mudah...

3.  bertambah2 anak2 makan sahur tadi.  depa memang ok kalau bangun sahur.  nak2 1st day ni kan?  aura dia len macam sket hehe...

4.  it's iz.ryn 1st time berpuasa.  walaupun dia x berapa nak berpuasa...tapi since cuti sekolah nih...mr abah so try berpuasa.  takkan penat sangat kot dok rumah je pon.

5.  is.yraf in his own world.  x tau pon orang berpuasa ke hape haha...sedih dia bila kedai yang dia selalu beli kuih pagi2 tutup hari ni.  ada pulak sorang mamat ni dok depan kedai pagi tadi.  dah dia kata..."tu ada orang...tunggu la kedai bukak"...hahahaha...berjanggut kalau tunggu nak oiiii...bila aku explain semua orang puasa...dia macam ok sikit & pegi skul macam biasa tp mama dipaksa untuk dokong dia.  apa2 la nak oiiii...janji x meragam pagi2.

 


Mid Year Exam!



TB Exam Week : 17-27 Mei 2016
(post terperam dalam draft mode hehe...)


anak2 relaks, mak yang meroyan!!


mr abah balik kampung tengok mak tok x sihat.
ir.fan suh amik gambar, tunjuk kat mr abah dia tengah study.
hmmmm...berlakon semua tu.  bukak buku x sampai seminit.
exam week mak ko yang tido x nyenyak, mandi x basah nak oiiii...






so, this week tinggal exam kafa je.  still...jantung berdegap degup lagi nih tunggu results pulak.  yuppp...aku memang camni dari anak darjah 1 haha...si ir.fan ni br darjah 5.  jangan sakit jantung dah la (nauzubillah...)


apa pon, doa mama sentiasa mengiringi anak2...semoga diterangkan hati, dipermudahkan proses menimba ilmu & sentiasa cemerlang dunia akhirat ya anak2!!



Saturday, June 4, 2016

MIL



been here sepanjang berada di rompin from 28-31 mei 2016.
alhamdulillah...31hb tu MIL dah boleh discharged after 7 days kat wad.  so x de la ralat balik nilai bila MIL masih lagi kat hospital.


merasa la aku menjaga MIL sepanjang hari on the 30th tu...sampai malam.  balik petang kejap je.  quite an experience sebab aku mana penah jaga orang sakit.  merasa la mandikan MIL.  cuma tukar pampers x sempat nak buat.  towards the end yang aku jaga tu...MIL dah kuat sikit...dah boleh pegi toilet sendiri.  cuma aku pantau je.


sekarang nih...alhamdulillah.  dengar cerita adik2 ipar...MIL dah kuat dah...makan pon dah ada selera.  nak2 pulak dalam 2 hari nih...adik2 dia from perlis datang melawat.


cerita perasan 1 - ada 1 malam tu aku gi hospital dah malam dalam kul 9.  nurse tu tanya...datang nak jaga nenek ke?  huahuahua...nampak muda sangat ke aku?  takkan jaga nenek kot.  mr abah kata...mak yg nampak tua...bukan aku yang muda.  jelez ler tuuhhh!


cerita perasan 2 - doktor terkejut bila aku kata dah ada anak 5.  bila tau umur aku dah 39...dia kata...betul la tu anak dah 5.  muka je x nampak macam 39.  see??  kan aku dah kata muka aku nampak muda hahaha...(uwekkk!!).  btw doktor2 kat hospital rompin semua muda2 & hensem2.  siap ada sorang tu...rambut panjang...siap ikat rambut lagi masa dtg ronda wad waktu malam.  memang x sangka tu doktor la.  malangnya masa aku jaga siang tu...doktor lain pulak yang ronda.  tp x kurang hensemnya hehehe...


layan selfie kat hospital.  tetiba ujan lebat petang tu...berlari semua selamatkan diri dalam bilik menyusu nih...

Friday, June 3, 2016

Rendang Daging



rajin tak?! haha...mampoih puji diri sendiri.
fa.rah suka sangat makan rendang daging.  dah la susah nak tengok dia makan nasik.  kalau ada rendang...bertambah2 dia makan.

so...persediaan puasa...aku buat stok rendang daging semalam untuk difrozenkan.
at least...bila ada hari2 yang sebok or x sempat nak masak...ada la stok lauk for sahur.
rasanya dalam sekilo jugak aku masak ni...tp dapat 5 bekas je huhu...

dah selamat difrozenkan malam tadi.  & wiken ni nak buat stok sambal bilis pulak.
jadik la buat rotate lauk sahur on those days yang mama x berapa nak rajin masak hehe...