Tuesday, June 7, 2016

HSP



TB 10 Mei

ir.fan warded due to HSP (Henoch-Schonlein Purpura).  penah dengo? aku pon x penah dengo.  confused jap sakit apa nih.  mr abah yang bawa ir.fan gi klinik kata...doc cakap bhs german haha...


ada bintik2 merah kat kaki ir.fan.  kat peha & punggung lagi banyak

aku gugel sebab clueless sakit apakah ini...

1st night ir.fan perasan ada bintik2 merah kat kaki...dia tunjuk kat aku.  tapi masa tu x berapa banyak.  mr abah pon dah tido.  bior je dulu.  besok gi sekolah macam biasa.


balik sekolah tu...ir.fan mengadu kaki sakit & agak susah untuk dia nak berjalan...terkangkang2 berjalan.  even kat kafa pon dia terpaksa solat duduk sebab kaki sakit tu huhuhu...little that i know sakit nih effect dia sakit sendi.  terus malam tu bawak gi klinik dekat ngan rumah.  doc memang dah suspect HSP tp klinik ni x leh check darah.  so dia suh gi klinik lain besok untuk check darah.


besoknya...kebetulan mr abah keja shift malam.  dia la yang bawak ir.fan gi check darah.  dah refer paed plak dah & paed suh warded.  paed kata...rare case sakit nih.  memang memerlukan pemantauan sebab boleh effect buah pinggang or sakit sendi.  kebetulan masa check darah tu ada sikit darah pada air kencing (huhuhu...takut).  pantas aku time-off petang tu gi tengok ir.fan & mr abah kat wad.


alhamdulillah...he recovered fast.  the next day...air kencing dah clear.  & x de bintik2 merah baru kuar (means that x de salur darah lain yang pecah except for yang sedia ada).  tp 11hb tu aku ada meeting penting with the BOD.  memang x keruan aku anak kat wad...aku pulak sebok hal duniawi (still feel very bad bila ingat2 balik).  seb baik mr abah ok & ir.fan pon ok jugak sebab HSP ni x sakit x gatal x apa.  cuma takut effect buah pinggang tu je.


follow up ngan paed next weeknya...doc kata ok dah.  cuma dalam masa 6 bulan nih mungkin boleh datang balik sakit ni.  so kalau kuar balik bintik2 sila datang klinik smula.  hopefully x de la kuar balik.

kena monitor semua...minum kena sukat...air kencing pon kena sukat huhu...



adik2 sebok nak gi tgk abang...so malam tu abang dah boleh kuar...meh kita amik abang beramai2...kecoh wad padehal abang nak kuar dah haha...

 

No comments: