Monday, June 20, 2016

Ramadhan 4



alhamdulillah...hari ke15 berpuasa (lagu raya pon dah berkumandang...choiii).  ada lagi 15 hari untuk kita terus meningkatkan ibadat seharian.  ir.fan & fa.rah alhamdulillah...setakat nih, senang nak kejut sahur, puasa pon ok x de komplen.  memang nak kena la kalau komplen kan haha...masing2 dah besar, every year pon puasa penuh.  takkan tahun nih nak buat hal plak.


cuma iz.ryn je lah yang mencabar sikit.  pagi nih bangun tido nangis2, pastu sambung tido kat sofa & x nak sahur.  pening mak ko nakkkk...x pe, baru 7 tahun aku x berapa nak paksa.  malas nak paksa pon ya...siap boleh cakap...kita x wajib puasa kan? cuma wajib solat je kan?  wahhhh...pandai ko ya.  memang belum wajib, tp perlu jugak cuba2 puasa dah 7 tahun nih.


10 ramadhan

siakap sweet sour, sotong kicap & terung berlado...


11 ramadhan - kuetiow goreng, bihun goreng (yang 9 ramadhan punya x abis makan hehe...), bubur lambuk (dapat from ofis)

12 ramadhan - kari ikan bawal, sawi goreng with sotong ball, udang butter milk (1st time buat, suka2 hati aku je haha).



13 ramadhan

meriah x? haha...hari sabtu selalunya meriah sket la...spesel sket sebab wiken.  nasi tomato, kurma daging, ayam sambal bali, jelatah timun & karot.  mr abah tapau roti john dekat depan rumah je.



14 ramadhan

ada gotong royong masak bubur lambuk untuk diedar satu taman pagi tu.  mr abah awal2 lagi dah join.  aku nih, setel budak2 semua.  bagi ir.fan tengok2kan sy.irah kat rumah.  baru la aku join.  sampai2 dah siap semua haha...dah geng2 perempuan nih buat projek lain plak.  projek buat kuih lopes.  nih belajar bungkus lopes dalam daun pisang.  aku yang x penah2 buat kuih tradisional nih, merasa la membungkus.  buat ramai2 nih ok la.  buat sorang2 kat rumah tu mmg x la kan.  terhegeh2 aku buat huhu...

so, buka pose 14 ramadhan adalah dengan geng2 jalan.  ada bubur lambuk, rendang (yg dimasak beramai2), mee hailam pedas by kak aisyah, lopes (yang dibungkus ramai2 tadi), nasi putih dimasak dengan penuh kasih sayang oleh ami, erin, sheeda & yours truly (nampakkkk...masak nasik je ko mampu haha...), air mangga sedap by kak yus & lain2 menu sampingan.





No comments: