Thursday, July 28, 2016

Syawal 1437H - Part 5



6 Syawal




3 syawal kami dikejutkan dengan panggilan telefon, mak yah (kakak atok) dalam keadaan koma/ x sedar di hospital selepas terjatuh dalam bilik.  x silap, dapat panggilan masa tengah breakfast.  terus bersiap2 & berkejar ke hospital kluang.  kebetulan hari jumaat plak hr tu & bila sampai tu belum masa melawat.  bila dah boleh melawat, nurse plak tengah buat prosedur apa tah kat mak yah.  dapat tengok dari kejauhan je la di celah2 langsir huhu...lepas solat jumaat, kami bertolak balik bp.  atok mak kelam kabut ada anak sedara nak datang rumah.  


tapi kami datang semula the next daynya sebab atok x puas hati x dapat tengok kakak dia betul2 semalam tu.  anak tiri mak yah (mak yah x de anak sendiri, tp anak2 tiri dia ok sangat.  kalau raya, masing2 amik giliran beraya dengan mak yah walaupun hanya sekadar mak tiri & ayah diaorang pon dah x de) dah pindahkan mak yah ke wad kelas 1.  selesa la untuk mak yah & siapa2 yg nak dtg melawat.


6 syawal - pagi2 otw balik rumah lepas htr isyraf (sebab kunci ofis tertinggal...tu la penangan 1st day keja lepas raya, macam2 tinggal), mr abah call bagitau mak yah telah pulang ke Rahmatullah.  allahuakbar...innalillahiwainnailaihirajiun.  atok call masa aku tengah htr isyraf.  patut x dengar pon phone bunyi.  dah memang aku x punch in lagi, mr abah ajak balik kluang walaupun sebenarnya hari sebelum tu kami baru je sampai from johor.  kami ni memang quite rapat ngan arwah mak yah sebab atok pon rapat ngan kakak dia tu.  selalu jugak arwah ni call atok & atok mak mintak tlg apa2.  kalau arwah ada kat kl (selalu jgk dia dtg check up kat hospital kl), selalunya mmg atok mak mintak kami gi jenguk2 kejap.


atok la orang yang paling sedih dengan pemergian arwah mak yah.  sampaikan marhaban kat rumah yang sepatutnya sehari/ 2 hari lepas kematian tu,  atok kata x nak amik lah.  x de orang tolong masa marhaban tu 1 hal, tengah bersedih pon satu hal jugak.


semoga allahyarhamah hjh mardhiah hj md sharif ditempatkan di kalangan muslimah yang beriman insyaAllah...(mood sedih ptg2 nih huhu...).
 
 

Wednesday, July 27, 2016

Syawal 1437H - Part 4



2 Syawal



dalam keta...ckp kat mr abah...laaa, x amik gambar plak.  
sampai2 rumah tok tam, duduk kejap...terus ajak the kids amik gambar.  
tp tensen...gambar sendiri x dak huhu...


mula dah kemalasan haha...(kes copy je dr ig)
raya ke-2 ni memang rutinnya balik ke kampung belah atok.  tok tam the kids nih abang atok. syok gi rumah tok tam sebab kuih2 dia kompem sedap2 & for sure...tok tam akan masak sedap2 untuk kami.  dia tau dah kami sampai awal selalunya.  so, memang dah ready dah macam2 atas meja.  siap main teka teki aku ngan atok mak menu apa tok tam masak haha...kalau pasal makan, laju memasing...tahun ni tok tam sediakan mee kari & sate.  rasa nak makan banyak2 tp malu hehe...


x bestnya tahun ni atok x nak ikut balik kampung huhu...balik dr kluang hari sebelum tu, memang atok flat abis.  so dia x nak balik kampung.  sedih jugak sebab memang rutin atok every year x penah miss.  kami pegi ngan atok mak je.


balik dr teluk ramunia, kami singgah ulu tiram rumah tok uda.  kejap je terus rushing balik sbb kesian kat atok sorang-sorang kat rumah.  walaupon atok mak dah sedia lunch atas meja, kami sampai petang tu tgk2 atok x makan pon.  atok memang gitu.  kalau dia sorang, memang x makan la jawabnya walaupon dah tersedia atas meja.  atok2...tu yang atok mak berat hati sket kalau kena tinggalkan atok sorang2.

 

 

Tuesday, July 26, 2016

Syawal 1437H - Part 3



#rayasebulan
#wikenraya

17 Syawal


jamuan raya ofis...

 
gediks sangat kelihatannya haha...

the food spread...

banyak lagi foods kat belah sana...yg ni menu potluck.  yours truly...macam biasa bawak kek keladi & kek pandan tu.  memang all time fav kat ofis nih. 

 
18 Syawal

 
wefie...


mr abah sekarang dah terer selfie...kalah mak ko...ni otw open house kat rumah ustaz kafa the kids.  every year ustaz x penah miss buat open house (& kami pon x penah miss ke rumah dia tiap2 tahun).  moga dimurahkan rezeki ustaz sekeluarga...


19 Syawal


bangun as early as 4 am sebab nak hantar family mak long ke klia...sob3...sekejapan saja cuti raya sebulan depa nih.  baru nak kenal mak ngah, budak2 nih dah nak balik amman semula huhu...seriously, almost 3 years dok sana...bila balik msia, yang kecik2 tu...boleh panggil mak ngah as "kakak" huahuahua...muda sangat mak ngah ko kan?  yang besar2 tu seb baik ingat mak ngah.  kalau x, memang kena potong la duit raya korang.


eh2 budak kecik baju biru berdokong tu...macam dia plak nak fly

babai u ols...




tengahari tu bawak mak tok gi rumah tok chik.  amboiiii yang baju coklat tu, x pandang kiri kanan bila nampak lauk sedap2 haha...teruja sungguh kelihatannya.




lama sangat dok rumah tok chik, siap boleh budak2 nih pekena spegeti pulok.  amboiiii3...kalau lagi lama nih, mau macam2 tok chik bawak kuar ni nak oiiii...thanks tok chik...nanti kami datang lagi.


Friday, July 22, 2016

Syawal 1437H : Part 2



1 Syawal

tahun nih kami #teamrayajohor!!

x berapa nak syok sebab raya tahun ni kejap sangat.  raya ke6 dah sekolah, so mr abah x nak balik dua2 kampung plak this year.  ntah apa la dia pikir...x nak jem la hape.  balik johor je la kita nampaknya.  tapi balik jugak la ke rompin sebelum raya tu.  jangan x balik kan?  dapat puasa 2 hari kat kampung pon dah ok.  MIL pon, dah anak kesayangan x balik for raya, siap la dia oder ketupat palas, masak kari daging, masak sup gear box (usual menu raya kalau kat rompin) masa bukak puasa 2 hari sebelum raya tu.  raya awal la kami hehe...


pagi2 sehari sebelum raya tu kami dah bertolak balik ke johor.  kesian kat atok mak sebab tahun nih memang kami je turn balik johor.  x de orang nak tolong masak ke hape. 



menu pagi raya

macam biasa, menu pagi raya kalau kat johor.  ketupat tu mula2 atok mak nak buat instant nasi impit je.  alaaa...x feel raya la x de ketupat nasik.  oder jugak la sikit.  lepas tu, x cukup haha...


sambal goreng jawa


menu wajib time raya.  yang lain2 x de x pe lagi.  tp sambal goreng kalau x de, memang x complete raya.  selalu sambal goreng just sayur2 kan?  atok mak punya spesel...sambal goreng perut.  menu ni memang setahun sekali je buat sebab x de sapa rajin nak gunting lada.  lada tu memang kontrak dapat kat aku je every year hehe...kalau x balik johor pon macam last year, kena gunting kat rumah siap2, pas kat uda or ucu yang balik johor or kalau balik masa puasa, time tu ler pass kat atok mak.  gigih x?  this year x menyempat nak gunting.  siap bawak balik gunting kat rompin.  dah masing2 tanya nak buat apa.  aku plak, erkkk...x berapa reti sangat masak sambal goreng.  hentam je la resepi men agak2 sebab depa pon x tau hehehe...(sori adik2 ipar ku...nanti len kali kak elly buatkan utk u ols).



mama with the boys!



nak buat version gambar with the boys tetiba si kecik tu berlari enterprem!




mr abah ngan anak dara kecik dia

si kecik ni kan peminat setia abah dia.  dah kalau nampak abah, memang x nak ler ngan orang lain.  mama nih pon dia x pandang.


the girls in the house!

kalau berminat ngan tudung the girls tu, check out GRADS .
cantik tudung & senang pakai.  si izryn tu boleh pakai sendiri je.  farah tu memang kalau pakai tudung ala2 gini aku jadik tensen sket.  manjang serabai je aku tengok.  dok kat rumah orang, keja membetulkan tudung je la aku nih. tp yg penting the kids suka.  dah kalau depa suka harus la selesa dipakai.


otw beraya

macam biasa, lepas solat raya & bermaaf-maafan, kami ke kluang.  tahun nih, atok x berapa ada mood nak beraya.  walaupun kaki dah x sakit, tp kaki kiri yang operation tu bengkak.  x leh duduk lama2, x leh diri lama2...kalau x, makin bengkak kaki dia.  masalahnya doc scan x de apa pon.  pelik jgk kenapa bengkakso mood atok nak beraya dah nak equals to kosong.  nasib je kluang tu x berapa jauh huhu...


macam biasa, 1st day raya...3 rumah di kluang, 1 rumah di ayer hitam & 1 rumah di bp. sampai petang jugak la br sampai rumah.


Wednesday, July 13, 2016