Friday, July 22, 2016

Syawal 1437H : Part 2



1 Syawal

tahun nih kami #teamrayajohor!!

x berapa nak syok sebab raya tahun ni kejap sangat.  raya ke6 dah sekolah, so mr abah x nak balik dua2 kampung plak this year.  ntah apa la dia pikir...x nak jem la hape.  balik johor je la kita nampaknya.  tapi balik jugak la ke rompin sebelum raya tu.  jangan x balik kan?  dapat puasa 2 hari kat kampung pon dah ok.  MIL pon, dah anak kesayangan x balik for raya, siap la dia oder ketupat palas, masak kari daging, masak sup gear box (usual menu raya kalau kat rompin) masa bukak puasa 2 hari sebelum raya tu.  raya awal la kami hehe...


pagi2 sehari sebelum raya tu kami dah bertolak balik ke johor.  kesian kat atok mak sebab tahun nih memang kami je turn balik johor.  x de orang nak tolong masak ke hape. 



menu pagi raya

macam biasa, menu pagi raya kalau kat johor.  ketupat tu mula2 atok mak nak buat instant nasi impit je.  alaaa...x feel raya la x de ketupat nasik.  oder jugak la sikit.  lepas tu, x cukup haha...


sambal goreng jawa


menu wajib time raya.  yang lain2 x de x pe lagi.  tp sambal goreng kalau x de, memang x complete raya.  selalu sambal goreng just sayur2 kan?  atok mak punya spesel...sambal goreng perut.  menu ni memang setahun sekali je buat sebab x de sapa rajin nak gunting lada.  lada tu memang kontrak dapat kat aku je every year hehe...kalau x balik johor pon macam last year, kena gunting kat rumah siap2, pas kat uda or ucu yang balik johor or kalau balik masa puasa, time tu ler pass kat atok mak.  gigih x?  this year x menyempat nak gunting.  siap bawak balik gunting kat rompin.  dah masing2 tanya nak buat apa.  aku plak, erkkk...x berapa reti sangat masak sambal goreng.  hentam je la resepi men agak2 sebab depa pon x tau hehehe...(sori adik2 ipar ku...nanti len kali kak elly buatkan utk u ols).



mama with the boys!



nak buat version gambar with the boys tetiba si kecik tu berlari enterprem!




mr abah ngan anak dara kecik dia

si kecik ni kan peminat setia abah dia.  dah kalau nampak abah, memang x nak ler ngan orang lain.  mama nih pon dia x pandang.


the girls in the house!

kalau berminat ngan tudung the girls tu, check out GRADS .
cantik tudung & senang pakai.  si izryn tu boleh pakai sendiri je.  farah tu memang kalau pakai tudung ala2 gini aku jadik tensen sket.  manjang serabai je aku tengok.  dok kat rumah orang, keja membetulkan tudung je la aku nih. tp yg penting the kids suka.  dah kalau depa suka harus la selesa dipakai.


otw beraya

macam biasa, lepas solat raya & bermaaf-maafan, kami ke kluang.  tahun nih, atok x berapa ada mood nak beraya.  walaupun kaki dah x sakit, tp kaki kiri yang operation tu bengkak.  x leh duduk lama2, x leh diri lama2...kalau x, makin bengkak kaki dia.  masalahnya doc scan x de apa pon.  pelik jgk kenapa bengkakso mood atok nak beraya dah nak equals to kosong.  nasib je kluang tu x berapa jauh huhu...


macam biasa, 1st day raya...3 rumah di kluang, 1 rumah di ayer hitam & 1 rumah di bp. sampai petang jugak la br sampai rumah.


No comments: