Wednesday, May 31, 2017

PUASA




RAMADHAN KAREEM!!

sekejap je dah masuk hari ke 5 ramadhan.
every year, kat sini lah tempat aku share menu berbuka. 
tu yang tetiba hari ni teringat haha...
masih nak teruskan tradisi tahunan tu walaupun untuk the first 3 days, 1 gambar menu pun aku x amik huhu...but for records, boleh la update je tanpa gambar.


1 ramadhan tahun ni jatuh pada hari sabtu (1st day of school holidays).  so, rajin la sikit aku prepare nasi ayam.  ohhh...sempat singgah bazaar jap beli tepung pelita.  memang every year tuju beli ni je sebab tepung pelita dia sedap.  specialty la kot sbb dia mmg x jual benda lain.

2 ramadhan - teringat isyraf ada request nak lempeng hr tu.  so, lempeng la for buka.  pagi2 dah siapkan sambal tumis ikan bilis sbb tengahari tu nak ke keramat jap, visit kak mila baru lepas bersalin.  balik tu, buat lempeng & goreng mee je.  masak nasik sket, prepare bahan untuk nasi goreng for sahur.  petang tu, mr abah vroom ke bazaar sbb bdk2 request lagi tepung pelita.  pukul 6.15pm, tepung pelita dah abis.  wowww...very the laku walaupun tahun ni ada sikit naik harga.

3 ramadhan -  hari ni masak nasi.  lauk sotong kunyit, ikan masak kicap, peria goreng bertelur, sambal bilis + kentang (sambal tumis semalam x abis, aku tambah kentang je) & ikan pekasam.  oder kuih koci pulut hitam & koci labu from kak zizah.  koci dia sedap, x ler liat sangat macam koci yang selalu aku beli.  koci kiut2 je, oder 20 bijik - 6 bijik bagi jiran depan, balance 16 bijik tu...sekejap je licin haha...

4 ramadhan - sempoi giler haha...kering idea nak masak apa yang simple & cepat.  maggi mee kuah tomato & cekodok bawang + bilis & karipap.  farah kata...saya lapar, tp bila minum segelas air, terus kenyang hehe...oohhh...x de2...makan semua nih, mama dah masak. 





ada yang kata, x elok share gambar makanan pada bulan puasa.  tp aku suka pulak kalau orang share menu.  sekurang-kurangnya ada jugak la idea aku nak masak apa.  bergantung kepada niat juga sebenarnya.  kalau menu mcm aku nih mmg bukan la untuk menunjuk2.  masak pun x berapa pandai, menu pun tahap orang x penah masuk dapur pun pandai buat haha...


ok...happy fasting u ols!!