Tuesday, June 20, 2017

PUASA 5



mood ke laut on 25 ramadhan huhuhu...


malam tadi amik baju raya kat tailor.  quite lambat la jugak kan?  tp x pe.  aku no hal sebab yang penting siap sebelum raya.  tp masalah lain plak timbul.  tailor salah potong kain huwaaaaa...akibatnya 3 helai baju aku ketat kaw2.  bergenang gak la air mata semalam mengenangkan 3 helai tu...tailor nak ganti tp lepas raya katanya.  abis tu, aku yg x de baju raya ni apehal plak kan?  aku plak memang dah x de bajet untuk beli baju readymade.  aku awal2 memang dah set aside bajet untuk kuih, baju bagai...memang dah kering la final week nih.  last2 tailor try bukak balik jahitan.  basi pon x banyak sedangkan quite significant jgk ketatnya tu.  ntah laaaa...dah tawar hati.  ikut la tailor nak buat camne.


bila pikir2 balik, alhamdulillah sbb still ada baju untuk 1st raya.  yg ni memang aku beli readymade hr tu sbb nak sedondon semua.  pastu ada 1 baju yg tailor ni jahit ok.  yg ni kalau x ok, aku nangis lg teruk kot.  sbb ni buat sedondon dengan the girls semua.  cuma sedikit terkilan sbb kain for 3 pasang baju yg aku beli, agak2nya boleh dapat ke kain yang sama?  plak tu, ada 1 tu kain yg kami beli ramai2 utk komuniti muslimah taman.  ooohhh...subhanallah!!  sabar2...bila dah x ada rezeki huhuhu...


ni bukan 1st time hantar kat tailor nih.  memang selalunya hantar cukup puas hati.  pakai pon selesa.  mungkin kali ni agak kelam kabut.  tu yg potong pon salah.  agaknya laaaa...tp why why why sampai 3 helai baju??!!  kalau ckp ngan mr abah, memang dia suh redha je.  ye insyaAllah redha bila dah reda nanti huhuhu...


kita tengok menu iftar dulu lahhh...

 




20 ramadhan - dah kekeringan idea nak masak apa.  so hari ni mee goreng & kue tiow goreng je for iftar.  goreng nuggets sket.  mr abah beli roti john (yang agak kedekut serba serbi...sos & mayonis sikit, daging pon sikit...dah macam makan roti kosong plak aku rasa).  bubur lambuk from ofis mama yang sedap giler!


sebab mood yang masih x berapa nak ok, maka update 1 menu je la dulu!

 

Friday, June 16, 2017

PUASA 4



cepat sungguh masa berlalu.  sedar2 hari ni dah 21 ramadhan.  persiapan raya, alhamdulillah...untuk anak2 kira settle pembelian walaupun nak hantar baju melayu untuk alter, x hantar2.  jangan tetiba tukang jahit tu x mau, menangis la ko situ.  oohhh...ada satu set baju untuk kami geng2 gegirls x siap lagi.  seram sejuk gak ni bila tailor kata next week br siap.  jangan x siap dah leee...


ok...since mood raya blm on betul2 lagi, meh sambung update menu iftar hehe...masih berjaya lagi mengekalkan rekod masak walaupun pastu melepek terus.  mr abah je yg singgah bazar kalau rajin beli kuih2 or roti john.  teringat dgr ceramah ustaz syamsul debat...bila bln poser je sebok carik roti john haha...kami la tuuuu...


14 ramadhan -  yeayyyyy!! balik kampung.  atok mak masak nasik ujan panas, dalca, ayam masak merah, jelatah timun.  

15 ramadhan - soto!!! aku kalau soto nih, paling aku minat begedil tu je.  pastu, ada pulak pengat pisang.  perghhh...kekenyangan.  last2 pengat pisang tu makan masa sahur haha...

ohhh...kat kampung nih, kalau bulan puasa, paling aku carik2 ialah bubur lambuk surau.   kalah bubur lambuk kg baru hihi...so, setiap kali blk kmpg kalau bln puasa, kena suh atok gi amik kat surau.  2 bungkus nih, berebut makan.






16 ramadhan - tghr dah sampai balik ke nilai dr kampung.  masak sempoi2 je.  nasik grg, ayam grg, ikan terubuk masin, abiskan stok kopok lekor, lontong goreng.  ir.fan la ni beria2 request lontong goreng.  mintak belen nasi impit dr atok mak, so x de la susah2 nak rebus nasik bagai.









17 ramadhan - kari ayam requested by fa.rah, bendi goreng & asam pedas daging.  punya la tekak rasa nak makan asam pedas.  siap pegi beli daging rm10 kat kedai bawah.  + jemput2 labu.  labu beli dari last week, malas betul nak kupas.  kebetulan hari ni cuti lagi sebab iz.ryn plak x berapa nak sihat - pening kepala, sakit perut, muntah2.   boleh la merajinkan diri buat jemput2 labu sebab byk masa, x terkejar2 sgt.'





18 ramadhan - kari ayam & asam pedas semalam tu ada lagi.  berputar kepala pikir menu apa yang senang.  masak sambal sardin, goreng nasik, buat lempeng sikit.  done, settle menu!






19 ramadhan - ada tenggiri dalam peti.  masak lah tenggiri masak lemak.  cencaru sumbat hr tu ada belen 1 lagi yang difrozenkan.  jom goreng.  kangkung goreng & tauhu goreng + sambal kicap.




gigihkan aku masak?  hahaha...puiiii...org lain lagi gempak2 lauk.  setakat ko masak sempoi2 nih, hmmmmm...harap2 istiqamah la tiap2 hari pon masak.  padahal sebnrnya dah plan dah minggu depan kasik slow sket mood masak.

 

Tuesday, June 13, 2017

PUASA 3



18 ramadhan...

aku cuti 3 hari dari khamis lepas smpi la semalam.  sakan macam cuti raya haha...
cuti nak blk kmpg sebnrnya.  balik kmpg jumaat, tp khamis dah start cuti.  saja teringat anak2 masih dalam cuti sekolah.  bawak la si fa.rah & iz.ryn carik tudung raya.  dah pandai demand anak2, nak tudung belit2 x nak yg sarung2 je.  suka hati la nakkk oiii...jgn nanti mama ko sibuk2 nak bersiap, ko pulak terjerit2 x reti camne nak gayakan tudung hihi...


iftar 10 ramadhan - bihun sup (daging tu sebenarnya aku dah rebus siap2 masa buat nasi tomato hari tu.  dah lembut tu, aku frozenkan.  so, blk keja senang la.  tinggal nak garnish apa2 yg patut), mee goreng semalam yg x abis utk org yg x brp nak gemor mkn bihun sup seperti ir.fan, sardin roll sikit untuk abiskan stok sardin masa buat sardin cheese hr tu, mr abah tapau roti john ngan karipap kat bazar.  macam2 sangat menu hr nih huhu...


aku saje je celur bihun kuning.  nak feel orang utara khas utk mr abah hihi...

11 ramadhan - bila bihun x abis, maka terjadi lah bihun goreng untuk hr ni.  jangan membazir, x baik.  punyalah risau anak2 x cukup makan, siap goreng cucoq roti & udang, karipap & buat lempeng pisang kasik clear stock pisang.




12 ramadhan - hr ni ada bukak puasa ngan officemates.  plannya masing2 bawak family.  tp macam2 hal, masing2 ada komitmen...yg dapat pegi pun cuma 6 orang je.  ramai plak yg nak gi solo.  camtu, semualah pegi solo haha...meriah gak la buka puasa kat a.na i.kan b.akar p.etai bangi.  ramai orang & bila ramai sangat orang, tukang masak pon masak ala2 je la nak bg semua dapat makan.  our menu - siakap sweets sour, siakap steam, sotong goreng tepung (liat haha...jenuh nak makan.  sebab nak menyampai ke waktu buka, sejuk kaku dah sotong tu), tomyam ayam, telur dadar, kailan ikan masin, air sirap.  ok laaaa...


Girls power!!! Dah yg lelaki semua x mau nak follow, pompuan je lah jawabnya...

yg kat rumah plak, sebenarnya nak suh mr abah gi tapau kat bazar je.  tp last2 oder delivery je kat kak zah yg buat koci tu.  kebetulan dia open oder nasik minyak & daging kurma.  oder 4 set je tp berlambak x abis makan.  adoiiiii...korang kalau mama x de, makan pun ciput ek.  jiran sebelah plak bagi nasik.  hmmmm...jenuhhh!


13 ramadhan - nasik putih, asam pedas ayam, sotong kunyit blackpepper, terung goreng bercili, pari rebus + air asam (tercair huhu...).  pari rebus ikut cara masak arwah tok belah mr abah.  first time aku tgk dia rebus, ok jugak ek.  lembut je, x de la keras2 hangus kalau kita terlbh bakar.

asam pedas feberet.  si fa.rah makan x penah bertambah.  bila ada asam pedas, masa buka & masa sahur, dua2 bertambah dia makan.  punya lah terangkat asam pedas mama haha...






Monday, June 5, 2017

PUASA 2



sekejap je dah 10 ramadhan hari ni.
alhamdulillah...

semalam, ramadhan 9...ada program melemang & merendang geng warikh EOCM (sakan...sebab baru 9 ramadhan dah makan lemang bagai).  sebab nilai crew yang in charge untuk program ni, kul 7 pagi...mr abah dah keluar rumah.  seb baik x jauh sangat tempatnya, dlm 30 minit perjalanan.

program-program macam ni, mr abah memang galakkan aku join sekali.  untuk bersilaturrahim katanya.  tau sangat wifeynya ni memang pemalu nak join2 program camni.  berbelah bahagi jugak sama ada nak join ke or nak lepak atas katil je hehe...last2 join jugak lah...tp pegi sendiri lepas amik farah & izryn tuition.  sampai dalam kul 12.30 pm camtu, semua dah pakat melepak je sebab rendang dah atas dapur, lemang pon tgh dibakar.  nampak sangat sis datang menyebok2 je.






betul x? tengok gambar pon tau...dok bergosip & berposing bagi la kat ko hahaha...sudip tu langsung ko x pegang.  ehh...sedap tau lemang tu.  lembut & berlemak memang superb la.  rendang pon sedap tp pedas sket.  maklum ler tukang masak orang negoghi.  masak rendang pon taruk cili padi.

 


si kecik ni paling havoc.  dok berlari ke sana ke mari...pastu mintak susu...pastu mengamuk.  adoiiii...stress mak ko nak.  moh ler balik rumah.  nak balik pon stress jugak.  dah dia menangis pulak nak duduk atas riba aku.  camne pulak aku nak drive.  penyudahnya, lama la dok dalam keta sementara nak try pujuk2 dia huhu...


wokehh...back to our iftar menu...


ramadhan 5 - nasi putih, siakap sweet sour, kacang buncis goreng udang.  ni menu sempoi abis...kuih muih pon tarak hihi...

ramadhan 6 - bihun goreng singapore, sambal tumis telur, roti sardin cheese bakar & cara berlauk (yg ni oder tp cara berlauk ni x berapa nak sedap.  dah x nak oder lagi hihi...)



ramadhan 7 - nasi putih, cencaru sumbat goreng, sup ayam & pajeri terung. 

ramadhan 8 - yeayyy weekends!!  sabtu boleh masak spesel sket.  bulan puasa, every week aku gi pasar nak stock up freezer.  nasi tomato, dalca daging, jelatah timun & karot, ayam masak merah.  hari ni mr abah rajin gi bazar beli tepung pelita (haha...kuih wajib bila gi bazar), popia basah & murtabak.
 


ramadhan 9 - selain lemang & rendang, aku masak mee goreng, nasi tomato goreng (nasi tomato semlm ni ada sikit lagi x abis, sj aku gorengkan), nuggets & jemput2 pisang.