Monday, June 5, 2017

PUASA 2



sekejap je dah 10 ramadhan hari ni.
alhamdulillah...

semalam, ramadhan 9...ada program melemang & merendang geng warikh EOCM (sakan...sebab baru 9 ramadhan dah makan lemang bagai).  sebab nilai crew yang in charge untuk program ni, kul 7 pagi...mr abah dah keluar rumah.  seb baik x jauh sangat tempatnya, dlm 30 minit perjalanan.

program-program macam ni, mr abah memang galakkan aku join sekali.  untuk bersilaturrahim katanya.  tau sangat wifeynya ni memang pemalu nak join2 program camni.  berbelah bahagi jugak sama ada nak join ke or nak lepak atas katil je hehe...last2 join jugak lah...tp pegi sendiri lepas amik farah & izryn tuition.  sampai dalam kul 12.30 pm camtu, semua dah pakat melepak je sebab rendang dah atas dapur, lemang pon tgh dibakar.  nampak sangat sis datang menyebok2 je.






betul x? tengok gambar pon tau...dok bergosip & berposing bagi la kat ko hahaha...sudip tu langsung ko x pegang.  ehh...sedap tau lemang tu.  lembut & berlemak memang superb la.  rendang pon sedap tp pedas sket.  maklum ler tukang masak orang negoghi.  masak rendang pon taruk cili padi.

 


si kecik ni paling havoc.  dok berlari ke sana ke mari...pastu mintak susu...pastu mengamuk.  adoiiii...stress mak ko nak.  moh ler balik rumah.  nak balik pon stress jugak.  dah dia menangis pulak nak duduk atas riba aku.  camne pulak aku nak drive.  penyudahnya, lama la dok dalam keta sementara nak try pujuk2 dia huhu...


wokehh...back to our iftar menu...


ramadhan 5 - nasi putih, siakap sweet sour, kacang buncis goreng udang.  ni menu sempoi abis...kuih muih pon tarak hihi...

ramadhan 6 - bihun goreng singapore, sambal tumis telur, roti sardin cheese bakar & cara berlauk (yg ni oder tp cara berlauk ni x berapa nak sedap.  dah x nak oder lagi hihi...)



ramadhan 7 - nasi putih, cencaru sumbat goreng, sup ayam & pajeri terung. 

ramadhan 8 - yeayyy weekends!!  sabtu boleh masak spesel sket.  bulan puasa, every week aku gi pasar nak stock up freezer.  nasi tomato, dalca daging, jelatah timun & karot, ayam masak merah.  hari ni mr abah rajin gi bazar beli tepung pelita (haha...kuih wajib bila gi bazar), popia basah & murtabak.
 


ramadhan 9 - selain lemang & rendang, aku masak mee goreng, nasi tomato goreng (nasi tomato semlm ni ada sikit lagi x abis, sj aku gorengkan), nuggets & jemput2 pisang.


No comments: