Tuesday, June 13, 2017

PUASA 3



18 ramadhan...

aku cuti 3 hari dari khamis lepas smpi la semalam.  sakan macam cuti raya haha...
cuti nak blk kmpg sebnrnya.  balik kmpg jumaat, tp khamis dah start cuti.  saja teringat anak2 masih dalam cuti sekolah.  bawak la si fa.rah & iz.ryn carik tudung raya.  dah pandai demand anak2, nak tudung belit2 x nak yg sarung2 je.  suka hati la nakkk oiii...jgn nanti mama ko sibuk2 nak bersiap, ko pulak terjerit2 x reti camne nak gayakan tudung hihi...


iftar 10 ramadhan - bihun sup (daging tu sebenarnya aku dah rebus siap2 masa buat nasi tomato hari tu.  dah lembut tu, aku frozenkan.  so, blk keja senang la.  tinggal nak garnish apa2 yg patut), mee goreng semalam yg x abis utk org yg x brp nak gemor mkn bihun sup seperti ir.fan, sardin roll sikit untuk abiskan stok sardin masa buat sardin cheese hr tu, mr abah tapau roti john ngan karipap kat bazar.  macam2 sangat menu hr nih huhu...


aku saje je celur bihun kuning.  nak feel orang utara khas utk mr abah hihi...

11 ramadhan - bila bihun x abis, maka terjadi lah bihun goreng untuk hr ni.  jangan membazir, x baik.  punyalah risau anak2 x cukup makan, siap goreng cucoq roti & udang, karipap & buat lempeng pisang kasik clear stock pisang.




12 ramadhan - hr ni ada bukak puasa ngan officemates.  plannya masing2 bawak family.  tp macam2 hal, masing2 ada komitmen...yg dapat pegi pun cuma 6 orang je.  ramai plak yg nak gi solo.  camtu, semualah pegi solo haha...meriah gak la buka puasa kat a.na i.kan b.akar p.etai bangi.  ramai orang & bila ramai sangat orang, tukang masak pon masak ala2 je la nak bg semua dapat makan.  our menu - siakap sweets sour, siakap steam, sotong goreng tepung (liat haha...jenuh nak makan.  sebab nak menyampai ke waktu buka, sejuk kaku dah sotong tu), tomyam ayam, telur dadar, kailan ikan masin, air sirap.  ok laaaa...


Girls power!!! Dah yg lelaki semua x mau nak follow, pompuan je lah jawabnya...

yg kat rumah plak, sebenarnya nak suh mr abah gi tapau kat bazar je.  tp last2 oder delivery je kat kak zah yg buat koci tu.  kebetulan dia open oder nasik minyak & daging kurma.  oder 4 set je tp berlambak x abis makan.  adoiiiii...korang kalau mama x de, makan pun ciput ek.  jiran sebelah plak bagi nasik.  hmmmm...jenuhhh!


13 ramadhan - nasik putih, asam pedas ayam, sotong kunyit blackpepper, terung goreng bercili, pari rebus + air asam (tercair huhu...).  pari rebus ikut cara masak arwah tok belah mr abah.  first time aku tgk dia rebus, ok jugak ek.  lembut je, x de la keras2 hangus kalau kita terlbh bakar.

asam pedas feberet.  si fa.rah makan x penah bertambah.  bila ada asam pedas, masa buka & masa sahur, dua2 bertambah dia makan.  punya lah terangkat asam pedas mama haha...






No comments: