Friday, June 16, 2017

PUASA 4



cepat sungguh masa berlalu.  sedar2 hari ni dah 21 ramadhan.  persiapan raya, alhamdulillah...untuk anak2 kira settle pembelian walaupun nak hantar baju melayu untuk alter, x hantar2.  jangan tetiba tukang jahit tu x mau, menangis la ko situ.  oohhh...ada satu set baju untuk kami geng2 gegirls x siap lagi.  seram sejuk gak ni bila tailor kata next week br siap.  jangan x siap dah leee...


ok...since mood raya blm on betul2 lagi, meh sambung update menu iftar hehe...masih berjaya lagi mengekalkan rekod masak walaupun pastu melepek terus.  mr abah je yg singgah bazar kalau rajin beli kuih2 or roti john.  teringat dgr ceramah ustaz syamsul debat...bila bln poser je sebok carik roti john haha...kami la tuuuu...


14 ramadhan -  yeayyyyy!! balik kampung.  atok mak masak nasik ujan panas, dalca, ayam masak merah, jelatah timun.  

15 ramadhan - soto!!! aku kalau soto nih, paling aku minat begedil tu je.  pastu, ada pulak pengat pisang.  perghhh...kekenyangan.  last2 pengat pisang tu makan masa sahur haha...

ohhh...kat kampung nih, kalau bulan puasa, paling aku carik2 ialah bubur lambuk surau.   kalah bubur lambuk kg baru hihi...so, setiap kali blk kmpg kalau bln puasa, kena suh atok gi amik kat surau.  2 bungkus nih, berebut makan.






16 ramadhan - tghr dah sampai balik ke nilai dr kampung.  masak sempoi2 je.  nasik grg, ayam grg, ikan terubuk masin, abiskan stok kopok lekor, lontong goreng.  ir.fan la ni beria2 request lontong goreng.  mintak belen nasi impit dr atok mak, so x de la susah2 nak rebus nasik bagai.









17 ramadhan - kari ayam requested by fa.rah, bendi goreng & asam pedas daging.  punya la tekak rasa nak makan asam pedas.  siap pegi beli daging rm10 kat kedai bawah.  + jemput2 labu.  labu beli dari last week, malas betul nak kupas.  kebetulan hari ni cuti lagi sebab iz.ryn plak x berapa nak sihat - pening kepala, sakit perut, muntah2.   boleh la merajinkan diri buat jemput2 labu sebab byk masa, x terkejar2 sgt.'





18 ramadhan - kari ayam & asam pedas semalam tu ada lagi.  berputar kepala pikir menu apa yang senang.  masak sambal sardin, goreng nasik, buat lempeng sikit.  done, settle menu!






19 ramadhan - ada tenggiri dalam peti.  masak lah tenggiri masak lemak.  cencaru sumbat hr tu ada belen 1 lagi yang difrozenkan.  jom goreng.  kangkung goreng & tauhu goreng + sambal kicap.




gigihkan aku masak?  hahaha...puiiii...org lain lagi gempak2 lauk.  setakat ko masak sempoi2 nih, hmmmmm...harap2 istiqamah la tiap2 hari pon masak.  padahal sebnrnya dah plan dah minggu depan kasik slow sket mood masak.

 

No comments: